Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τα ψάθινα καπέλα- Μυθιστόρημα


  

Τρεις αδερφές βιώνουν τρία συναρπαστικά καλοκαιριά, η Μαρία, η Ινφάντα, η Κατερίνα .Τρία καλοκαίρια που τα κορίτσια τα βιώνουν διαφορετικά η καθεμιά τους.

 Η Μαρία, η μεγαλύτερη,  κοντά στα μυστήρια της φύσης, 

η Ινφάντα,    η συγκρατημένη ,η καλλιτέχνιδα

 η Κατερίνα, διψασμένη για ανεξαρτησία, που διαλέγει το όνειρο.   Γι' αυτήν ο μύθος γίνεται η πραγματικότητα. 

Η Κατερίνα αφηγείται τα τρία αυτά καλοκαίρια με φαντασία, χιούμορ και απέραντη τρυφερότητα, με νεανική χάρη που έχει κιόλας έναν τόνο νοσταλγίας.

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1946.

Βρισκόμαστε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, λίγο έξω από τη Κηφισιά. Εκεί, στη μέση του κάμπου με τα περιβόλια, είναι το κτήμα και το σπίτι που έχει φτιάξει ο παππούς των κοριτσιών.

Τα «Ψάθινα καπέλα», είναι ένα  ανάγνωσμα, που μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, πολύ διαφορετική από τη δική μας. Μέσα από τα μάτια και τις περιγραφές της Κατερίνας, γνωρίζουμε μια Αττική, όμορφη γεμάτη περιβόλια, δέντρα και ζώα. 

Στο βιβλίο «Τα ψάθινα καπέλα» στηρίχθηκε το σενάριο της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Η μεταφορά του στην τηλεόραση ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη, με σπουδαίες ερμηνείες και σκηνοθεσία.

Φαντάζομαι 
τη συνέχεια της ιστορίας.....



ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ- ΤΟ ΡΗΜΑ    (ΠΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΌΝΑ )👇


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ         -       ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΗΦΗΣΙΑ                                                                                     
ΛΥΚΑΒΗΤΤΌΣ








ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ

 









ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 1. Τελικά πόσο μακριά ταξιδεύει ο θαλασσοπόρος του ποιήματος που μόλις διαβάσατε; Από ποιους στίχους το καταλαβαίνετε;

2. Από ποια μέρη περνάει ο θαλασσοπόρος στο φανταστικό του ταξίδι; Μπορείτε να βρείτε τα μέρη αυτά στο χάρτη της τάξης σας και να σχεδιάσετε τη φανταστική του πορεία; Από ποιους ενδιάμεσους σταθμούς θα περάσει για να επισκεφτεί όλους τους τόπους που αναφέρονται στο ποίημα;

ΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ 

Στο ποίημά μας συναντούμε και πολλές μεταφορές, ας πούμε λοιπόν λίγα λόγια για το τι είναι η μεταφορά και ποια είναι η διαφορά της από την κυριολεξία

Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό τη διαφορά της κυριολεξίας από τη μεταφορά:

 κυριολεξία είναι κάτι που είναι πραγματικό και ισχύει, ενώ μεταφορά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. π.χ.

 αρμενίζω στη θάλασσα κυριολεξία

αρμενίζω στον ουρανό μεταφορά (δεν μπορούμε να αρμενίζουμε στον ουρανό, στον ουρανό πετάμε).



Άγνωστες λέξεις θαλασσοπόρος = αυτός που διασχίζει τις θάλασσες, ο καπετάνιος. άφωνος = αυτός που δεν έχει φωνή, που δεν μπορεί να βγάλει φωνή. θαλασσομάχος = αυτός που παλεύει με τη θάλασσα και με τα κύματα . σμίγουν = ενώνουν, π.χ. σμίγουν τις δυνάμεις τους. κάβοι = η λέξη σημαίνει τα απάνεμα μέρη, όπου μπορούν και αράζουν τα πλοία, τα ακρωτήρια, π.χ. το κάβο Ντόρο. πολυτρίχια = σχοινιά του πλοίου. κισσός = αναρριχητικό φυτό (φυτό δηλαδή που ανεβαίνει ψηλά, δεμένο σε υποστυλώματα). χλωρή = πράσινη, τρυφερή, φρέσκια. έγια μόλα = ναυτική φράση, ναυτικό πρόσταγμα που σημαίνει: πάμε μπροστά