Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗ Σ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 πατα εδώ  -  https://www.britishmuseum.org/collection/object/W_1882-0714-509

ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
6ος αιώνας π.Χ. (περίπου)
Διαστάσεις
Ύψος: 12,20 εκατοστά
Πλάτος: 8,20 εκατοστά

Πήλινο δισκίο; χάρτης του κόσμου δείχνει τον κόσμο ως δίσκο, που περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι νερού που ονομάζεται "Bitter River"  . Η  «Βαβυλώνα» σημειώνεται ως ορθογώνιο στο δεξί άκρο του Ευφράτη.Οι μικροί κύκλοι χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν πόλεις ή περιοχές.





Οι χάρτες του Πίρι Ρέις…1513 μ.Χ.

Πίρι Ρέις…Ο πειρατής που έγινε ναύαρχος τιμάται μέχρι σήμερα στην Τουρκία για τη συμβολή του στη χαρτογράφηση των θαλασσών...
Είναι γνωστό πως ο Ρέις είχε χρησιμοποιήσει οκτώ αρχαίους ελληνικούς χάρτες της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
τα       π ε ρ  ί ε ρ γ α 
Πως  σχεδίασε ο Ρέις εναν χαρτη που να απεικονιζει την Αμερική χωρις να εχει ταξιδεψει   ποτε έξω από τη Μεσόγειο;;;;;

1 Ο  Μαγγελάνος   άρχισε  τον κοσμοϊστορικό του περίπλου της γης   μετά τον χάρτη του Ρέις.

2.Ο  Κορτέζ έφτασε στο σημερινό Μεξικό το 1520, δηλαδή 7 χρόνια μετά τον χάρτη του Τούρκου ναυάρχου! 

3. Ο χάρτης σχεδιάστηκε το 1513 και  δείχνει την Ανταρκτική ενώ η ύπαρξη της Ανταρκτικής διαπιστώθηκε μονάχα το 1819.....τριακόσια χρονια μετα!

Στην άκρη του χάρτη ο κουρσάρος -ναύαρχος Πίρι έχει γράψει: «Είναι ο μοναδικός χάρτης στο είδος του που υπάρχει πλέον. Εγώ προσωπικά τον σχεδίασα και τον ετοίμασα. Για τον σχεδιασμό του χρησιμοποίησα περίπου είκοσι παλιούς χάρτες και οκτώ παγκόσμιους χάρτες, που σχεδιάστηκαν από εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου και περιείχαν τον τότε γνωστό κόσμο.


Τους αρχαίους χάρτες των ναυάρχων του Αλέξανδρου χρησιμοποιησε 1700  χρονια πριν τον Ρέις και ο Ερατοσθένης  στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας  για να  να υπολογίσει το μήκος της περιφέρειας της γης. Μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης 
Ο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΜΥΑΛΟ .....ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....


.Η  ΣΥΜΠΤΩΣΗ ....... Τό κέντρο στο χάρτη τού Πιρί Ρεϊς τοποθετείται στη διασταύρωση τού μεσημβρινού τής Αλεξανδρείας  και της  Συήνης .

Γεωγραφικές εκτιμήσεις

Οι Χριστιανοί θεολόγοι υποστήριζαν πως η Γη είναι επίπεδη. Στην πραγματικότητα, οι μορφωμένοι Ευρωπαίοι είχαν καταλάβει ότι η Γη είναι σφαιρική από την εποχή του Αριστοτέλη ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. του οποίου το έργο είχε μελετηθεί και τύγχανε μεγάλου σεβασμού στην Μεσαιωνική Ευρώπη. Επίσης η σφαιρικότητα της Γης εκφράζεται και στο έργο του Πτολεμαίου στον οποίο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό η αστρονομία των αρχαίων χρόνων.


Αναπαράσταση του χάρτη του Ερατοσθένη 276-194 π.χ
Αναπαράσταση του χάρτη του Πτολεμαίου 150 μ.χ