Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Οι διδακτικοί περίπατοι


 Αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών και μαθητριών και έχουν σκοπό να διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών και μαθητριών, να τους ενθαρρύνουν να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, να παρέχουν σε αυτούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου διαχρονικά και να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους.

Οι διδακτικές επισκέψεις εντάσσονται στις εννέα (9) κατ’ ανώτατο όριο σχολικές δράσεις ανά διδακτικό έτος και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία (1) μέσα στον ίδιο μήνα.


Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις παραπάνω δράσεις, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων/ κηδεμόνων τους.Οι μετακινήσεις αυτές μπορεί να αφορούν είτε όλο το σχολείο είτε τάξη ή τμήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή τους είναι η συμμετοχή σε αυτές των δύο τρίτων (2/3) των μαθητών/τριών του τμήματος.

ανάγκες των παιδιών = ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ+ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
















1. Βιολογικές και Φυσιολογικές ανάγκες  
αέρας, φαγητό, νερό, ζεστασιά, ύπνος.

2. Ανάγκες Ασφάλειας – προστασία από τα στοιχεία της φύσης, σπίτι ,νοσοκομεία, απελευθέρωση από τον φόβο.

3. Ανάγκες αγάπης και αισθήματος του ανήκειν – φιλία,  στοργή και αγάπη  οικογένεια, φίλοι-παιχνίδι, ομάδα,  σχολείο, πόλη, λαος , κόσμος

.4. Ανάγκες αυτοεκτίμησης  σπουδές,  γνωστικές ανάγκες όπως η δημιουργικότητα, η προνοητικότητα, η περιέργεια ,η παρατήρηση,η κατανόηση και η περιέργεια - αυτά δημιουργούν  τη θέληση για μάθηση και μόρφωση,  αισθητικές ανάγκες, για να ομορφύνει τη ζωή τουαυτοσεβασμός, σεβασμός από τους άλλους.

5.Ανάγκες αυτοπραγμάτωσης = ευτυχισμένος, δίκαιος, ...