Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄ Γλύξμπουργκ

 Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄ Γλύξμπουργκ

Μετά την έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα επικράτησε μία περίοδος έντονης αναταραχής. Τελικά οι Άγγλοι επέβαλαν το 1863 στην χώρα μας ως βασιλιά τον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο Α΄, της δυναστείας των Γλύξμπουργκ (η οποία θα ταλαιπωρούσε την χώρα για 111 χρόνια, μέχρι το 1974, οπότε με δημοψήφισμα ο λαός κατάργησε τον θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα.)

Ο βασιλιάς ήρθε με δώρο: τα Επτάνησα. Βέβαια, η Αγγλία που τα παραχώρησε στην πραγματικότητα τα "ξεφορτωνόταν", αφού τα προβλήματα που της δημιουργούσαν με τις συνεχείς εξεγέρσεις τους ήταν μεγαλύτερα από τα οφέλη που είχε κρατώντας τα στην κυριαρχία της.

Τον ίδιο χρόνο που ήρθε ο Γεώργιος ψηφίστηκε και το νέο σύνταγμα, από τα πιο προοδευτικά της εποχής του, με το οποίο περιοριζόταν η δύναμη του βασιλιά και η Ελλάδα ανακηρύχθηκε βασιλευόμενη δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο βασιλιάς ανεπίσημα συνέχισε να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις, παύοντας και διορίζοντας κυβερνήσεις της επιλογής του.

Για να δοθεί τέλος σ’ αυτήν την αστάθεια, με εισήγηση του Χαριλάου Τρικούπη (πολιτικού και αρχηγού της αντιπολίτευσης) το 1875 καθιερώθηκε η Αρχή της Δεδηλωμένης. Σύμφωνα με αυτήν ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που είχε την πλειοψηφία στην βουλή και όχι σε όπου ήθελε εκείνος, όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής ήταν πως πολύ λίγοι άνθρωποι (οι τσιφλικάδες: τσιφλίκι: μεγάλη έκταση γης που ανήκει σε έναν μόνον άνθρωπο) κατείχαν την περισσότερη καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Ο Γεώργιος, για να περιορίσει το φαινόμενο αυτό και να μειώσει τον κίνδυνο εξεγέρσεων των φτωχών κολλήγων, άρχισε να παραχωρεί εθνικά κτήματα σε ακτήμονες γεωργούς. Από τότε, η μικρή γεωργική ιδιοκτησία που την καλλιεργεί μία οικογένεια θα κυριαρχήσει στην ελληνική αγροτική οικογένεια.

Η αγροτική παραγωγή συνέχισε να είναι η κύρια απασχόληση των Ελλήνων, αφού 8 στους 10 εκείνη την περίοδο ήταν αγρότες. Μετά το 1860 άρχισαν να αναπτύσσονται η ναυτιλία και η βιοτεχνία, καθώς και να δημιουργούνται τα πρώτα εργοστάσια.

Η ανάπτυξη της οικονομίας έφερε την αστυφιλία. Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειπαν τα χωριά τους για να εργαστούν στις πόλεις. Η Αθήνα το 1870 είχε περίπου 70.000 κατοίκους, στριμωγμένους σε μικρά και φτωχικά σπιτάκια.

Ο Γεώργιος Α΄ δολοφονήθηκε το 1913, σε μία επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη.

Αλυτρωτισμός - Μεγάλη Ιδέα

Κατά την περίοδο της βασιλείας του διαδόθηκε στον ελληνικό κόσμο ο αλυτρωτισμός και η Μεγάλη Ιδέα. Η Μεγάλη Ιδέα ήταν ένα εθνικό ιδεώδες που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και υποστήριζε πως η Ελλάδα έπρεπε να απελευθερώσει τις περιοχές στις οποίες ζούσαν Έλληνες και που βρίσκονταν ακόμη κάτω από την κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και να μεγαλώσει όσο μπορούσε περισσότερο τα γεωγραφικά όριά της.

Το κίνημα που διαπνεόταν από την Μεγάλη Ιδέα ονομάστηκε αλυτρωτισμός.


Ερωτήσεις κατανόησης

Τι εθνικότητας ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄; Ποια χώρα τον προώθησε για να έρθει στην Ελλάδα;

Πότε ενώθηκαν τα Επτάνησα με την Ελλάδα;

Για ποιον λόγο η Αγγλία μαζί με τον Βασιλιά έδωσε «δώρο» και τα Επτάνησα; Πού αποσκοπούσε νομίζετε η ενέργειά της αυτή;

Ποιες ήταν οι πολιτικές πρακτικές που χρησιμοποιούσε ο βασιλιάς προτού ισχύσει η αρχή της Δεδηλωμένης; Τι ανέφερε η αρχή της Δεδηλωμένης και ποια ήταν η χρησιμότητά της στην πολιτική ζωή της χώρας;

Πώς επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους τσιφλικάδες ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄;

Περιγράψτε με λίγα λόγια την Μεγάλη Ιδέα και το κίνημα του αλυτρωτισμού.



AMEΡΙΚΗ









ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τα μεγάλα κράτη που αποτελούν τη Βόρεια Αμερική είναι ο Καναδάς , οι Η. Π. Α. και το Μεξικό.



Επίσης ανήκουν και τα μικρά κράτη της Κεντρικής Αμερικής και τα νησιά της Καραϊβικής θάλασσας.
Το μεγαλύτερο κράτος σε έκταση, αλλά και από τα μεγαλύτερα του κόσμου είναι ο Καναδάς.




Όμως παρόλο που είναι πολύ μεγάλος σε έκταση, ο πληθυσμός του είναι αραιοκατοικημένος αφού μόλις το 50% του συνολικού εδάφους του κατοικείται. Και αυτός ο πληθυσμός είναι μαζεμένος κυρίως στις περιοχές των Μεγάλων λιμνών και στην κοιλάδα του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου.



Επίσης ο Καναδάς θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου αφού παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη
Μεγάλες πόλεις του είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Κεμπέκ, ενώ πρωτεύουσα του είναι η Οτάβα. Όλες αναπτύχθηκαν, αφού είναι κτισμένες σε εύφορες πεδιάδες, με παρουσία λιμνών και ποταμών και άφθονες πρώτες ύλες. Επίσης το υδρογραφικό δίκτυο ευνοεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών, την άρδευση καθώς και την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Λατινική Αμερική ονομάζεται το κεντρικό και νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.
Κύριο χαρακτηριστικό στη Λατινική Αμερική εξαρχής ήταν και είναι οι επαναστάσεις αντεπαναστάσεις και τα πραξικοπήματα. Κυρία αιτία αυτών ήταν αφενός το αποικιακό σύστημα διοίκησης που εφαρμόσθηκε επί αιώνες το οποίο δεν επέτρεψε την ικανότητα της αυτοδιοίκησης, και αφετέρου  η πίεση των ΗΠΑ και  η οργάνωση των κοινωνιών γύρω από πρόσωπα που ασκούσαν μεγάλη επιρροή.
Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Κόστα-Ρίκα, ο Παναμάς, το Μεξικό, η Κούβα, το Περού, η Ουρουγουάη και η Βραζιλία κήρυξαν τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ. Οι άλλες χώρες απλά διατήρησαν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ














Με τη βοήθεια του χάρτη σου προσπάθησε να βρεις τις 25 μεγάλες πόλεις από το παρακάτω παιχνίδι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ. ΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ;

"...κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάνικα" το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.
Αποκρύπτουν όμως συστηματικά ότι και σε αυτό το σημείο η αθάνατος Ελλάς έχει δώσει για μία ακόμη φορά τα φώτα της. Πράγματι αυτός που σχεδίασε το άγαλμα της ελευθερίας κάπου αλλού είχε δει την μορφή αυτή. Και η μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου.
Ναι αγαπητοί φίλοι. Ο φωτοφόρος Απόλλων απεικονίζεται με αυτήν ακριβώς την μορφή. Και ευτυχώς για μας η αθάνατη ελληνική γη της Κορινθίας μας διέσωσε αυτή την εικόνα για να μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την αλήθεια. Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι υποψιασμένος. Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Και στην μέση ω του θαύματος!!! Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του αγάλματος της Ελευθερίας!



Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν ανήκει. Λέγεται από ανθρώπους της Κορίνθου που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής, σώφρων και έντιμος άνθρωπος, έχει δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έρχονται να προσκυνούν στον χώρο του Μουσείου όπου η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, διότι είναι η πηγή του εθνικού τους συμβόλου. Αν όντως είναι έτσι εύγε στον άριστο άνδρα. Πάντως αποφάσισα να αποκαλύψω στους συνέλληνες το θέμα και κυρίως στους ομογενείς μας των ΗΠΑ, για να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι το εθνικό τους σύμβολο, το οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες..."

του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού Φιλολόγου Ιστορικού-Συγγραφέως