Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η NASA επέλεξε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. -τελευταια νεα της ΝΑΣΑ






Η NASA επέλεξε την ουράνια μουσική του μεγάλου Έλληνα σύνθετη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

NASAJuno   Η NASA επέλεξε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και τη μουσική του προκειμένου να επενδύσει ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα με τον Δία και τους δορυφόρους του να κινούνται μέσα στο διάστημα.







Τι να ψάξω

Αυτή την εβδομάδα

Σημειώστε τον αόριστο πλανήτη Ερμή στον δυτικό ορίζοντα και το φωτεινό αστέρι Pollux εμφανίζεται κοντά στο φεγγάρι.

Αναζητήστε τον Ερμή τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου. Θα χρειαστείτε μια καθαρή θέα προς τα δυτικά, καθώς ο Ερμής θα εμφανιστεί μόλις λίγους βαθμούς πάνω από τον ορίζοντα.

Εδώ είναι οι φάσεις της Σελήνης για τον Ιανουάριο.

Φάσεις της Σελήνης τον Ιανουάριο του 2021: Πανσέληνος 28 Ιανουαρίου
-
τελευταια νεα της ΝΑΣΑ γθα παιδια,,,πατα  στην εικονα



Σημαντική έρευνα για έναν πολύ σημαντικό πλανήτη

Έι, εμείς είμαστε! Τρεις δορυφόροι που μελετούν τον ήλιο είδαν τη Γη και μερικούς από τους πλανήτες γείτονές μας τους τελευταίους μήνες.Δείτε το ηλιακό σύστημα από μια νέα οπτική γωνία.
👀 Τρεις από τις αποστολές μας που μελετούν τον Ήλιο αποτύπωσαν μοναδική θέα στους πλανήτες από τα πλεονεκτήματα τους γύρω από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα.



τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας , Star Trek





Η USS Enterprise βρίσκεται σε μια διερευνητική αποστολή να εγκαταλείψει τον γαλαξία. Κατά τη διαδρομή, βρέθηκε ένα κατεστραμμένο καταγραφικό πλοίου του SS Valiant , ένα διαστημόπλοιο της Γης που χάθηκε 200 χρόνια νωρίτερα. Το ρεκόρ του είναι ελλιπές, αλλά αποκαλύπτει ότι το Valiant είχε παρασυρθεί από το μονοπάτι του από μια «μαγνητική διαστημική καταιγίδα» και ότι το πλήρωμα είχε ψάξει με μανιωδές πληροφορίες για την υπερευαισθητική αντίληψη (ESP) στον υπολογιστή της βιβλιοθήκης του πλοίου. Η ηχογράφηση τελειώνει με τον αρχηγό του Valiant να δίνει μια διαταγή αυτοκαταστροφής .

Ο καπετάνιος Kirk αποφασίζει ότι πρέπει να ξέρουν τι συνέβη στο Valiant και η Επιχείρηση διασχίζει την άκρη του γαλαξία. Εκεί, συναντά ένα παράξενο φράγμα που καταστρέφει τα συστήματα του πλοίου και την κίνηση στημονιού , αναγκάζοντας μια υποχώρηση.




 

Μίκης Θεοδωράκης

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το 2000 υπήρξε προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
Στις συνθέσεις που έχει ολοκληρώσει περιλαμβάνονται έργα όπερας, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή, εκκλησιαστική μουσική, μουσική αρχαίου δράματος, θεάτρου, κινηματογράφου, έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού, λαϊκά ορατόρια και μετασυμφωνικά έργα.

ΟΔΥΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ.... η ποίηση
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ...... η μουσική


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας μιλήσω για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ποιητή του «Άξιον Εστί», που ευθύς μόλις το έλαβα με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή, με συγκίνησε και με ενέπνευσε δημιουργώντας μέσα μου ένα ποτάμι μουσικής σαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την ανυπέρβλητη ομορφιά που μου δώρισε. Σε όλους εμάς απευθύνεται ο Ποιητής, δηλαδή στον δικό του το Λαό, στους Έλληνες, που κάποτε δεν ήσαν εντελώς τυφλοί. Προσπαθώντας να τους πείσει να επιλέξουν το δρόμο που οδηγεί στο φως και όχι αυτόν που έχουν πάρει, για να οδηγηθούν από μόνοι τους στα σκοτάδια του τέλους. Από μία άποψη, ο Ελύτης  ;έχει ως στόχο τρία στοιχεία:


1. Η ανάδειξη της ενότητας, της καθαρότητας και της τρισχιλιετούς πολιτισμικής συνέχειας του ελληνικού έθνους. Και ειδικότερα, η αναζήτηση τεκμηρίων αυτής της συνέχειας στη γλώσσα, τα έθιμα και τα καλλιτεχνικά προϊόντα του «απλού λαού», τα οποία θεωρήθηκαν ως άμεσες επιβιώσεις του αρχαίου ή/και βυζαντινού πνεύματος, αμόλυντες από την επιτήδευση και την ξενομανία της διανοητικής και πολιτικο-διοικητικής ελίτ.

ΟΔΥΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Εάν αποσυνθέσεις την 
Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.....
Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα ‘τανε αληθινή σωτηρία.



Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,

 ομπρόςβοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο.


Στίχοι: Άγγελος Σικελιανός Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης


Καλοκαίρι του 1977 ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει σειρά συναυλιών στο θέατρο του Λυκαβηττού, που τότε γνώριζε δόξες.Eνα νεανικό έργο του Μίκη, με τίτλο «Μαργαρίτα» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου και ο αφηγητής Νότης Περγιάλης, η χορωδία και η ορχήστρα ξεκινούν, σταματούν και ξαναρχίζουν αφού έχουν βολευτεί και οι εισβολείς – θεατές!

1η εκτελεση
Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαις....
Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου. Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Συναυλία μετά την πτώση της Χούντας (Μ. Θεοδωράκης)


ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
σε ποίηση PABLO NERUDA




Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ - Μίκης Θεοδωράκης