Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΜΟΥΣΙΚΗ - Αρχαία ελληνική «ποπ κουλτούρα»

 ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΙΜΠΡΙΤΖ 

 Φως στην ιστορία της αρχαίας ποίησης ρίχνει νέα έρευνα από ακαδημαϊκό του Κέιμπριτζ 

Παίρνουμε μια συναρπαστική γεύση μιας μορφής 'ποπ κουλτούρας' που βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια του κλασικού πολιτισμού....Επιπλέον, το θέμα του ποιήματος «μοιάζει αφύσικα σύγχρονο»

Έχει αυτό το είδος ρυθμού που μαγνητίζει, τέσσερις νότες στο μέτρο, τόνισμα στην πρώτη νότα και πιο αδύναμο τόνισμα στην τρίτη, που απαντάται και στο ροκ'εν'ρολ και στην ποπ επίσης




Γιατί μια νέα ανακάλυψη για ένα ελάχιστα γνωστό κείμενο ξαναγράφει την ιστορία της ποίησης και του τραγουδιού
Νέα έρευνα σε ένα ελάχιστα γνωστό κείμενο γραμμένο στα αρχαία ελληνικά δείχνει ότι η «τονισμένη ποίηση», ο πρόγονος όλης της σύγχρονης ποίησης και τραγουδιού, ήταν ήδη σε χρήση 300 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Ο  στίχος έγινε δημοφιλής  ,σώζεται επειδή, εκτός από προφορική κοινή χρήση, βρέθηκε γραμμένος σε είκοσι πολύτιμους λίθους και ως γκράφιτι στην Καρθαγένη της Ισπανίας.

Το ποίημα που διατηρείται σε ένα γκράφιτο από ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο στην Καρθαγένη της Ισπανίας (2ος έως 3ος αιώνας Κ.Χ.).  Η εικόνα προσφέρθηκε από τον José Miguel Noguera Celdrán

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Cambridge Classical Journal , φανερώνει επίσης ότι αυτό το ποίημα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν «χαμένο κρίκο» μεταξύ του χαμένου κόσμου της αρχαίας μεσογειακής προφορικής ποίησης και τραγουδιού, και των πιο σύγχρονων μορφών που γνωρίζουμε σήμερα.


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το πιο όμορφο και καλύτερα διατηρημένο κόσμημα  στη σημερινή Ουγγαρία. Το στολίδι τώρα φυλάσσεται στο Μουσείο Aquincum της Βουδαπέστης .

Το ποίημα που είναι εγγεγραμμένο σε ένα καμέο σε ένα μετάλλιο από γυάλινη πάστα (2ος έως 3ος αιώνας Κ.Χ.) που βρέθηκε σε μια σαρκοφάγο γύρω από το λαιμό μιας νεκρής νεαρής γυναίκας στη σημερινή Ουγγαρία.  Εικόνα: Μουσείο BHM Aquincum και Αρχαιολογικό Πάρκο / Péter Komjáthy

 Ουγγαρία. Εικόνα: Μουσείο BHM Aquincum και Αρχαιολογικό Πάρκο / Péter Komjáthy

πηγη-  https://www.cam.ac.uk/stories/ancient-greek-pop-culture