Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ενότητα 9 : Συσκευές

 λεξιλόγιο:

 συσκευή, οδηγίες χρήσης, περιγραφή, υποδείξεις ασφαλείας, λειτουργία, προετοιμασία, καθάρισμα, συντήρηση, υπάλληλος, ανταλλακτικά, επισκευή, βλάβη, εγγύηση, εκπαιδευμένο προσωπικό, αντικατάσταση, φθορά, πληροφορίες, διαδίκτυο, ηλεκτρονική διεύθυνση, ιστοσελίδα, πλοήγηση, υπολογιστής, σκληρός δίσκος, οθόνη, ηχείο, ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, πληκτρολογώ, μήνυμα, σύστημα, ταχυδρομείο, πρόγραμμα, εξερχόμενα, μηχάνημα, δουλειά, εξυπηρέτηση, αδέξιος, εφευρετικός, αντιπροσωπεία, κατάστημα, μπαταρία, φιλμ, φυλλάδιο, κάρτα αλλαγής, ακρίβεια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΜΗΧΑΝΕΣ


Σε όλο τον πλανήτη Γη υπάρχουν περισσότερες από 200 χώρες και ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια! Σε κάθε χώρα κατοικούν περισσότεροι ή λιγότεροι άνθρωποι και η ζωή όλων μας έχει πολλές ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές. Σήμερα σχεδόν σε όλες τις χώρες υπάρχει γεωργία, κτηνοτροφία και βιομηχανία που βασίζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα και την αξιοποίηση μηχανών.
Βέβαια σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται πολύ μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες

και σε άλλες λιγότερο. Αλλά και πάλι υπάρχουν παραδείγματα  χωρών που μπορεί να σε εντυπωσιάσουν από το πόσο μεγάλη και αυτοματοποιημένη παραγωγή έχουν.
Στη σύγχρονη  κοινωνία για να κατασκευαστεί οτιδήποτε, χρειάζεται να έχουν δουλέψει πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, για να φτιαχτεί ένα smartphone, εργαζόμενοι σε κάποιο ορυχείο εξορύσσουν πρώτες ύλες, άλλοι εργαζόμενοι σε κάποιο γραφείο κάποιας άλλης χώρας σχεδιάζουν και προγραμματίζουν, άλλοι δουλεύουν στα διαφορετικά εργοστάσια που κατασκευάζεται κάθε κομμάτι, άλλοι δουλεύουν στο εργοστάσιο που ενώνει τα διαφορετικά κομμάτια κι άλλοι μεταφέρουν από τον ένα στον άλλο, μέχρι τελικά το smartphone να φτάσει εκεί που θα πουληθεί.
Ψάξε τα αντίστοιχα καρτελάκια που δείχνουν τη χωρά παραγωγής σε ρούχα κι άλλα αντικείμενα και μέτρησε πόσες χώρες «χρειάζεσαι» σε μία μόνο μέρα.





https://www.unhcr.org/gr/student-contest-23