Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Οι ελληνικές συλλογές χειρογράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

 

 Βρετανική Βιβλιοθήκη :Η συλλογή μας με περισσότερα από 170 εκατομμύρια αντικείμενα περιλαμβάνει αντικείμενα από κάθε εποχή του γραπτού πολιτισμού.

Ανακαλύψτε μια από τις σπουδαιότερες συλλογές ελληνικών χειρογράφων στον κόσμο

OMHROS

εργασία αντιγραφης 2.000 ετων

Ο Ελληνικός Κόσμος

Η εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού επεκτάθηκε πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ελλάδας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πολλά χειρόγραφα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη περιέχουν στοιχεία για τη σημασία της ελληνικής για τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

H μετάδοση της ελληνικής φιλοσοφίας και ιατρικής ήταν ένα διεθνές φαινόμενο, στο οποίο συμμετείχαν δίγλωσσοι ομιλητές από ειδωλολατρικά, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά υπόβαθρα. Αυτό το κίνημα γνώσης δεν κάλυπτε μόνο θρησκευτικά και γλωσσικά αλλά και γεωγραφικά όρια, γιατί συνέβη σε πόλεις τόσο μακριά μεταξύ τους όπως η Βαγδάτη στην Ανατολή και το Τολέδο στη Δύση.


Γραπτά σε πάπυρο, περγαμηνή και χαρτί και παράγονται σε περιοχές τόσο διαφορετικές όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Μικρά Ασία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αγγλία, αποκαλύπτουν τη διαρκή σημασία του ελληνικού πολιτισμού και της μάθησης ανά τους αιώνες.

https://www.bl.uk/collection-items/greek-wax-tablets

1.OMHROS
2.ARISTOTELIS
https://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=papyrus_131_f001r

https://www.bl.uk/manuscripts/FullDisplay.aspx?ref=Papyrus_131

χρειάζεται κόπος και σκέψη για να γίνει ένα παιχνίδι 

 δεν είναι ο «άγριος», ο «βάρβαρος» άνθρωπος . 

 επικοινωνούσε και μεταβίβαζε τις γνώσεις και την εμπειρία του. Οι πράξεις του ήταν προϊόν συλλογισμού και προγραμματισμού. Είχε το δικό του πολιτισμό. 

Η επίτευξη του στόχου, με τα μέσα που είχε στη διαθεσή του ο  άνθρωπος, προϋποθέτει άριστες  ικανότητες, τις οποίες διέθετε. ΤοΠΑΙΧΝΊΔΙ απαιτεί ομαδικότητα και πνεύμα συνεργασίας.

Το αποτέλεσμα της πράξης, απόρροια τεχνικής και συγκροτημένης σκέψης, δεν είναι τυχαίο αλλά το προσδοκώμενο, καθώς ελέγχονται όλα τα στάδια της διεργασίας που ακολουθείται

Η εκδρομή είναι μια αφορμή να αρχίσουν τα παιδιά να σκέφτονται πως παλιότερα οι άνθρωποι είχαν πιο στενή σχέση με τη φύση, αλλά και να αντιληφθούν πως μπορούμε κι εμείς σήμερα να μάθουμε πάλι να τη σεβόμαστε, να επανασυνδεθούμε μαζί της, να νοιώσουμε ότι είμαστε κομμάτι της και όχι αντίπαλοί της.

 παιχνίδι .... ορισμένες από τις ουσιαστικές παραμέτρους της κοινωνικής ζωής είναι: η συνεργασία, η ομαδικότητα, η συζήτηση, η συναπόφαση.

ΛΥΚΕ ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;;;;

Η επιλογή του λύκου, ως αντιπάλου κυνηγού, δεν είναι τυχαία: ο λύκος είναι το πρώτο ζώο που εξημέρωσε ο άνθρωπος,. Από αντίπαλος έγινε συνεργάτης (πρώτα στο κυνήγι) και φίλος, εξαιτίας ίσως της σύνθετης κοινωνικής δομής του, η οποία μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με εκείνη των ανθρώπων. 1