Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

δοκιμαστικό για βιντεο για ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας προτείνει στους μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδας να αξιοποίησουν τις ταινίες της, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών.
διαβάζουμε καλά το κείμενο
Μια λαμπερή αστραπή- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Το 356 πΧ  ηρθε στον κόσμο . στη γη της  Μακεδονίας,στην Πέλλα,  .......... ο Αλέξανδρος ο Μεγας.,που
έμελλε να γίνει η συναρπαστικότερη φυσιογνωμια της παγκόσμιας ιστορίας. Εδώ ,λοιπον , σε αυτή τη γη αναζητούμε την καταγωγή των Μακεδόνων…. στις Αιγές.
ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Ο ΜΎΘΟΣ λέει ,πως  ο Τημενίδης  Κάρανος ,απόγονος του Ηρακλή, ξεκίνησε από το Άργος για να οδηγήσει την οικογενειά του από την Πελοπόννησο σε έναν νέο τόπο στον βορρά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον χρησμό έπρεπε να σταματήσει εκεί που θα σταματαγαν τα κοπάδια των αιγων. Εκεί λοιπόν έχτισε μια πόλη που την ονόμασε «Αιγαί» (από την ελληνική λέξη αιγαί = γίδια), δίπλα στη σημερινή κωμόπολη Βεργίνα. Έτσι ιδρύθηκε η πόλη των Αιγων, , η πόλη που έγινε η πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους……………………. …………………………………….
Στις ανασκαφές του Παλατιού στην Βεργίνα ,το χέρι του αρχαιολόγου ,Μανόλη Ανδρόνικου  ανακάλυψε μια επιγραφή που εγραφε: στον «Πατρώο Ηρακλή», στον Ηρακλή δηλαδή που ήταν γενάρχης των Μακεδόνων.
Ο μύθος και πάλι θέλει  Διογέννητους τους Μακεδονες σύμφωνα με τον Ησίοδο. Εδώ στους πρόποδες του Ολύμπου γνώρισε ο Δίας την πανέμορφη Θυία και απέκτησαν αγόρια δύο, τον Μάγνητα και τον Μακεδνό (Μακεδόνα)...που αγαπούσαν τα αλογα.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Εκείνος ήταν βασιλιάς, δυνατός, νεαρός, ο Φίλιππος  .Εκείνη ήταν βασιλοπούλα της Ηπείρου , ιέρεια, πανέμορφη και με έντονη προσωπικότητα. η Μυρτάλη. Η Μυρτάλη καταγόταν από τον θρυλικό Νεοπτόλεμο,τον γιο του θεικου Αχιλλέα. Ο Φίλιππος, έδωσε στην Μυρτάλη το νέο της όνομα ,Ολυμπιάδα ώστε να τιμήσει τη νίκη των αλόγων του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά έγιναν το 357 π.Χ. Μόλις ένα χρόνο μετά, γεννιέται ο μοναχογιός τους, Αλέξανδρος.

ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΩΔΩΝΗΣ
Ο Ηρόδοτος αναφέρει  ότι από την Αίγυπτο  πέταξαν δυο μαύρα περιστέρια (πελειάδες) το ένα πήγε εκεί  όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη γη των Θεσπρωτών,στη  Δωδώνη, και κάθισε επάνω σε μία βελανιδιά,το ιερό δένδρο του Δία. Η ΟΛΥΜΠΙΆΔΑ ερμήνευε τη βούληση του Δία από το θρόισμα των φύλλων του δένδρου και από το πέταγμα των πουλιών που φώλιαζαν σε αυτό.

ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ
343 π.Χ. λοιπόν και ενώ ο Αλέξανδρος είναι μόλις 13 ετών βρίσκεται με άλλους συμμαθητές του στην Πέλλα,τη νέα πρωτεύουσα των Μακεδόνων .
θαύμαζαν ένα άγριο και ατίθασο άλογο, το οποίο κανείς δεν μπορούσε να δαμάσει. Ο Αλέξανδρος ζήτησε από τον πατέρα του την άδεια να προσπαθήσει..Ο Αλέξανδρος τα καταφερε.
O Αλέξανδρος είχε φανεί κάτω από τις λεύκες κι έλαμπε στον ήλιο απάνω στον κατάμαυρο Βουκεφάλα. O κορμός του στεκόταν όρθιος, με το ένα χέρι κρατούσε πάντα σφιχτά το χαλινάρι, με το άλλο κάπου κάπου έσκυβε και χάιδευε το λαιμό του αλόγου .... Ένιωθες πως ζώο κι άνθρωπος είχαν πια συμφιλιωθεί.
Το σχολείο του Αλέξανδρου
Ο  Αριστοτέλης,  στο σχολείο της φύσης     του δίδαξε ιστορία, αστρονομία, γεωγραφία, ιατρική, φιλολογία, πολιτικές επιστήμες  και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Του δίδαξε να επαληθεύει  τη γνώση, . Του δίδαξε την κριτική σκέψη.....το «ευ ζην». Γνωρίζουμε πως το αντίγραφο της Ιλιάδας που του χάρισε ο Αριστοτέλης , με ιδιόχειρη αφιέρωση ,  το φύλαγε κάτω από το μαξιλάρι του. Ο Μέγας Αλέξανδρος που στηρίχτηκε σε δυο ισχυρά "θεμέλια" του κόσμου, τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, τα κατάφερε…..

Μεγάλη δύναμη απέκτησε η Μακεδονία, όταν πήρε την εξουσία στα χέρια του ο Φίλιππος (359 π.Χ.)O Φίλιππος από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δημιουργήσει ισχυρό στρατό.Εφοδίασε τους στρατιώτες με μικρή ασπίδα και μακρύ δόρυ, τη σάρισα, που είχε μήκος 5 μέτρα περίπου. Η μακεδονική φάλαγγα, όταν βάδιζε 
παραταγμένη, έμοιαζε με φρούριο που κινείται. Πολύ ισχυρό ήταν και το ιππικό.