Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Επαναστατικά κινήματα πριν το 1821

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ -ΣΧΟΛΕΙΟ

Κατάλογος ελληνικών εξεγέρσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1453-1830)

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ


Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας έγιναν αρκετές εξεγέρσεις των υποδούλων εναντίον των Οθωμανών. Οι Δυτικοί πρώτα και οι Ρώσοι αργότερα, προκειμένου να ικανοποιούν τα συμφέροντά τους διέδιδαν τις φήμες πως θα βοηθούσαν τους Έλληνες, αν ξεσηκώνονταν εναντίον των Οθωμανών.

Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν βοήθησαν πραγματικά.

Έτσι, καθώς οι Έλληνες βασίζονταν στην βοήθεια των άλλων –που δεν ερχόταν– οι εξεγέρσεις που έκαναν δεν είχαν επιτυχία μια που, εκτός των άλλων, ήταν ανοργάνωτες και τοπικού χαρακτήρα.

ΜΕΣΑ 16ου ΑΙΩΝΑ: ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (1571)

Ο ενωμένος ευρωπαϊκός στόλος, μαζί και με ελληνικά πλοία, σε μια μεγάλη ναυμαχία στην θάλασσα της Ναυπάκτου, νίκησε και κατέστρεψε τον τουρκικό στόλο. Ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα των Οθωμανών και αυτό έκανε τους υποδουλωμένους πληθυσμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας να αναθαρρήσουν και να αναπτερωθούν οι ελπίδες τους για απελευθέρωση.

ΑΡΧΕΣ 17ου ΑΙΩΝΑ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ (1611)

Ο Διονύσιος ήταν Μακεδόνας ιερέας. Ήταν τόσο μορφωμένος που ο κόσμος τον έλεγε “Φιλόσοφο”. Έγινε μητροπολίτης, αλλά εξαιτίας της επαναστατικής του δράσης το Πατριαρχείο τον καθαίρεσε. Οι εχθροί του (οι θρησκόληπτοι και αυτοί που δεν ήθελαν τις εξεγέρσεις και τις φασαρίες) κάνοντας λογοπαίγνιο τον έβριζαν “Σκυλόσοφο”. Οργάνωσε την σημαντικότερη εξέγερση του 17ου αιώνα, η οποία απέτυχε, εξαιτίας προδοσίας. Συνελήφθη από τους Τούρκους και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.

ΤΕΛΗ 17ου ΑΙΩΝΑ: ΠΟΛΕΜΟΙ ΒΕΝΕΤΩΝ εναντίον των Οθωμανών

Κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687 οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει τα πυρομαχικά τους μέσα στον Παρθενώνα. Οι Βενετοί, με αρχηγό τον Μοροζίνι, τον βομβάρδισαν και τον ανατίναξαν. Ο Παρθενώνας καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση...

ΤΕΛΗ 18ου ΑΙΩΝΑ: ΟΡΛΩΦΙΚΑ (1770)

Οι Ρώσοι αδελφοί Ορλώφ (για να βοηθήσουν την Ρωσία στον πόλεμό της με την Οθωμανική αυτοκρατορία) κατέβηκαν στην Ελλάδα γύρω στο 1770 και ξεσήκωναν τους Έλληνες σε επανάσταση. Οι Έλληνες και οι άλλοι ορθόδοξοι λαοί ξεσηκώθηκαν σε μία από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις που έγιναν σε όλη την Τουρκοκρατία. Η εξέγερση απέτυχε και οι επαναστάτες υπέστησαν σκληρά αντίποινα. Παρ’ όλα αυτά ο ρωσοτουρκικός πόλεμος είχε και ένα καλό αποτέλεσμα για τους Έλληνες: την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774).

ΤΕΛΗ 18ου ΑΙΩΝΑ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ (1788)

Ο Κατσώνης, αξιωματικός του ρωσικού στρατού, έχοντας ορμητήριο την Κέα (Τζια), και νομίζοντας πως οι Ρώσοι θα τον βοηθούσαν, κατάφερε με τον μικρό του στρατό να γίνει για λίγα χρόνια ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων αλλά και των πειρατών. Όμως οι Ρώσοι, που στο μεταξύ είχαν κλείσει ειρήνη με τους Τούρκους, τον εγκατέλειψαν στην τύχη του. Το αποτέλεσμα ήταν να αγωνίζεται μόνος του και τελικά να καταστραφεί ο στόλος του από τους Τούρκους στην θαλάσσια περιοχή έξω από την Άνδρο.


Ερωτήσεις κατανόησης

ü Γιατί αποτύγχαναν διαρκώς οι εξεγέρσεις που γίνονταν από τους υποδούλους;

ü Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Πότε έγινε, ποιοι πήραν μέρος και σε τι ήταν σημαντική για τους Έλληνες;

ü Λίγα λόγια για τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο (ποιαν εποχή έζησε, γιατί έγινε γνωστός και γιατί καθαιρέθηκε από το Πατριαρχείο;

ü Πότε καταστράφηκε ο Παρθενώνας, από ποιον και με ποιον τρόπο;

ü Τι ήταν τα Ορλωφικά, πότε έγιναν και ποιες συνέπειες είχαν για τους Έλληνες;

ü «Σαν σ’ αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρν’ από την Άνδρο» λέει ένα παλιό λαϊκό δίστιχο. Τι εννοεί; Ποιος ήταν ο μπαρμπα-Λάμπρος και τι έπαθε;



ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑ 












ΟΜΙΛΙΑ

 

Συνήθως εστιάζουμε στην επανάσταση του 1821 γιατί ήταν η τελική, αυτή που μας απελευθέρωσε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο πόθος των Ελλήνων, ο πόθος όλων μας γιά ελευθερία δεν εκδηλώθηκε μόνο το 1821. Από το 1453 μέχρι το 1821 πέρασαν 3....... χρόνια   και σε αυτά τα ατελείωτα χρόνια, μέσα στην σκλαβιά, επαναστατήσαμε 124 φορές, 124!!! Με μιά απλή διαίρεση βλέπουμε ότι εκδηλώνόταν μία επανάσταση κάθε 2,9 χρόνια!!!!! Ούτε καν 3!!!! Βέβαια όλες οι επαναστάσεις δεν έγιναν στον ίδιο χώρο ούτε είχαν την ίδια έκταση, αλλά η πρώτη  σημαντικη , στα 1481, έγινε μόλις 28 χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, όταν ο Κορκόδειλος Κλαδάς και οι Μανιάτες αγωνιστές επαναστάτησαν. Έφτασαν ως την Ήπειρο κι απελευθέρωσαν την περιοχή της  Χειμάρρας. Πρέπει να πούμε  ότι η νίκη του Κλαδά κράτησε μόνο 9 χρόνια και καταπνίγηκε αφού η Δύση, που τον είχε ενθαρρύνει αρχικά, τελικά τον εγκατέλειψε. 

Η ίδια ιστορία, σε διαφορετικές στιγμές και άλλους πρωταγωνιστές, παίχθηκε πολλές φορές με την ίδια κατάληξη. Δεν θέλουμε αλλά και δεν μπορούμε  να αγνοήσουμε  τα ιστορικά δεδομένα. Μιλησαμε  για πρωταγωνιστές, ανεξάρτητα από τα άτομα και τους ηγέτες, ο κύριος πρωταγωνιστής ήταν ο λαός που επαναστατούσε κάθε φορά και το έκανε, επαναλαμβάνουμε, 124 φορές.

 Οι Οθωμανοί κατέκτησαν μιά πανσπερμία λαών και όλοι κατά καιρούς όλοι επαναστάτησαν, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Σέρβοι, Βλάχοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αλβανοί, Άραβες και άλλοι τόσοι και τόσοι , αλλά κανένας λαός δεν επαναστάτησε 124 φορές, ΚΑΝΕΝΑΣ. Υπερβολική αισιοδοξία; Ίσως, ξεροκεφαλιά; Πιθανόν. πείτε το ό,τι θέλετε αλλά αίμα να χύνεται κάθε 2,9 χρόνια λέει ένα πράγμα ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ-ΕΛΗΞΕ. Πως το λέτε εσείς οι στην εσπερία, OVER.

      Τι έγινε όμως και μας πήρε 124 επαναστάσεις να διώξουμε τον Αγαρηνό; Δύσκολη η απάντηση και σίγουρα παίζει σε πολλά επίπεδα. Συνελόντι ειπείν, για να μην ξεχνάμε ότι η παράδοσή μας μετράει 3000 τόσα χρόνια μαζί με τον πόθο για ελευθερία, θα καταλήξουμε σε δύο προβλήματα, την διχόνοια μεταξύ μας και την εμπιστοσύνη στους ξένους, όποιους ξένους, από τους Βενετούς που κάνανε 7, ναι 7, πολέμους κατά των Τούρκων στην Ελλάδα μέχρι το 1718, βάζοντας εμάς πάντα μπροστά γιά τα δικά τους ιντερέσα, γιά να χρησιμοποιήσουμε και λέξεις του 1821, και να μας πουλήσουν με την συνθήκη του Πασάροβιτς μαζί με τους συμμάχους τους Αυστριακούς, Ισπανούς, Πορτογάλους, το Παπικό Κράτος και τους Ιωαννίτες της Μάλτας! Είπαμε για αυτήν την περίπτωση γιατί σε αυτόν τον πόλεμο οι Ηπειρώτες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το άλλο μεγάλο μας πρόβλημα είναι η διχόνοια, κρίμα που θα το πούμε, αλλά δεν είναι καινούργιο, πιάνει από την Ιλιάδα και δυστυχώς μας ακολουθεί, και μάλιστα κατά πόδας.