Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

 


Προέλευση και σημασία της πηγής 
Η Στατιστική του 1895 είναι η μόνη ως σήμερα δημοσιευμένη πηγή που απαριθμεί αναλυτικά το συνολικό πληθυσμό της Η π ε ί ρ ου κατά πόλεις και χωριά πριν από την κατάλυση της οθωμανικής εξουσίας στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο (1913) 
Το τουρκικό έγγραφο  αφορά ολόκληρη την περιφέρεια του τουρκικού βιλαετιού των Ιωαννίνων Εχει δημοσιευτεί σε γλώσσα τουρκική και οθωμανική γραφή  που εξέδιδαν σε άτακτα διαστήματα οι αρχές του βιλαετιού.















Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

 Κεφάλαιο 3  ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων, οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξακολουθούσαν να υπομένουν διακρίσεις. Μπροστά στις αρνητικές αυτές εξελίξεις, τα βαλκανικά κράτη προχώρησαν σε μυστικές συνεννοήσεις μεταξύ τους, οι οποίες οδήγησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.






Τον Μάιο του 1913 ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος τερματίστηκε με συνθήκη που υπογράφηκε στο Λονδίνο, ύστερα από μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Η Τουρκία είχε νικηθεί και αποχώρησε οριστικά από τα Βαλκάνια. Παραιτήθηκε επίσης από τα δικαιώματά της στην Κρήτη.