Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

πυξιδα σε λεκάνη, Οι μαγνήτες

φτιάχνουμε τη δικη μας πυξίδα 


Μία από τις πρώτες χρήσεις των μαγνητών ήταν στις πυξίδες . Η πυξίδα είναι ένας μαγνήτης σε σχήμα βελόνας που μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Ο πλανήτης Γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης. Επειδή ο νότιος πόλος μιας πυξίδας έλκεται από τον βόρειο πόλο της Γης, η βελόνα της πυξίδας δείχνει πάντα βόρεια.

Σήμερα μαγνήτες βρίσκονται σε πολλά μέρη. Οι μαγνήτες κρατούν χαρτιά στις πόρτες του ψυγείου. Κρατούν επίσης τις πόρτες κλειστές. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν μαγνητική ταινία. Οι αυτόματες πόρτες, τα στερεοφωνικά ηχεία και πολλοί ηλεκτρικοί κινητήρες χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνήτες.












Ένας μαγνήτης είναι ένας βράχος ή ένα κομμάτι μετάλλου που μπορεί να τραβήξει ορισμένους τύπους μετάλλων προς το μέρος του;;;;;;;;

Η δύναμη των μαγνητών, που ονομάζεται μαγνητισμός, είναι μια βασική δύναμη της φύσης, όπως ο ηλεκτρισμός και η βαρύτητα.

 Ο μαγνητισμός λειτουργεί σε απόσταση;;;;;;; 

Ενας μαγνήτης  χρειάζεται να αγγίζει ένα αντικείμενο για να το τραβήξει;;;;;;;;;;;;

Τι προκαλεί τον μαγνητισμό;;;;;;;;


Οι άνθρωποι γνώριζαν εδώ και πολλα χρόνια ότι ένας συγκεκριμένος τύπος βράχου, ο μαγνῆτις λίθος magnētis lithos ,είναι ένας φυσικός μαγνήτης.

Μία από τις παλαιότερες γνωστές αναφορές στις μαγνητικές ιδιότητες του lodestone έγινε από τον Έλληνα φιλόσοφο Θαλή τον Μιλήσιο του 6ου αιώνα π.Χ. Το όνομα μαγνήτης μπορεί να προέρχεται από λίθους που βρέθηκαν στη Μαγνησία

Οι αρχαίοι Έλληνες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στον Μαγνητισμό διότι μεταξύ των άλλων, τον χρησιμοποίησαν ΚΑΙ στην ιατρική


ΑΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΤΟΥΜΕ....https://magnetized.physics.auth.gr/magnetism-videos/

Η δύναμη των μαγνητών, που ονομάζεται μαγνητισμός, είναι μια βασική δύναμη της φύσης, όπως ο ηλεκτρισμός και η βαρύτητα. Ο μαγνητισμός λειτουργεί σε απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι ένας μαγνήτης δεν χρειάζεται να αγγίζει ένα αντικείμενο για να το τραβήξει.


Μαγνητισμός
Στη φυσική, με τον όρο μαγνητισμός χαρακτηρίζεται το φαινόμενο στο οποίο κάποια υλικά, λεγόμενα μαγνήτες, ασκούν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις σε άλλα υλικά.
Τέτοια υλικά είναι το νικέλιο, ο σίδηρος, το κοβάλτιο, μερικά είδη ατσαλιού και το ορυκτό μαγνητίτης, αν και όλα τα υλικά επηρεάζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την παρουσία ενός μαγνητικού πεδίου.
Ο Αριστοτέλης αποδίδει την πρώτη επιστημονική θεωρία του μαγνητισμού στον Θαλή (640 ή 624 π.Χ. – 546 π.Χ.).
O 1os μαγνήτης: Ο μαγνητίτης που είναι ορυκτό του σιδήρου.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Ορυκτά, Χημικά στοιχεία: Μεταλλεύματα σιδήρου, κοβάλτιο, νικέλιο, σπάνιες γαίες


ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΜΑΓΝΗΤΕΣ


Ένας μόνιμος μαγνήτης διατηρεί τις μαγνητικές του ιδιότητες χωρίς εξωτερικό μαγνητικό πεδίο ενώ ένας προσωρινός μαγνήτης έχεις μαγνητικές ιδιότητες μόνο μέσα σε εξωτερικό μαγνητικό πεδίο.



Ο μαγνητισμός συμβαίνει όταν τα μικροσκοπικά σωματίδια που



ονομάζονται ηλεκτρόνια συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα τα αντικείμενα στο σύμπαν αποτελούνται από μονάδες που ονομάζονται άτομα. Τα άτομα με τη σειρά τους αποτελούνται από ηλεκτρόνια και άλλα σωματίδια (νετρόνια και πρωτόνια).


Τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του ατόμου, ο οποίος περιέχει τα άλλα σωματίδια. Τα περιστρεφόμενα ηλεκτρόνια σχηματίζουν μικροσκοπικές μαγνητικές δυνάμεις. Μερικές φορές πολλά από τα ηλεκτρόνια σε ένα αντικείμενο περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες οι μικροσκοπικές μαγνητικές δυνάμεις από τα ηλεκτρόνια αθροίζονται για να κάνουν το αντικείμενο έναν μεγάλο μαγνήτη.
Γνωρίζατε ότι η Γη είναι ένας μεγάλος μαγνήτης;











Οι μαγνήτες προσανατολίζονται σύμφωνα με το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Το μαγνητικό πεδίο αυτό οφείλεται σε ηλεκτρικά φορτία που βρίσκονται σε κίνηση στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

Το άκρο του μαγνήτη που προσανατολίζεται προς το βόρειο γεωγραφικό πόλο της Γης το ονομάζουμε βόρειο πόλο, ενώ το άκρο που προσανατολίζεται στο νότιο γεωγραφικό πόλο της Γης, νότιο πόλο.
Οι μαγνήτες διακρίνονται σε φυσικούς και σε τεχνητούς.
Οι φυσικοί μαγνήτες είναι ορυκτά υλικά. Δημιουργήθηκαν χάρη στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι τεχνητοί μαγνήτες κατασκευάζονται με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής (μαγνητισμός) «οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται και οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται». Τη φράση τη χρησιμοποιούμε και μεταφορικά λέγοντας «τα ομώνυμα απωθούνται και τα ετερώνυμα έλκονται»

Συμπέρασμα

Η έλξη του μαγνήτη είναι ισχυρότερη στα άκρα του, τα οποία ονομάζονται πόλοι του μαγνήτη. Ο μαγνήτης έλκει μόνο τον σίδηρο και το ατσάλι. Τα υλικά αυτά ονομάζονται σιδηρομαγνητικά.


Τι γίνεται με άλλα αστέρια και πλανήτες—έχουν και αυτοί μαγνητισμό; Γνωρίζουμε ότι ο Ήλιος έχει μαγνητικό πεδίο αρκετές φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης, αλλά η Σελήνη έχει ελάχιστο ή καθόλου μαγνητισμό. Οι άλλοι πλανήτες έχουν επίσης μαγνητικά πεδία. Ο Κρόνος, ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός έχουν πεδία ισχυρότερα από αυτά της Γης, ενώ ο Άρης, ο Ερμής και η Αφροδίτη έχουν ασθενέστερα πεδία.

Όπου κι αν βρίσκεστε στη Γη, η μαγνητισμένη βελόνα μιας πυξίδας θα δείχνει πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει λόγω του μαγνητισμού της Γης. Η Γη συμπεριφέρεται σαν ένας γιγαντιαίος μαγνήτης. Όπως ένας μαγνήτης, περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο είναι μια ζώνη όπου η δύναμη είναι ενεργή κατά μήκος φανταστικών γραμμών. Από τον νότιο μαγνητικό πόλο έως τον βόρειο μαγνητικό πόλο, αυτή η δύναμη έχει επίδραση σε όλα τα μαγνητισμένα αντικείμενα, όπως η βελόνα μιας πυξίδας. Υπό την επίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης, η βελόνα δείχνει πάντα προς τον βόρειο μαγνητικό πόλο. Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό γιατί η Γη μαγνητίζεται. Σύμφωνα με την πιο κοινή θεωρία, το φαινόμενο προέρχεται από τον πυρήνα στο κέντρο της Γης. Ο πυρήνας είναι κατασκευασμένος κυρίως από σίδηρο και νικέλιο. Στον εσωτερικό πυρήνα αυτά τα μέταλλα βρίσκονται σε στερεή κατάσταση, ενώ στον εξωτερικό πυρήνα, είναι υγρά και σε συνεχή κίνηση. Υπό την επίδραση της περιστροφής της Γης, τα υγρά μέταλλα κινούνται σε σπειροειδή ρεύματα. Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο της Γης σύμφωνα με μια αρχή που ονομάζεται φαινόμενο δυναμό. Ωστόσο, ο γεωμαγνητισμός εξακολουθεί να είναι μια πολύ μυστηριώδης διαδικασία. Για παράδειγμα, ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ο μαγνητικός πόλος μετακινείται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά κάθε χρόνο.

















































































































ΣΟΛΩΜΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι


ΑΠΟ ΤΟ Β' ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει·λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει·στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:5«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’ έχω γω στο χέρι;Οπού συ μου ’γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει.»



ΣΟΛΩΜΟΣ:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

Το απόσπασμα αυτό είναι από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι πολιορκημένοι», που το σχεδίασε ο ποιητής τρεις φορές, χωρίς να το ολοκληρώσει. Είναι Απρίλιος του 1826. Οι Τούρκοι πολιορκούν το Μεσολόγγι. Οι κάτοικοι αρνούνται να παραδοθούν. Περνάνε φρικτές στιγμές. Yποφέρουν από πείνα και αρρώστιες. Κι είναι άνοιξη. Η φύση, γεμάτη ζωή, είναι σαν να θέλει να παρασύρει τους πολιορκημένους με την ομορφιά της. Οι πολιορκημένοι όμως βάζουν το χρέος για την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ  Γ΄,  αποσπάσματα  6

Έστησ’  ο  Έρωτας  χορό  με  τον  ξανθόν  Απρίλη,

Κι  η  φύσις  ηύρε  την  καλή  και  τη  γλυκιά  της  ώρα,

Και  μες  στη  σκιά  που  φούντωσε  και  κλει  δροσιές  και  μόσχους

Ανάκουστος  κιλαϊδισμός  και  λιποθυμισμένος.

Νερά  καθάρια  και  γλυκά,  νερά  χαριτωμένα,

Χύνονται  μες  την  άβυσσο  τη  μοσχοβολισμένη,

Και  παίρνουνε  το  μόσχο  της,  κι  αφήνουν  τη  δροσιά  τους,

Κι  ούλα  στον  ήλιο  δείχνοντας  τα  πλούτια  της  πηγής  τους,

Τρέχουν  εδώ,  τρέχουν  εκεί,  και  κάνουν  σαν  αηδόνια.

Εξ’  αναβρύζει  κι  η  ζωή  σ’  γη,  σ’  ουρανό  σε  κύμα.


Αλλά  στης  λίμνης  το  νερό,  π’  ακίνητό  ‘ναι  κι  άσπρο,

Ακίνητ’  όπου  κι  αν  ιδείς,  και  κάτασπρ’  ως  τον  πάτο,

Με  μικρόν  ίσκιον  άγνωρον  έπαιξ’  η  πεταλούδα,

Που  ‘χ’  ευωδίσει  τς  ύπνους  της  μέσα  στον  άγριο  κρίνο.

Αλαφροίσκιωτε  καλέ,  για  πες  απόψε  τι  ‘δες`

Νύχτα  γιομάτη  θαύματα,  νύχτα  σπαρμένη  μάγια!

Χωρίς  ποσώς  γης,  ουρανός  και  θάλασσα  να  πνένε,

Ούδ’  όσο  καν’  η  μέλισσα  κοντά  στο  λουλουδάκι,

Γύρου  σε  κάτι  ατάραχο   π’  ασπρίζει  μες  στη  λίμνη,

Μονάχο  ανακατώθηκε  το  στρογγυλό  φεγγάρι,

Κι  όμορφη  βγαίνει  κορασιά  ντυμένη  μες  το  φως  του.



 Το συγκλονιστικό κάλεσμα της φύσης στη χαρά της ζωής είναι η ισχυρότερη δύναμη που πολεμά την ηθική αντίσταση των πολιορκημένων.