Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

1.Η Βουλή : Το Κτήριο, Περιγραφή του κτηρίου 2.ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ για τη ΓΛΩΣΣΑ

 https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Istoria-Ktiriou/
Πρώτα διαβαζω την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ και μετα γραφω την ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Η ιστορία του Κτηρίου
Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 




Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1836 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο υψηλότερο ανατολικό άκρο της πόλης. Τον επόμενο μήνα στην οικοδομή δούλευαν 520 άτομα. Στρατός και τεχνίτες, Γερμανοί αρχιτέκτονες, Γερμανοί, Έλληνες και Ιταλοί μάστορες συνεργάστηκαν στην κατασκευή. Με την ευκαιρία αυτή ξαναλειτούργησαν και τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη.

Περιγραφή του κτηρίου 

Με σεβασμό στην κληρονομιά της αρχαίας Αθήνας και εδραιώνοντας τις αρχές της αναγέννησης του αστικού κλασικισμού, ο Γκαίρτνερ σχεδίασε ένα λιτό, λειτουργικό και συμπαγές κτήριο. 

Είχε πρόσβαση από όλες τις πλευρές του, με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες που η καθεμία διέθετε τρεις ορόφους, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές και σκάλες που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.
• Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες.

• Στο ισόγειο συνυπήρχαν η Γραμματεία και το Ανακτορικό Ταμείο με τους βοηθητικούς τους χώρους, το καθολικό παρεκκλήσιο του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία.

• Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν η Αίθουσα του Θρόνου, η Αίθουσα Τροπαίων, η Αίθουσα των Υπασπιστών,  η Αίθουσα Χορού, η Αίθουσα Παιγνίων και η Τραπεζαρία και τα βασιλικά διαμερίσματα, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ήταν οι πολυτελέστεροι χώροι του κτηρίου.
• Το δεύτερο όροφο καταλάμβαναν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των διαδόχων, του αυλάρχη και του προσωπικού των Ανακτόρων.


Ακριβώς δίπλα στο κτήριο των Ανακτόρων διαμορφώθηκε, ο Βασιλικός Κήπος, ο οποίος κάλυπτε την έκταση που έχει μέχρι και σήμερα. 
 

 ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829. Αποτέλεσε το πρώτο Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η αρχική του έδρα ήταν στην Αίγινα

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 1866, σ’ ένα χέρσο κομμάτι γης λίγο έξω από την πόλη της Αθήνας, γεννήθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  Στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς, εν μέσω πλήθους επισήμων, ο Βασιλιάς, Γεώργιος Α΄ έθεσε τον θεμέλιο λίθο κι εναπόθεσε πλάι του ένα αργυρό μετάλλιο  

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μουσείο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο.Οι εκθεσιακοί χώροι του, δεκάδες αίθουσες σε κάθε όροφο, καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές.
Το νεοκλασικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. Έτσι και αλλιώς η

νεοκλασική αρχιτεκτονική ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη τον καιρό που χτίστηκε το μουσείο.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας αποτελεί το
σπουδαιότερο μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, στον τομέα της Αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την
προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.









Ιστορικά Κτίρια / Αρχιτεκτονική

ο τύπος κτήριο είναι ο σωστός

Τα ιστορικά κτίρια της Αθήνας αφηγούνται φλύαρα όλες τις φάσεις της μεταμόρφωσής της στη σύγχρονη πόλη που αντικρίζουμε σήμερα. Μοναδικά αριστουργήματα σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν . Ιστορικά οικοδομήματα κρύβουν μύθους και γεγονότα που αφηγούνται πρόθυμα σε εκείνον που θα τα ανακαλύψει. Αναζητήστε τα.

https://www.trip2athens.com/el/see-n-do/attractions/architecture/?categories=2e893723-860c-4f02-b7e5-a53a009ce773