Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΗΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ


ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΗΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

 https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/2799

ΠΑΤΑ ΠΆΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Ποιες ειναι οι μεγάλες έρημοι της Γης;;;;



Μεγάλες έρημοι της Γης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι.

Καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου)

Η έρημος Ατακάμα , στη Νότια Αμερική (Χιλή). Η πιο άνυδρη περιοχή της γης. Έχουν καταγραφεί περίοδοι ως και 400 ετών χωρίς βροχή.

Οι έρημοι δεν είναι όλες αμμώδεις, αλλά έχει και ερήμους με βράχια και χαλίκια , τις βραχώδεις.Υπάρχουν  θερμές έρημοι αλλά και ψυχρές.

 Στις θερμές ερήμους η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 °C ή και υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι και πέφτει ως και τους 0 °C βαθμούς ή και χαμηλότερα το χειμώνα.

 Οι ψυχρές έρημοι, που είναι επίσης γνωστές ως πολικές έρημοι, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις θερμές, με μόνη διαφορά ότι πέφτει χιόνι αντί της βροχής.

Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος και η Σαχάρα η μεγαλύτερη θερμή.

Εκεί συναντάμε ελάχιστα είδη φυτών, όπως η χουρμαδιά (φοίνικας), που είναι πολύ σημαντικό δέντρο για τη ζωή των κατοίκων της ερήμου. Για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία, η χουρμαδιά, αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν ακόμα και 30 μέτρα βάθος.


Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο πατέρας της ιστορίας, Ηρόδοτος κατέγραψε ότι στην περιοχή της Λιβύης κατοικούσε μια φυλή γνωστή ως Γαράμαντες. Σύμφωνα με εικασίες ο αρχαίος αυτός λαός είναι εκείνος που κατάγονται οι Τουαρέγκ.

Είναι νομαδική φυλή της ερήμου

H φυλή τους θεωρείται σύμφωνα με τοnational geographic, η πιο όμορφη του πλανήτη!


Διατροφή • Δεν είναι χορτοφάγοι αλλά δεν τρώνε συχνά κρέας, επειδή για αυτούς τα ζώα είναι υπερπολύτιμα. • Τρώνε κρέας μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε φεστιβάλ και γάμους… • Αντικαθιστούν το κρέας με την κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών όπως γαλα και τυρί, ενώ η διατροφή τους διαθέτει επίσης πολλούς χουρμάδες (φοινίκια) και πεπόνια


Η θέση της Γυναίκας (Παρόλο που οι άντρες «συζητούν» για πολιτικά θέματα και παίρνουν αποφάσεις ωστόσο φαίνεται ότι οι γυναίκες κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο, αφού οι άντρες ζητούν την καθοδήγηση των γυναικών τους ή των μαμάδων τους.
Το σπίτι και τα ζώα της οικογένειας θεωρούνται δικά της.
  Οι γυναίκες δεν κρύβουν το πρόσωπο τους όπως στις άλλες μουσουλμανικές θρησκείες. Τα νεαρά κορίτσια έχουν τις ίδιες ελευθερίες που θεωρούνται δεδομένες στα αγόρια.


Εκπαίδευση Οι Τουαρέγκ πιστεύουν στην εκπαίδευση όλων των μελών της φυλής τους. Όλα τα μικρά παιδιά διδάσκονται πώς να διαβάζουν