Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

ΔΙΗΓΗΜΑ , ΓΡΗΓ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ,.Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

    1-   Γράφω το τέλος της ιστορίας στο τετράδιο ,αφού διαβάσω καλά το κείμενο.          






Η επομένη σελιδα του βιβλίου χαθηκε..... γράφουμε το τέλος της ιστοριας όπως τη φανταζόμαστε. 

2. Διαβάζω το κείμενο  για τον Άγιο Βασίλειο 

Άγιος Βασίλειος: Από την Καισαρεία στις καρδιές των παιδιών όλου του κόσμου
Γεννήθηκε το 330 στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και ήταν γιος του ποντίου ρήτορα (δικηγόρου της εποχής) Βασιλείου και της Εμμέλειας,

Μετά τα μαθήματα που πήρε στην πατρίδα του, ο Βασίλειος στάλθηκε στο Βυζάντιο για ευρύτερες σπουδές. Το 351 πήγε στην Αθήνα, όπου ανθούσαν ακόμη τα γράμματα και οι τέχνες. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φυσική κ.ά. Στην Αθήνα γνωρίστηκε με τον Ιουλιανό, μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, με τον οποίο τον συνέδεσε μία ιερή και ισόβια φιλία.

Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε το 351 στην Καισάρεια, όπου άσκησε το επάγγελμα του ρήτορα, όπως και ο πατέρας του. Πολύ γρήγορα  γοητεύτηκε από την αυστηρή ασκητική ζωή, ώστε πήγε στον Πόντο κι έζησε μοναχός στην έρημο για μία πενταετία (357-362). Μετά χειροτονήθηκε επίσκοπος Καισαρείας και άφησε σπουδαίο έργο.

Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, της«Βασιλειάδας».