Τρίτη 12 Μαΐου 2020

H ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ



Γιατί ο Αλέξανδρος είναι τόσο σημαντικός για την ανθρωπότητα
Σκοπός της σχεδόν πανελλήνιας εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Περσία θεωρήθηκε αρχικά  η εκδίκηση για όσα είχαν κάνει οι Πέρσες στην Ελλάδα  και η απελευθέρωση μικρασιατικών πόλεων.

Ως μαθητής ο Αλέξανδρος  γνήσιου φιλοσόφου ,του Αριστοτέλη  έχει τελικό  σκοπό την  ενότητα της ανθρωπότητας με την ελληνική ως κοινή γλώσσα  σε μια κοινή παγκόσμια ειρήνη. .

Η εκστρατεία του Αλέξανδρου δημιουργεί ένα τεράστιο κράτος.

Αυτό περιλάμβανε ένα πλήθος λαών με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, νοοτροπίες και παραδόσεις.

         H ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

1--Η αρχή της νέας πολιτικής του Αλέξανδρου γίνεται,λοιπόν,  από το στρατό. Εντάσσονται σ’ αυτόν νεαροί Πέρσες, αφού πρώτα εκπαιδεύονταν στη μακεδονική πολεμική τακτική και στα ελληνικά γράμματα,για τη συμφιλίωση Ελλήνων και Περσών.

2.Οργανώνει στις πόλεις της Ασίας γυμναστικούς ,θεατρικούς και μουσικούς αγώνες.

3.Ο Αλέξανδρος εξακολουθεί να λατρεύει τους Έλληνες θεούς. Όμως κατανοεί την αξία της ανεξιθρησκίας και επιτρέπει στον καθένα να πιστεύει ό,τι θέλει.
4.Ο Αλέξανδρος δεν επιδιώκει να μεταβάλει τους λαούς της Ασίας σε Έλληνες, αλλά να τους αναμείξει σ’ ένα αρμονικό σύνολο, όπου ο καθένας θα είχε τη θέση του. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει το σχέδιο είναι οι μεικτοί γάμοι. Ο Αλέξανδρος δίνει το παράδειγμα. Νυμφεύεται τη Ρωξάνη.Μέσα σε μια ημέρα,, οι περισσότεροι στρατηγοί του και 10.000 στρατιώτες νυμφεύονται Περσίδες σε μια λαμπρή τελετή. Συγχρόνως οργανώνει τη διδασκαλία των ελληνικών για 40.000 παιδιά της Περσίας    .Πλούταρχος,


Ίδρυση νέων πόλεων
5. Όμως η μεγαλύτερη προσφορά του Αλέξανδρου στον πολιτισμό είναι οι πόλεις που ίδρυσε στην Ασία.

Ο Αλέξανδρος ίδρυσε 70 Αλεξάνδρειες σύμφωνα με τον Πλούταρχο,από τη Συρία ως το Αφγανιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Ινδία.
Οι νέες Αλεξάνδρειες  συνδέονται με καινούργια δίκτυα δρόμων. Δημιουργούνται βιβλιοθήκες, ωδείαθέατρα, γυμναστήρια, και έρχονται σε επαφή, διάφοροι λαοί  με τον ελληνικό πολιτισμό.
-Το εμπόριο διευκολύνουν οι δρόμοι, οι διώρυγες, τα λιμάνια, τα πλοία που συνεχώς κατασκευάζει ή επιδιορθώνει.
Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

1. Γιατί οι πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος είναι σημαντικές για τον πολιτισμό;


.-