Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

λεξικο πατα πανω στην εικονα

λεξικο πατα πανω στην εικονα








ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ

 


ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ

 

Πορτρέτο

 

Σώμα δεμένο, καλοζυγισμένο, μήκος 1.10-1.30μ., κοντή ουρά, ύψος 70-80εκ. και βάρος 25-40 κιλά. Ο αρσενικός είναι πιο χοντροφτιαγμένος και πιο βαρύς από τη θηλυκιά.

Τα μικρά τσιγκελωτά κέρατά τους, βγαίνουν όταν είναι τριών μηνών, μεγαλώνουν γρήγορα στα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής τους και πολύ αργά στη συνέχεια. Στη θηλυκιά τα κέρατα είναι λεπτότερα και λιγότερο τσιγκελωτά από των αρσενικών.

 

Κοινωνική ζωή

 

Κοινωνικά ζώα, τα αγριόγιδα σχηματίζουν μικρά κοπάδια, που τα οδηγεί συνήθως μια θηλυκιά. Μόνο τα γερικά ζώα και κυρίως τα αρσενικά απομονώνονται.

Ο πιο ισχυρός δεσμός είναι αυτός της θηλυκιάς με το μικρό της.
Ιδιαίτερα όταν το μικρό είναι θηλυκό, μπορεί να μείνει πολλά χρόνια κοντά στη μητέρα της, ακόμα και όταν αυτή ξαναγεννήσει οπότε και βοηθάει στη φροντίδα του μικρότερου.



Απειλές
 

 

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Το αγριόγιδο αποτελεί προστατευόμενο είδος από το 1969, οπότε απαγορεύθηκε το κυνήγι του .Στον Γράμμο βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους όμως ο πληθυσμός των αγριόγιδων κινδυνεύει από το παράνομο κυνήγι και μάλιστα με πολεμικά όπλα.Μάλιστα, στην περιοχή του Γράμμου οι πληθυσμοί των αγριόγιδων έχουν μπει στο στόχαστρο ξένων λαθροθήρων. Εκτός από το παράνομο κυνήγι οι πληθυσμοί των αγριόγιδων πλήττονται από τους φυσικούς θηρευτές(λύκος , ο λύγκας και ο χρυσαετός )και από την αλλαγή των χρήσεων γης στις ορεινές περιοχές, με την κατασκευή για παράδειγμα χιονοδρομικών ή άλλων τουριστικών κέντρων.