Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ -ΚΥΠΡΟΣ

το Κυπριακό πρόβλημα ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Ο ρόλος του σχολείου   στη διαχείριση της προσφυγικής συνείδησης στην Κύπρο
1.ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 

Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  θα κάνετε μια περιδιάβαση στα μονοπάτια της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας. Θα ξεκινήσετε ένα ενδιαφέρον ταξίδι εξερεύνησης. Σαν μικροί ιστορικοί, θα αναλύσετε:
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων εποχής • Κείμενα • Φωτογραφίες • Χάρτες • Πίνακες • Έργα Κύπριων ποιητών και καλλιτεχνών • Προφορικές μαρτυρίες 
Θα διαβάσετε, θα παρατηρήσετε, θα ακούσετε, θα παρακολουθήσετε …και θα ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ! Μελετώντας την πηγή ή τις πηγές που προτείνονται κάθε φορά, και συνδέοντάς τες με το ιστορικό ερώτημα, θα μπορέσετε να ξετυλίξετε μόνοι σας το μίτο της ιστορίας και να αποκαλύψετε τη γνώση. Άλλοτε θα σας ζητηθεί να κρίνετε και να οδηγηθείτε στα δικά σας συμπεράσματα. 

1.Που βρίσκουν καταφύγιο οι πρόσφυγες;
2. Συζητώ για τη βοήθεια που προσφέρεται στους πρόσφυγες.
3.Ποια είναι η επιθυμία των προσφύγων;
4.Κρίνω  τη δήλωση του τουρκοκυπριακού τύπου.
5.Ποια συνέπεια της εισβολής παρουσιάζεται στις πηγές;
6.Συζητώ  για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι.
Η προσφυγική συνείδηση στην Κύπρο

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Την πρώτη αυτή φάση της παράνομης τουρκικής εισβολής ακολούθησε και δεύτερη φάση κατά την οποία καταλήφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου. Η Τουρκία έθεσε υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο και κατέχει μέχρι σήμερα.

Ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, 162.000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και μέχρι σήμερα εμποδίζονται από τις κατοχικές αρχές να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.
Η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η λύση σήμερα είναι Κύπρος ανεξάρτητη, ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα,χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.







































ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ -ΠΥΘΑΓΟΡΑ

 http://www.hms.gr/pythagoras/pdf/BOHTHIMA_G-ST%20DHM.pdf

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ Γ΄-ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ