Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

4η ΟΜΑΔΑ Τα αέρια του θερμοκηπίου ΝΙΚΟΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

sg

31-12-20 ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΠΑΙΔΕΙΑΣ στο πλαίσιο της ΕΛΛ.ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Αποτελέσματα Διαγωνισμού με θέμα:  «Μνημεία Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή»  για μαθητές/τριες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Από Μάιο έως Νοέμβριο 2020, η χώρα μας είχε την τιμή να προεδρεύει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΗ ανάληψη της Προεδρίας έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναδείξει τις θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες θεματικές προτεραιότητες, που συνδέονται στενά με τα δικαιώματα, τις ελπίδες και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων. Μία εξ αυτών είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενιών να απολαμβάνουν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Α/θμιας, Β/θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών δύο μαθητικοί διαγωνισμοί για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Μνημεία Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή». Μετά την αξιολόγηση των αποσταλέντων έργων από άμισθη επιτροπή του ΥΠΑΙΘ, ανακοινώνονται 15 νικητές/τριες των κάτωθι σχολείων ανά βαθμίδα:

Πέντε (5) από Δημοτικά Σχολεία:



Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι αέρια που μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα. Παίρνουν το όνομά τους από θερμοκήπια. Ένα θερμοκήπιο είναι γεμάτο παράθυρα που αφήνουν στο φως του ήλιου. Αυτό το φως του ήλιου δημιουργεί ζεστασιά. Το μεγάλο κόλπο ενός θερμοκηπίου είναι ότι δεν αφήνει αυτή τη ζεστασιά να ξεφύγει.


Έτσι ακριβώς δρουν τα αέρια του θερμοκηπίου. Αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει από την ατμόσφαιρα, αλλά εμποδίζουν τη θερμότητα που φέρνει το φως του ήλιου να φύγει από την ατμόσφαιρα. 


Συνολικά, τα αέρια του θερμοκηπίου είναι καλά. Χωρίς αυτα ο πλανήτης μας θα ήταν πολύ κρύος και η ζωή, όπως γνωρίζουμε, δεν θα υπήρχε. 




Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες προσθέτουν πάρα πολλά από αυτά τα αέρια στην ατμόσφαιρα.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα αέρια;






10 ενδιαφέροντα πράγματα για τον αέρα

Ο αέρας είναι κυρίως αέριο.

Ο αέρας είναι γύρω μας, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Τι είναι λοιπόν ο αέρας; Είναι ένα μείγμα διαφορετικών αερίων.


Υπάρχει ζωή στον αέρα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

                              Πολλά ζωντανά είδη κάνουν τα σπίτια τους σε χώμα και νερό.


 Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που κρέμονται στον αέρα; Αυτοί οι μικροσκοπικοί μικροβιακοί οργανισμοί ονομάζονται! ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ. Παρόλο που αυτά τα μικρόβια δεν μπορούν να πετάξουν, μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα - μέσω ανέμου, βροχής ή ακόμα και φτερνίσματος





Ο αέρας είναι σημαντικός για τα έμβια όντα.

ανανεώσιμη ενέργεια.

Οι άνθρωποι πρέπει να αναπνέουν, όπως και πολλά άλλα ζώα - και φυτά! Η αναπνοή είναι μέρος μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναπνοή. Κατά την αναπνοή, ένα ζωντανό πράγμα παίρνει οξυγόνο από τον αέρα και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία δίνει στα ζώα και τα φυτά την ενέργεια να τρώνε, να μεγαλώνουν και να ζουν ζωή!

Ο αέρας είναι ένα προστατευτικό μαξιλάρι.

Στη Γη, 

είμαστε πολύ τυχεροί που 

έχουμε μια ατμόσφαιρα 

γεμάτη 

αέρα. 

Ο αέρας στην ατμόσφαιρά μας λειτουργεί ως μόνωση, εμποδίζοντας τη Γη να  είναι πολύ κρύα ή πολύ ζεστή. 

Το όζον, ένας άλλος τύπος αερίου στον αέρα, μας προστατεύει επίσης από το υπερβολικό ηλιακό φως.

 Ο αέρας στην ατμόσφαιρα μπορεί επίσης να μας προστατεύσει από τα μετεωροειδή. Όταν τα μετεωροειδή έρχονται σε επαφή με την ατμόσφαιρα, τρίβονται στον αέρα και πολλές φορές καίγονται σε μικρά κομμάτια πριν φτάσουν στη Γη.

Ο αέρας 
κρατά
 επίσης νερό.


Όταν είναι μια καυτή, λαμπερή καλοκαιρινή μέρα, πιθανότατα έχετε ακούσει τη λέξη «υγρή». Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Σχετική υγρασία είναι η ποσότητα νερού που μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας πριν βρέξει.





ΕΔΩ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ https://climatekids.nasa.gov/

Τρένο κινητήρα ατμού.
Θερμόμετρο.η Γη από το φεγγάρι το 1971.

Τι βλέπει ο αστροναύτης Mitchell ότι είναι  μπλε»;
Γιατί δεν μπορούμε να δούμε το κάτω μισό της Γης;

3η ΟΜΑΔΑ ΑΙΤΙΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ- ΦΥΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΑΝΝΑ-ΙΩΑΝΝΑ -ΘΕΟΔΩΡΑ

 

Τι προκαλεί την αλλαγή του κλίματος;

Μια απλοποιημένη κινούμενη εικόνα του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μια απλοποιημένη κινούμενη εικόνα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο κλίμα της Γης. Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η Γη έχει ζεσταθεί τα τελευταία 50 έως 100 χρόνια λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ορισμένα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης εμποδίζουν τη διαφυγή της θερμότητας. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου . Αυτά τα αέρια διατηρούν τη Γη ζεστή όπως το γυαλί σε ένα θερμοκήπιο διατηρεί τα φυτά ζεστά.

Α Ι Τ Ι Ε Σ 

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες  όπως Η ΥΛΟΤΟΜΙΑ, ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ η καύση καυσίμων σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ΠΛΟΙΑ, αεροπλάνα,αυτοκίνητα και λεωφορεία - αλλάζουν το φυσικό θερμοκήπιο. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν την ατμόσφαιρα να παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από ό, τι στο παρελθόν, οδηγώντας σε μια θερμότερη Γη.


Αυτό το βίντεο δείχνει πώς αλλάζει ο Αρκτικός θαλάσσιος πάγος από το 1984. Πίστωση: NASA

Έχει σημασία τι κάνουμε; ΝΑΙ

Όταν οι ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν αέρια θερμοκηπίου, η Γη θερμαίνεται. Αυτό έχει σημασία επειδή όλοι οι ωκεανοί, η γη, ο αέρας, τα φυτά, τα ζώα και η ενέργεια από τον Ήλιο επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις όλων αυτών των πραγμάτων μας δίνουν το παγκόσμιο κλίμα μας . Με άλλα λόγια, το κλίμα της Γης λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, συνδεδεμένο σύστημα.


Το να σκεφτόμαστε τα πράγματα ως συστήματα σημαίνει να ψάχνουμε πώς κάθε μέρος σχετίζεται με άλλους. Οι δορυφόροι που παρατηρούν τη Γη της NASA συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το πώς αλλάζουν η ατμόσφαιρα , το νερό και η γη του πλανήτη μας .

Κοιτάζοντας αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν πώς λειτουργούν τα συστήματα της Γης. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς μικρές αλλαγές σε ένα μέρος μπορούν να συμβάλουν σε μεγαλύτερες αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα της Γης.

ΦΥΤΑ

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Αρκετά, στην πραγματικότητα!

Αλλά για να καταλάβουμε τι μας λένε τα δέντρα, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος.


Ο καιρός
 είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός - όπως μια καταιγίδα βροχής ή μια καυτή μέρα - που συμβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημαΟ καιρός μπορεί να παρακολουθείται εντός ωρών ή ημερών. Το κλίμα είναι οι μέσες καιρικές συνθήκες σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα (30 χρόνια ή περισσότερο).

Τα δέντρα μπορούν να διατηρήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο ιστορικό για το κλίμα της Γης. Στην πραγματικότητα, τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για εκατοντάδες - και μερικές φορές ακόμη και χιλιάδες - χρόνια!

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δέντρα για να μάθουν για το παρελθόν κλίμα είναι μελετώντας τα δαχτυλίδια ενός δέντρου. Εάν έχετε δει ποτέ ένα κούτσουρο, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η κορυφή του κούτσουρου είχε μια σειρά από δαχτυλίδια. Μοιάζει λίγο σαν bullseye.

Αυτά τα δαχτυλίδια μπορούν να μας πουν πόσο χρονών είναι το δέντρο και πώς ήταν ο καιρός κάθε χρόνο της ζωής του δέντρουΟι ανοιχτόχρωμοι δακτύλιοι αντιπροσωπεύουν ξύλο που μεγάλωσε την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ οι σκοτεινοί δακτύλιοι αντιπροσωπεύουν ξύλο που αναπτύχθηκε στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Ένα ελαφρύ δαχτυλίδι συν ένα σκοτεινό δαχτυλίδι ισούται με ένα χρόνο ζωής του δέντρου.

Ένας μαθητής μαθαίνει πώς να πάρει ένα δείγμα πυρήνα δέντρου με ένα τρυπητό στο Εθνικό Δάσος Manti-LaSal στη Γιούτα. 

Τα δέντρα είναι σημαντικά για τα δασικά οικοσυστήματα!

Πρέπει να κόψετε ένα δέντρο για να δείτε τα δαχτυλίδια;;;;;;;;;

Με τιποτα! Μπορείτε να μετρήσετε τους δακτυλίους ενός δέντρου συλλέγοντας ένα δείγμα με ένα όργανο που ονομάζεται τρυπάνι αύξησης. Ο τρυπητής βγάζει μια λεπτή λωρίδα ξύλου που φτάνει μέχρι το κέντρο του δέντρου. Όταν τραβάτε τη λωρίδα, μπορείτε να μετρήσετε τους δακτυλίους στη λωρίδα του ξύλου και το δέντρο είναι ακόμα υγιές !


ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ;

Άνθρακας, νερό και οξυγόνο!

Διοξείδιο του άνθρακα, νερό και οξυγόνο.

Τα φυτά  ΑΠΟΡΡΟΦΟΎΝ  διοξείδιο του άνθρακα . Κρατούν τον άνθρακα και δίνουν το οξυγόνο. 

Τα ζώα αναπνέουν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα.

Τα φυτά και τα ζώα εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Λειτουργεί καλά. Για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, φυτά και ζώα ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 

Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ, ΚΑΚΟΣ Ή ΑΣΧΗΜΟΣ

Δείτε τη λεζάντα.

Ένα θερμοκήπιο παγιδεύει την ενέργεια του Ήλιου μέσα και διατηρεί τα φυτά ζεστά.

Εδώ είναι το μεγάλο, σημαντικό πράγμα για το διοξειδιο του άνθρακα CO 2 : Είναι ένα αέριο θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι το διοξειδιο του άνθρακαCO 2 στην ατμόσφαιρα λειτουργεί για να παγιδεύει τη θερμότητα κοντά στη Γη. Βοηθά τη Γη να διατηρήσει μέρος της ενέργειας που παίρνει από τον Ήλιο, έτσι ώστε η ενέργεια να μην διαρρεύσει πίσω στο διάστημα.

Αν δεν ήταν αυτό το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ωκεανοί της Γης θα ήταν παγωμένοι. Η Γη δεν θα ήταν ο όμορφος μπλε και πράσινος πλανήτης της ζωής που είναι.

Οι ωκεανοί θα παγώνουν και η Γη δεν θα είναι πλέον όμορφη

Αν όχι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Γη θα ήταν μια μπάλα πάγου.

Έτσι, το διοξειδιο του άνθρακαCO 2 και άλλα αέρια του θερμοκηπίου είναι καλά - μέχρι ένα σημείο. Αλλά το διοξείδιο του άνθρακα CO 2 είναι τόσο καλό στο να κρατάει τη θερμότητα από τον Ήλιο, που ακόμη και μια μικρή αύξηση του διοξείδιο του άνθρακαCO 2 στην ατμόσφαιρα μπορεί να κάνει τη Γη να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Γης, όποτε έχει αυξηθεί η ποσότητα διοξειδιο του άνθρακαCO 2 στην ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία της Γης έχει επίσης αυξηθεί. Και όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το διοξείδιο του άνθρακαCO 2 στην ατμόσφαιρα αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Δείτε τη λεζάντα.

Αυτό το γράφημα δείχνει πώς η θερμοκρασία και το διοξείδιο του άνθρακα έχουν αυξηθεί και μειωθεί μαζί τα τελευταία 400.000 χρόνια. Αναφορά: http://www.epa.gov/climatechange/science/pastcc_fig1.html.

Οι ερευνητικοί δορυφόροι της NASA μελετούν πόσα άνθρακα φυτά βγάζουν από την ατμόσφαιρα και πώς ο άνθρακας κινείται γύρω από τον πλανήτη.

Ελέγξτε τη Μηχανή Χρόνου Κλίματος για να δείτε πώς άλλαξαν το διοξειδιο του άνθρακαCO 2 και η θερμοκρασία μαζί μέσω του ιστορικού.

ΕΔΩ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ https://climatekids.nasa.gov/

Μια απεικόνιση των κωνοφόρων δέντρων στην αγριότητα.

2η ΟΜΑΔΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 πεισσότερες πληροφορίες εδώ    

https://climatekids.nasa.gov/menu/big-questions/

Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

      



1 η ΟΜΑΔΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΑΡΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ;
Η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος 


Η κλιματική αλλαγή περιγράφει μια αλλαγή στις μέσες συνθήκες - όπως η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις - σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Για παράδειγμα, πριν από 20.000 χρόνια, πολλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες καλύφθηκαν από παγετώνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, έχουμε ένα θερμότερο κλίμα και λιγότερους παγετώνες.


Η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αναφέρεται στις  αλλαγές σε ολόκληρη τη Γη. Αυτές περιλαμβάνουν θερμοκρασίες θέρμανσης και αλλαγές στις βροχοπτώσεις, καθώς και τα αποτελέσματα της θέρμανσης της Γης, όπως:

  • Αύξηση της στάθμης της θάλασσας
  • Συρρικνωμένοι παγετώνες στο βουνό
  • Λιώσιμο πάγου με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι συνήθως στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και την Αρκτική
  • Αλλαγές στους χρόνους άνθισης των λουλουδιών και των φυτών.

Το κλίμα της Γης αλλάζει συνεχώς -  Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πρόσφατα ασυνήθιστες αλλαγές. Για παράδειγμα, η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα περίμεναν τα τελευταία 150 χρόνια.



Όταν σκέφτεστε τη NASA, πιθανότατα σκέφτεστε αστροναύτες, δορυφόρους, περιηγητές του Άρη και τηλεσκόπια που μελετούν απομακρυσμένους πλανήτες και μακριά γαλαξίες.

Η NASA είναι ένα διαστημικό γραφείο. 

Λοιπόν, γιατί να μελετήσετε τη Γη;


Επειδή η Γη είναι και ένας πλανήτης! 
Στην πραγματικότητα, η Γη είναι ο πλανήτης που έχει εξερευνήσει περισσότερο η NASA. Και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε ένα μέρος σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα όπου μπορούμε να ζήσουμε.

Οι επιστήμονες της NASA συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα προηγούμενα κλίματα από πολύ παλιά δέντρα και πάγο που κρύβουν βαθιά μέσα τους ιχνη από παγετώνες.


 





Γιατί γίνεται πιο ζεστή η Γη;


Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μερικά αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μας. Βοηθούν στη διατήρηση της Γης αρκετά ζεστή για να ζήσει. Αλλά πάρα πολλά αέρια θερμοκηπίου μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας.


Η σύντομη απάντηση:

Γιατί έχει σημασία ότι το κλίμα της Γης αλλάζει;

Πάνω από εκατομμύρια χρόνια, το κλίμα της Γης έχει ζεσταθεί και ψυχθεί πολλές φορές. Ωστόσο, σήμερα ο πλανήτης θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε σχέση με την ανθρώπινη ιστορία.



Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη Γη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούν δορυφόρους της NASA και άλλα όργανα για τη συλλογή πολλών τύπων πληροφοριών σχετικά με τη γη, την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό και τον πάγο της Γης. Αυτές οι πληροφορίες μας λένε ότι το κλίμα της Γης γίνεται πιο ζεστό.

Το κλειδί για να αποφυγουμε την κλιματική αλλαγη είναι να διατηρήσουμε τα πάντα σε ισορροπία .....



ΕΔΩ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ https://climatekids.nasa.gov/