Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Για πρώτη φορά αποκαλύπτει τα μυστικά του

 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πιο μυστηριώδης αρχαιολογικός θησαυρός της χώρας. Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο δείγμα μηχανικής από τον αρχαίο κόσμο που έχει βρεθεί, και έως σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστος.

Τον έχουν αποκαλέσει τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας, και μάλιστα φορητό. Νέες αποκαλύψεις για τη δομή και τη λειτουργία του έρχονται από το University College του Λονδίνου, και την ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν και δύο Έλληνες που μίλησαν στην ΕΡΤ.



http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-ugc-8525-408,https://www.youtube.com/watch?v=1M4jlQgGnpQ

ΩΣ ΔΙΑΙΡΕΘΗ Η ΟΛΗ
ΤΕΣΣΑΡΑ ΔΗΛ ΟΙΔΩΜΕΝ
ΣΤΗΜΟΝΙΑ  ΔΥΟ ΩΝ ΤΑ ΑΚΡΑ

ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΟΘΕΝ ΕΞΗ
203
Μπορεί κανείς όλα αυτά να τα φαντάζεται απλώς διαβάζοντας τον Όμηρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς βέβαια μετέπειτα, αλλά αν πάμε στο Ανάκτορο της Κνωσσού, ειδικά κατά την Ισημερία, θα δούμε σε έναν διάδρομο ο οποίος είναι ο διάδρομος που οδηγεί στο δωμάτιο με τις επιγραφές, ένας διάδρομος ο οποίος αρχικά ήταν τυφλός και κατέληγε σε τοίχο. Θα μας προβλημάτιζε γιατί τον κατασκεύασαν ενω αρχικά φαίνεται να είναι τελείως άχρηστος.



Ο διάδρομος είναι λίγο κατηφορικός και καταλήγει σε ένα λεκανάκι σύμφωνα με την κυρία Blomberg και τον κύριο Henriksson οι οποίο έβαλαν λίγο νερό στο κάτω μέρος και βλέπουμε στην φωτογραφία που πήρανε κατά την Ισημερία το 1996 στον τοίχο επάνω στο πίσω μέρος να έχουμε την εικόνα του Ήλιου.
 Εδώ έχουμε λοιπόν αυτή την πρακτική και κάθε 4 χρόνια η κηλίδα του Ήλιου θα ξαναπάει στο ίδιο σημείο. Κάθε χρόνο μετατίθεται λίγο και μόνο κατά την Ισημερία η τροχιά του Ήλιου είναι ευθεία. Τις άλλες μέρες είναι καμπύλη. Οπότε οι Μινωίτες γνωρίζουν πολύ καλά πότε είναι η Ισημερία.