Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

παιχνιδάκια και....παραμυθάκια

Καλημέρα, Τεταρτάκια !!!!!!!!
Σήμερα παίζουμε παιχνιδάκια ,ακούμε  ένα παραμύθι και διαβάζουμε ένα κείμενο δυνατά!




   Για να παιξεις πάτα εδώ  → Σημάδεψε τα ΕΠΙΘΕΤΑ
                                 
           εδώ          επιθετο ή ουσιαστικό:::


    εδώ             ΚΟΥΙΖ=ΔΙΑΙΡΕΣΟΥΛΕΣ
                       
              εδώ                 κουιζ-προπαιδεια

       εδώ        ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ-επίθετα   
   
 
ΑΝΑΓΝΩΣΗ 👇 💪

 «…Καλημέρα σας παιδιά μου, είναι η θεία Λένα εδώ,
να σας πει ένα παραμύθι όμορφο και χαρωπό…».         

Πόσες γενιές μεγάλωσαν ακούγοντας αυτό το τραγουδάκι κάθε μέρα; Πόσοι από μας έζησαν αυτές τις μαγικές στιγμές «κολλημένοι»  στo ραδιόφωνο; Πόσα παραμύθια, τραγούδια, ιστορίες, δεν μάθαμε που συντρόφεψαν τα πιο αθώα χρόνια της ζωής μας;
Ήταν η πιο μαγική στιγμή της ημέρας!
          Κάθε πρωί στις 9.00, πίνοντας ένα ποτήρι γάλα, στη σειρά οι κούκλες να μου κρατούν συντροφιά, και η αξέχαστη φωνή από  εκείνο το μεγάλο ραδιόφωνο, στο ψηλό ράφι της κουζίνας. Δεν μπορούσα να καταλάβω, που ήταν κρυμμένη και μιλούσε τόσο γλυκά. Η μαμά έλεγε πως ήταν στην Αθήνα κι εγώ πίστευα πως τούτη η πολιτεία θα ΄ταν η πιο μαγική του κόσμου, η πιο πολύχρωμη, η πιο μεγάλη, κι ήθελα σαν μεγάλωνα να πάω εκεί να γνωρίσω τη θεία Λένα και όλους τους ήρωες της από τα παραμύθια. Θυμάμαι την απόλυτη ησυχία του σπιτιού σαν ακουγόταν το σήμα της εκπομπής.  Ήταν η ώρα της «Θείας Λένας». Μιας γυναίκας που στην παιδική φαντασία έμοιαζε  σαν ένας γίγαντας, σαν νεράιδα ή μάγισσα ακόμα και σαν  ξωτικό. Ήταν εκείνη που γνώριζε τα πάντα.  Δεν την είχα δει ποτέ αλλά την φανταζόμουν σαν  ένα αερικό που κρατούσε ένα  μαγικό ραβδί  και ξεκλείδωνε  όλες  τις πόρτες  των κάστρων της φαντασίας, κάθε πρωί. Και σαν πέρασε ο καιρός κι ήρθε η ώρα να πάω σχολείο, το αρνιόμουν πεισματικά γιατί δεν θα την άκουγα. Τότε η μητέρα μου κατάφερε να μάθει να μου  γράφει σε κασέτες τις εκπομπές της. Σαν γύριζα τα μεσημέρια, η πρώτη μου δουλειά  ήταν να ακούσω τις ιστορίες της, και πολλές φορές τις ξανάβαζα το βράδυ  λίγο πριν κοιμηθώ. Η τηλεόραση ήρθε στη ζωή μας πολύ αργότερα, όπως και τα βιβλία της κι έτσι δεν την είχα δει ποτέ πως ήταν!
    Θυμάμαι τα ατελείωτα μοναχικά απογεύματα μου που γινόμουν εγώ η αφηγήτρια στις κούκλες μου. Τους μάθαινα τα τραγουδάκια, τις ιστορίες κι όλα όσα είχα ήδη ακούσει και αποστηθίσει από τις πολυπαιγμένες κασέτες που δυστυχώς χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Κι αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια.   Της Ελένης Μπετεινάκη




 πηγη ΚΕΙΜΕΝΟΥ  :https://www.cretalive.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός: Περιπέτεια στο Μουσείο


Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός: Περιπέτεια στο Μουσείο

Εσύ μπορείς να χωρέσεις μια περιπέτεια σε 500 λέξεις;

Μπορείς να μας βοηθήσεις να ανακαλύψουμε ένα Μουσείο, αλλά και να νιώσουμε αγωνία και αίσθηση μυστηρίου;

Αν ναι, κι αν είσαι από 10 έως 15 ετών, τότε μπορείς να συμμετέχεις στον Διαγωνισμό που προκηρύσσει το ΜουσείοΣχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με θέμα

«Περιπέτεια στο Μουσείο»

Γιατί μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά παράλληλα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας και να ζούμε κάθε είδους περιπέτειες.

Σε Μουσεία όπου έχουμε βρεθεί οι ίδιοι ή επισκεφθήκαμε τις ιστοσελίδες τους, όπως αυτή:

Μπορείς να γράψεις λοιπόν ένα διήγημα – περιπέτεια, σε όποιο μέρος της Ελλάδας ή του… πλανήτη κι αν κατοικείς και να μας το στείλεις!

-Όλα τα διηγήματα -συμμετοχές θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Τα δεκαπέντε πρώτα θα κυκλοφορήσουν σε ειδική ψηφιακή έκδοση.

-Οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν δωρεάν συμμετοχή των ίδιων και της οικογένειάς τους σε όποιο πρόγραμμα του Μουσείου επιλέξουν (μετά το άνοιγμα των Μουσείων φυσικά). 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 18 Μάϊου 2020, καθώς ο Διαγωνισμός υλοποιείται στα πλαίσια του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν:

Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας- δημοσιογράφος
Μαίρη Τρύφων, Υπεύθυνη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Δήμου Παλαιού Φαλήρου
Άννα Βασιλειάδη , Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Πληροφορίες/ όροι διαγωνισμού

-Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν με μη δημοσιευμένο, σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, κείμενό τους με ανώτατο όριο λέξεων τις 500.
-H γλώσσα συγγραφής είναι η ελληνική.
-Η αποστολή των κειμένων θα γίνεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο info@ekedisy.gr από την Παρασκευή 10 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020. Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από το ονοματεπώνυμο των συμμετεχόντων, την ηλικία τους, τηλέφωνο επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
-Οι πληροφορίες των διαγωνιζομένων που θα συνοδεύουν τα κείμενα θα τηρούνται για λόγους επικοινωνίας και μόνο από την Επιτροπή για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για τον διαγωνισμό.

Απαραίτητη είναι η γονική συναίνεση με αποστολή/ επισύναψη σχετικής εξουσιοδότησης, υπογεγραμμένης

Ο κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα μίας μόνο συμμετοχής στον διαγωνισμό με ένα πρωτότυπο κείμενο, που δεν έχει δημοσιευθεί οπουδήποτε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών, προσωπικών blog, κοινωνικών δικτύων, κ.λπ.

Το κείμενο θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά σε μορφή Word.

Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητες.

Ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να συμφωνεί στην παραχώρηση και να συναινεί στη χρήση – δημοσίευση του κειμένου του, άπαξ και άνευ ανταλλάγματος, μόνο για τη συγκεκριμένη συλλογική έκδοση.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής.

Προσωπικά Δεδομένα

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού η επιτροπή επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων, για την οποία συναινούν οι συμμετέχοντες, βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 679/2016 και του ν. 4624/2019 σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

Παρέχετε μόνο τα τυπικά και απαραίτητα στοιχεία σας, που αφορούν στην συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα  για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό θα σας ζητήσουμε να μας αναφέρετε,
1.            Το ονοματεπώνυμό σας
2.            την ηλικία σας
3.            το email του γονέα

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από τα μέλη της επιτροπής για τις ανάγκες του διαγωνισμού και σε καμία περίπτωση δεν διακινούνται, πωλούνται ή ενοικιάζονται σε τρίτους.
Τα δεδομένα σας διατηρούνται για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να εκτελεστεί ο σκοπός για τον οποίο συλλέχθηκαν και έως ότου δεν χρειάζεται να διατηρούνται για κάποιον ενδεχόμενο έλεγχο των διαδικασιών του διαγωνισμού.

Διατηρείτε ανά πάσα στιγμή τα δικαιώματα πρόσβασης στα δεδομένα σας, εναντίωσης στην περαιτέρω επεξεργασία τους ή στον περιορισμό της επεξεργασίας, στη διόρθωσή τους σε περίπτωση που είναι λανθασμένα, και υπό προϋποθέσεις στη διαγραφή τους.

Μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας, στέλνοντας email στη διεύθυνση info@ekedisy.gr

Παρακαλούμε σημειώστε πως, για λόγους ασφαλείας και για τη διαφύλαξη των δικών σας συμφερόντων, ενδεχομένως χρειαστεί να περάσετε μια διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητάς σας. Όποια δεδομένα λάβουμε κατά τη διαδικασία αυτή, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό και θα διαγραφούν οριστικά μόλις επιβεβαιωθεί η ταυτότητά σας.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ





Ο Ερωτόκριτος σαν ποίημα τραγουδιόταν συνήθως με δυο διαφορετικούς τρόπους κυρίως ως προς τον ρυθμό, ο ένας ήταν αργός, και ο άλλος πιο γρήγορος ομως δεν χορευόταν. Τον Ερωτόκριτο τον τραγουδούσαν στο τέλος σε κάθε γλέντι, όπως και τα ριζίτικα, ήταν δηλαδή ακουστικό και ομαδικό τραγούδι. Τραγούδαγε κάποιος μια στροφή, και επαναλάμβαναν οι υπόλοιποι. Δεν υπήρχε σπίτι παλιά στη Κρήτη, που να μην έχει σε ένα συρτάρι δυο βιβλία, την Αγία Γραφή και το βιβλίο του Ερωτόκριτου .Συνηθισμένη εικόνα κάποτε, να κάθονται όλοι στην αυλή του σπιτιού, και κάποιος που ήξερε γράμματα, να διαβάζει τον Ερωτόκριτο, και να ακούνε όλοι οι υπόλοιποι της οικογένειας, όταν κουραζόταν αναλάμβανε άλλος!Σήμερα ακόμα υπάρχει κάποιος παλιός που ζει στα ορεινά του Ψηλορείτη, που θυμάται ακόμα όλο το ποίημα απ’ έξω!10.000 στίχους!!!!!!!!!!!!!
Όλοι και κυρίως οι νέοι και οι νέες, επηρεασμένοι από το ποίημα, μάθαιναν από παιδιά και εκδήλωναν τον σεβασμό τους στο περιβάλλον που ζούσαν, κυρίως στους μεγαλύτερους. Αναδείκνυαν όλοι τον σεβασμό αυτό μέσα στην οικογένεια, τα παιδιά προς τους γονείς, αλλά και σε όλο το περιβάλλον, και κυρίως στους ηλικιωμένους. 


Ο Ερωτόκριτος είναι ενα αφηγηματικό ποίημα  ,το ωραιότερο λυρικό αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε σε γλώσσα νεοελληνική,στην κρητική  διάλεκτο Γράφτηκε από τονΒιτσέντζο Κορνάρο πριν από τέσσερις αιώνες, στην Κρήτη - κι από τότε ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο!

Αποτελείται από 10.012 δεκαπεντασύλλαβους στίχους ΜΕ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ  ! ! !

 !-Στους περαζόμενους καιρούς, που οι Έλληνες ορίζαν,
κι οπού δεν είχε η Πίστη τως θεμελιωμένη ρίζαν...
Β. Κορνάρος..
Δύο μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης, του θεάτρου και της μουσικής, ο Μάνος Κατράκης με τον Γιώργο Κουτσουρέλη,, παίζουν και τραγουδούν τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ του Βιτσέντζου Κορνάρου...