Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Η σύνθεση του λευκού φωτός

 Το  φως μπορεί να αναλυθεί σε περισσότερα χρώματα όταν περάσει μέσα από ένα πρίσμα.


Αυτό το απέδειξε από το 1666 ο μεγάλος φυσικός Ισαάκ Νεύτων(I. Newton), ο οποίος γοητευμένος από το φως έκανε διάφορα πειράματα για πολλά χρόνια που τον οδήγησαν σε συμπεράσματα, τα οποία και δημοσίευσε το 1704.
Αφού λοιπόν ο Newton απέδειξε ότι το φως αναλύεται σε 7 χρώματα, στη συνέχεια απέδειξε ότι καθένα από αυτά τα χρώματα δεν αναλύεται άλλο και ότι από το συνδυασμό των ίδιων χρωμάτων προκύπτει το λευκό φως



Η σύνθεση του λευκού φωτός μπορεί να επιτευχθεί αν χρωματίσου
με ένα δίσκο με τα 7 χρώματα και τον γυρίσουμε γρήγορα, οπότε αυτό που βλέπουμε είναι η εντύπωση του λευκού φωτός. Ο δίσκος αυτός ονομάζεται δίσκος του Νεύτωνα.

είδη κειμένων ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

 

 Με ποιον τρόπο προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον ότι η άποψή μας είναι σωστή

Χρησιμοποιούμε:

 

Eπιχειρήματα (φράσεις που στηρίζουν λογικά τις απόψεις μας).

Φράσεις που δείχνουν τα συναισθήματά μας ή προκαλούν συναισθήματα σε αυτόν που μας ακούει.

Λέξεις που δηλώνουν την άποψή μας (π.χ. νομίζω, πιστεύω).

Aιτιολογικές προτάσεις για να δικαιολογήσουμε όσα λέμε.



Με τι θα ασχοληθούμε:

  • Πώς πείθουμε κάποιον, δικαιολογώντας αυτά που λέμε
  • Πώς ξεχωρίζουμε τα μεταβατικά από τα αμετάβατα ρήματα, καθώς και τα ρήματα που παίρνουν αντικείμενο από αυτά που παίρνουν κατηγορούμενο
  • Πώς επιλέγουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από ενημερωτικά κείμενα
  • Το να σκεφτόμαστε είναι κάτι που δεν το επιλέγουμε. Απλώς το κάνουμε συνέχεια. Όταν σκεφτόμαστε, δηλαδή δίνουμε προσοχή στον τρόπο που σκεφτόμαστε τότε έχουμε κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη δεν είναι μόνο δραστηριότητα, είναι στάση ζωής. Κάποιος που αντιμετωπίζει τη ζωή με περιέργεια και ψάχνει κάτω από την επιφάνεια, έχει κριτική σκέψη. Το βασικό στοιχείο της κριτικής σκέψης είναι να σκέφτεσαι πέρα από το προφανές, πέρα από τη λάμψη των εικόνων στην τηλεόραση, τις σαγηνευτικές υποσχέσεις των διαφημίσεων, τις διφορούμενες δηλώσεις κάποιων στις «ειδήσεις».

Ανάλυση: Εξετάζουμε το υλικό σπάνοντας το σε κομμάτια, έτσι ώστε να δούμε πώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Βλέπουμε τη σειρά των συλλογισμών ανάλογα με τα στοιχεία, τις αποδείξεις που δίνονται και τη λογική που χρησιμοποιείται. Διαβάζουμε «ανάμεσα στις γραμμές» για να βγάλουμε συμπεράσματα, έτσι ώστε να κερδίσουμε πληροφορίες που εννοούνται, αλλά δεν διατυπώνονται. Μπορούμε ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα  από το στυλ του λόγου και την επιλογή των λέξεων. 

Σύνθεση: Βάζουμε μαζί ότι έχουμε εξάγει στην ανάλυση και τα συνδέουμε με τις δικές μας εμπειρίες, που αποκομίσαμε από διάβασμα άλλων πηγών, συζητήσεις, κείμενα στο διαδίκτυο και λοιπά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε καινούργια γνώση και κατανόηση της παλιάς γνώσης.

Αξιολόγηση: Τελικά, κρίνε την ποιότητα του υλικού, εφόσον πέρασες από τα προηγούμενα  δύο βήματα. Αντιστάσου στην πολύ συνηθισμένη βιασύνη να κρίνεις πριν  αναλύσεις και συνθέσεις! 

για τη διάθλαση

 Βασικοί Όροι: φως, διάθλαση, συγκλίνων φακός, αποκλίνων φακός, μεγένθυνση













Το πιο συνηθισμένο υλικό που κατασκευάζουμε φακούς είναι το κρύσταλλο. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και απλούς φακούς με πιο απλά μέσα:
Μπορούμε εύκολα π. χ. να κατασκευάσουμε ένα φακό, αν κάνουμε μια τρύπα σε ένα χαρτόνι και βάλουμε μία σταγόνα νερό σε αυτή την τρύπα ή αν γεμίσουμε ένα μπουκάλι με νερό και κοιτάξουμε μέσα από την τρύπα ή το μπουκάλι σε ένα βιβλίο. Τότε θα παρατηρήσουμε ότι το νερό θα συμπεριφερθεί σαν ένας μεγεθυντικός φακός.



Αν πλησιάσουμε κοντά σε μια εικόνα το φακό, θα δούμε ότι η εικόνα φαίνεται κανονική και μεγαλύτερη



ενώ όταν η εικόνα είναι μακριά του φακού φαίνεται μικρότερη και ανεστραμμένη.



Οι φακοί, ανάλογα με το σχήμα τους και τον τρόπο με τον οποίο εκτρέπουν τις φωτεινές ακτίνες μιας δέσμης από την πορεία τους, διακρίνονται σε συγκλίνοντες και αποκλίνοντες.

Οι συγκλίνοντες είναι παχύτεροι στο μέσο και λεπτότεροι στα άκρα

και όταν περνάει μια δέσμη φωτός από μέσα τους τότε απομακρύνονται η μία από την άλλη, δηλαδή αποκλίνουν.