Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου

 

 


Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου - ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Η Βυζαντινή αυτοκρατορία, ήδη από τον 13ο αιώνα, αντιμετώπιζε πάρα πολλά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα (συνεχείς πολέμους με γειτονικούς λαούς, καταλήψεις πολλών περιοχών από τους Δυτικούς, κοινωνικές ανισότητες). Η κατάκτηση λοιπόν του βυζαντινού κράτους από τους Οθωμανούς, το 1453, ήρθε ως φυσική συνέπεια της παρακμής του.

Μέσα σε δυο αιώνες όλη η Ελληνική χερσόνησος είχε κατακτηθεί.

Μόνο τα Ιόνια νησιά, με εξαίρεση την Λευκάδα για κάποια διαστήματα, δεν πέρασαν ποτέ στην οθωμανική εξουσία, αλλά βρίσκονταν κάτω από την κατοχή των Βενετών (μέχρι το 1797), και αργότερα των Γάλλων και των Άγγλων.


ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Ο πρώτος αιώνας ήταν πολύ δύσκολος για τους Έλληνες και τους υπόλοιπους “Ρωμιούς”, τους χριστιανούς δηλαδή της αυτοκρατορίας. Πολλοί από τους πλούσιους, τους ευγενείς και τους λόγιους κατέφυγαν τότε στις χώρες της Δύσης.

Οι πιο φτωχοί έμειναν και προσπαθούσαν να υπομείνουν τα βάσανα της σκλαβιάς. Αρκετοί άνθρωποι μετοίκησαν στα ψηλά βουνά για να απολαμβάνουν κάποιας μορφής ελευθερία.

Αυτό εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό χωριών που σήμερα βρίσκονται σε δυσπρόσιτα και ορεινά μέρη.

Μετά τον 16ο αιώνα υπήρξαν αρκετά διαστήματα κατά τα οποία η καταπίεση των Τούρκων ήταν μικρότερη. Εκείνες τις περιόδους τονώθηκε η παιδεία και, με την συμβολή και των μορφωμένων Ελλήνων της Διασποράς, άρχισε να προετοιμάζεται το έδαφος για την Απελευθέρωση.

Σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ξεσπούσαν διάφορα επαναστατικά κινήματα. Αυτά, όμως, είχαν τοπικό χαρακτήρα και ήταν ανοργάνωτα. Έτσι όλα κατέληγαν σε αποτυχία.



 


Ερωτήσεις κατανόησης

ü Πόσο διάστημα χρειάστηκε για να κατακτηθεί όλη η ελληνική χερσόνησος από τους Τούρκους;

ü Ποιες ελληνικές περιοχές δεν πέρασαν ποτέ στα χέρια των Τούρκων;

ü Γιατί υπάρχουν σήμερα τόσο πολλά χωριά, κτισμένα σε απομονωμένα μέρη στα βουνά;

ü Από πότε άρχισε να προετοιμάζεται το έδαφος για την Απελευθέρωση; Τι βοήθησε σ’ αυτό;

ü Γιατί αποτύγχαναν τα διάφορα επαναστατικά κινήματα στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας;