Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Λάικα Ла́йка -космонавт


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ 

-Οταν βλέπεις τη Γη από ψηλά πως ειναι;

 "Πολλές φορές προσπαθώ να εξηγήσω στους άλλους πώς φαίνεται η Γη από ψηλά, αλλά, παρόλο που με καταλαβαίνουν, δεν μπορώ να τους μεταφέρω την εικόνα όλων αυτών που έχω ζήσει και έχω δει. Οταν βλέπεις τη Γη από ψηλά, κάθε φορά, λησμονείς το σπίτι σου και θέλεις να επιστρέψεις. Είναι δύσκολη η μοναξιά. Αλλά όταν γυρίζεις πίσω, ανυπομονείς να έρθει η στιγμή που θα ανέβεις και πάλι ψηλά",.

Οσο για την Ελλάδα  είναι πως ακόμα και από το Διάστημα η θάλασσά της φαίνεται διαφορετική. "Το χρώμα της είναι ανοιχτό γαλάζιο", "ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη έχει χρώμα βαθύ μπλε".



Ο Σπούτνικ 1 ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία. Εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ένωση και αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Χρόνια πριν...όταν η Λάικα από τη Σοβιετική Ένωση πήγε στο διάστημαΗ εκτόξευση του Σπούτνικ με τη Λάικα, στις 3 Νοεμβρίου 1957 στις 5.30’ (ώρα Μόσχας




https://www.youtube.com/watch?v=w52XZ--8K-k


Στις 19 Αυγούστου 1960, οι Belka και Strelka  στάλθηκαν στο διάστημα με το Korabl-Sputnik 2 . Μετά από 25 ώρες και 17 ταξίδια γύρω από τη Γη, η Μπέλκα και η Στρέλκα προσγειώθηκαν και έγιναν τα πρώτα πλάσματα που μπήκαν σε τροχιά και επέστρεψαν ζωντανά. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης βοήθησαν στην προετοιμασία της πρώτης ανθρώπινης διαστημικής πτήσης.
1961,

Ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ταξιδεύει για πρώτη φορά την ανθρωπότητα ως το Διάστημα



 
Η Τερεσκόβα Терешко́ва από τη Σοβιετική Ένωση, η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα  στις 16  Ιουνίου 1963.


Στις 18-19 Μαρτίου του 1965 οΛεονοφ  Леоно
από τη Σοβιετική Ενωση ειναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ  για 12 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα
  Στο τέλος του διαστημικού περιπάτου, η διαστημική στολή του Λεόνοφ είχε διογκωθεί στο κενό του διαστήματος, σε σημείο όπου δεν μπορούσε να εισέλθει  στο σκάφος. Έτσι, άνοιξε μια βαλβίδα για να μπορέσει να μικρύνει ο όγκος της στολής. Με αυτόν τον τρόπο, μόλις και μετά βίας μπόρεσε να εισέλθει πάλι μέσα στην κάψουλα.

1969
Ο  Άρμστρονγκ ήταν Αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη (21 Ιουλίου 1969)


Παράθυρο στο σύμπαν - Από τη Γη στη Σελήνη  -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΙΚΑ...