Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

ΩΚΕΑΝΙΑ

ΧΛΩΡΙΔΑ της Ωκεανίας


Στην Αυστραλία λόγω των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών συναντάμε όλα τα φυτα, τα οποία όμως εξαρτώνται από το διαθέσιμο νερό.

Γενικά η βλάστηση της Ωκεανίας χαρακτηρίζεται από τα ενδημικά φυτά (85% ενδημικά) λόγω της απομόνωσης της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια από τις άλλες γνωστές περιοχές.

Στις ακτές της Αυστραλίας αναπτύσσονται σχεδόν 
όλα τα φυτα ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες . Έτσι στο βόρειο μέρος της υπάρχουν φοίνικες και αναρριχητικά φυτά ενώ νοτιότερα ευδοκιμούν ευκάλυπτοι, ακακίες κλπ.

Στο νοτιοανατολικό μέρος υπάρχει πλούσια βλάστηση σε ευκαλύπτους που φτάνουν τα 135 είδη και ακακίες (300 είδη).

Στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βλάστηση. Εξαιτίας του πετρώδους και αμμώδους εδάφους, βρίσκονται μόνο θαμνώδη φυτά.



Πολλά τμήματα των νησιών καλύπτονται από παρθένα δάση και παράγουν άφθονα τροπικά προϊόντα: ζαχαροκάλαμο, μπανάνες, καπνό, καφέ, βαμβάκι, κοκκοφοίνικες κτλ


Η πανίδα της Ωκεανίας




Τα ζώα της Ωκεανίας αναπτύχθηκαν με διαφορετικό τρόπο από ότι στην υπόλοιπη γη, λόγω της απομόνωσής της από τα υπόλοιπα μέρη της ξηράς.

Έτσι υπάρχουν ενδημικά είδη που στα θηλαστικά φτάνει το 80% και στα πουλιά το 45% .

Για παράδειγμα από τα 830 περίπου είδη πουλιών της Αυστραλίας , περισσότερα από τα μισά δεν τα συναντάμε πουθενά αλλού στη γη.

Τα θηλαστικά της Αυστραλίας είναι τα περισσότερα μαρσιποφόρα. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη, όπως τα καγκουρό και τα κοάλα.

Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που υπάρχουν θηλαστικά που γεννούν αυγά, όπως ο πλατύποδας και η έχιδνα.

Το μοναδικό μεγάλο σαρκοφάγο είναι το ντίνγκο (άγριος σκύλος) ενώ πολλά είδη φιδιών, σαύρες, ο αυστραλιανός βάτραχος οι κροκόδειλοι και οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν τα ερπετά της ηπείρου

Οι Ευρωπαίοι άποικοι έφεραν μαζί τους και πολλά ζώα από την Ευρώπη, όπως το πρόβατο και τα βοοειδή, που παίζουν μεγάλο ρόλο σήμερα στην οικονομία της χώρας.

Αυστραλιανές Άλπεις







Η μεγαλύτερη οροσειρά της είναι η Μεγάλη

Διαχωριστική Οροσειρά (Αυστραλιανές Άλπεις) στα ανατολικά, με υψηλότερη κορυφή το Κοσιούσκο με ύψος 2.228 μέτρα, το οποίο αποτελεί και το ψηλότερο βουνό της χώρας.





Στο κέντρο της Αυστραλίας απλώνονται ερημικές περιοχές, με μεγαλύτερη την Μεγάλη Αμμώδη έρημο, την έρημο Βικτόρια και άλλες μικρότερες. Οι έρημοι αποτελούν σχεδόν το 1/3 του εδάφους της.




λίμνες





Το έδαφος της Αυστραλίας έχει κλίση προς το κέντρο της, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μη μπορούν να διαφύγουν προς τον ωκεανό.

Έτσι σχηματίζονται λίμνες όπως η λίμνη Έυρ, η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, η οποία βρίσκεται 12 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Άλλες λίμνες είναι η Αμαντέους, η Γκάιντνερ και η Τόρενς.

Όλες οι λίμνες είναι αλμυρές.












εως εδω
..........................................................................................................................................
Η Ωκεανία βρίσκεται ολόκληρη στο νοτιοανατολικό ημισφαίριο της Γης, εκτείνεται σχεδόν όλη στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι η πέμπτη ήπειρος της Γης.

Ονομάζεται Ωκεανία, γιατί ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών κρατών της είναι ο Ειρηνικός ωκεανός και όχι η στεριά όπως στις άλλες ηπείρους.

Είναι η μικρότερη ήπειρος της Γης και έχει τον δεύτερο μικρότερο πληθυσμό μετά την Ανταρκτική.

Το κλίμα της Ωκεανίας

Τα νησιά της Ωκεανίας δέχονται πολλές βροχές, λόγω των μουσώνων που πνέουν στην περιοχή.

(Μουσώνες: ισχυροί άνεμοι που φυσούν στους ωκεανούς)

Αντίθετα, η Αυστραλία δέχεται πολύ λίγες βροχοπτώσεις, επειδή φυσούν ξηροί άνεμοι. Η Αυστραλία θεωρείται η πιο ξηρή ήπειρος της Γης.

Το κλίμα της Ωκεανίας διαφέρει από τόπο σε τόπο, λόγω του ανάγλυφου, αλλά και του γεωγραφικού πλάτους.

Οι βόρειες περιοχές βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό και το κλίμα είναι θερμό και υγρό.

Οι ακτές της Αυστραλίας που βρίσκονται νοτιότερα έχουν κλίμα εύκρατο,
ενώ το εσωτερικό της έχει ηπειρωτικό, ξηρό κλίμα με πολύ λίγες βροχές.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ωκεάνιο κλίμα, που είναι υγρό με πολλές βροχές, και χωρίς μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας.



Παρόμοιο κλίμα έχει και η Τασμανία , στα νότια της Αυστραλίας.


Κάποια παιχνίδια παρακάτω, πατώντας πάνω στις εικόνες.