Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Η Φιλική Εταιρεία




Η εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης ήταν εποχή δόξας για την αρχαία Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό.

Οι Έλληνες που ζούσαν στην Δύση τον 18ο αιώνα, συνεπαρμένοι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, άρχισαν να συνειδητοποιούν πως ανήκαν σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο έθνος, το ελληνικό και να συναισθάνονται πως ήταν απόγονοι ενός σπουδαίου λαού, των αρχαίων Ελλήνων.

Επηρεασμένοι από αυτό το κλίμα, συναντήθηκαν το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας τρεις Έλληνες πατριώτες, δύο έμποροι (Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος) και ένας διανοούμενος (Αθανάσιος Τσακάλωφ) και αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μυστική οργάνωση, που θα είχε τελικό σκοπό την απελευθέρωση του ελληνικού γένους.

 

Η μύηση στην Εταιρεία γινόταν κρυφά και έπαιρνε την μορφή ιεροτελεστίας. Ο υποψήφιος έδινε μυστικόν όρκο ν’ αγωνιστεί μέχρις εσχάτων για την απελευθέρωση της πατρίδας.


Οι Φιλικοί για λόγους ασφάλειας δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και επικοινωνούσαν με συνθηματικές λέξεις και μυστικό αλφάβητο. Μάλιστα, προκειμένου να δίνουν θάρρος στους υποδούλους να συμμετάσχουν στην Εταιρεία, διέδιδαν πως από πίσω κρυβόταν μία μεγάλη και ισχυρή χώρα και άφηναν να εννοηθεί πως η χώρα αυτή ήταν η Ρωσία.

Για να γίνει η δράση τους πιο αποτελεσματική, το 1818 μετέφεραν την έδρα της Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη από όπου, μέσα σε συνθήκες τέλειας μυστικότητας, ξεσήκωναν τους υπόδουλους Έλληνες.

 Ψάχνοντας για αρχηγό, απευθύνθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος αρνήθηκε θεωρώντας πως ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για επανάσταση.

Τελικά απευθύνθηκαν στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στρατηγό και υπασπιστή του τσάρου. Εκείνος δέχτηκε με ενθουσιασμό.

 Με την προσχώρηση του Υψηλάντη στην αρχηγία εντάθηκαν οι προετοιμασίες για την Επανάσταση. 

Οι Φιλικοί σχεδίαζαν να ξεκινήσουν την εξέγερση ταυτόχρονα στην Μολδοβλαχία και την Πελοπόννησο, προκειμένου να διασπάσουν τον οθωμανικό στρατό. Προσπαθούσαν ακόμα να ξεσηκώσουν και τους άλλους βαλκανικούς λαούς και, ταυτόχρονα, ήλπιζαν σε βοήθεια από την Ρωσία.


Ερωτήσεις κατανόησης

ü Πού, πότε και από ποιους ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία; Ποιος ήταν ο σκοπός της;

ü Τι φοβούνταν οι Φιλικοί και για ποιον λόγο, ώστε να επικοινωνούν με μυστικά αλφάβητα και να μην γνωρίζονται μεταξύ τους;

ü Γιατί άφηναν να εννοηθεί πως πίσω από αυτούς κρυβόταν μία μεγάλη χώρα (και γιατί δεν ονομάτιζαν την χώρα);

ü Για ποιον λόγο πήγαν πρώτα στον Καποδίστρια για να του προσφέρουν την αρχηγία; Γιατί αρνήθηκε αυτός;

ü Ποιος έγινε τελικά ο αρχηγός;

ü Ποιο ήταν το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας για το ξεκίνημα της Επανάστασης;

Το παρακάτω έγγραφο είναι συνταγμένο με τον κρυπτογραφικό κώδικα της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, σχετικό  με την κατήχηση των Φιλικών. 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ;;;;




 

πάτα στον συνδεσμο για να δεις πως ειναι σήμερα το σπίτι που ιδρύθηκε η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 👇
Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας 
2020
ή κοιταξτε προσεχτικα τις φωτο 











ΟΔΗΣΣΟΣ




Το Δημαρχείο της πόλης (1828-34) είναι νεοκλασσικού ρυθμού και έχει στα πλάγια αγάλματα της Δήμητρας και του Ερμή ενώ στο κέντρο της πρόσοψης του έχει ένα ρολόι που κάθε μισή ώρα παίζει τον σκοπό "Οδησσός η πόλη μου" από μια οπερέτα ενός σοβιετικού συνθέτη.
Στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο υπάρχει το άγαλμα του Πούσκιν που έμεινε 13 μήνες στην πόλη.


Σε αρχαιοελληνικό αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο διακοσμημένο εξωτερικά με το άγαλμα του Λαοκόωντα.

To Μουσείο Καποδίστρια υποψήφιο για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2022

Είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022. Τον Μάιο η απονομή του βραβείου στο ετήσιο συνέδριο του European Museum Forum στην Εσθονία.






το Σκιάχτρο

 Πρωταγωνιστής ένα σκιάχτρο. Ασάλευτο, όπως όλα στη γη. Οι εποχές περνούν. Το σκιάχτρο αντέχει καιρούς, κρύα και ζέστες, αντέχει τη μοναξιά, αντέχει να μην το πλησιάζουν τα ζώα που ξέρουν ότι δεν πρέπει να τα βάζουν με ένα τέτοιο γέρικο Σκιάχτρο. Μα κάποτε, ένα μικρό, τρομαγμένο κοράκι πέφτει από τον ουρανό, κοντά του. Και τότε το Σκιάχτρο κάνει εκείνο που δεν περιμένεις. Σκύβει και το παίρνει στην αχυρένια αγκαλιά του, το ζεσταίνει, το περιθάλπει. Το σώζει! Μια απροσδόκητη φιλία ανθίζει. Μα οι εποχές έρχονται και φεύγουν. Το πουλί πρέπει να φύγει. Θα ξανάρθει; Ή το σκιάχτρο θα έχει μαραζώσει από τη λύπη του;

Τρυφερή, βαθιά συναισθηματική ιστορία μαγικού ρεαλισμού από την Μπεθ Φέρι. Για της ζωής τις απρόσμενες ενώσεις που έρχονται σε μια στιγμή και την αλλάζουν ολάκερη. Για την μοναξιά και τις στερεοτυπικές απόψεις που έχουμε για κάποιον που έχει συγκεκριμένο -νομίζουμε- ρεπερτόριο κινήσεων και κύκλο ζωής. Για την ενσυναίσθηση, για την αλληλεγγύη, τη φιλία, τη ζωή που γελάει όταν εμείς κάνουμε σχέδια. Για τις εποχές που περνούν και η φύση οργιάζει κυριολεκτικά, φορώντας πέπλα λευκά, σταχτιά, πράσινα. Για τη φύση των πουλιών που είναι αντίθετη εκείνης των σκιάχτρων, κάτι μάλιστα που αποδίδει εμφατικά η συγγραφέας μέσα από το αντιθετικό αυτό σχήμα φόβου και μίσους πουλιού και σκιάχτρου.

Όλα τα ζώα ξέρουν καλά ότι δεν πρέπει να τα βάζουν με το γέρικο Σκιάχτρο. Όταν όμως ένα μικρό, τρομαγμένο κοράκι πέφτει από τον ουρανό, το Σκιάχτρο κάνει κάτι αναπάντεχο... Το σώζει! Σύντομα ένας στενός δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο αταίριαστους φίλους. Είναι όμως αρκετά δυνατός για να αντέξει στον χρόνο;
Μια υπέροχη, τρυφερή ιστορία από τους μοναδικούς Αδερφούς Φαν και τη δημοφιλή συγγραφέα Μπεθ Φέρι, για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)