Σάββατο 30 Μαΐου 2020

διαδραστική εργασία για τα ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

 πρώτα διαβάζουμε πολύ καλά το μάθημα από το βιβλίο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 37
Oι τέχνες και τα γράμματα στα ελληνιστικά χρόνια
και μετά κάνουμε την εργασία


ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ΜΕ  ΒΙΝΤΕΟ  ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ  ΜΕ  ΠΟΛΛΑ ΑΠΛΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ! Στο τέλος κάνουμε αυτοαξιολόγηση με το παιχνίδι του εκατομμυριούχου.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ διαδραστική δραστηριότητα ή στην εικόνα
προσοχή
aufgabe starten πατάμε για να αρχίσει η εργασια,
aufgabe schließen.  Όταν τελειώνει  για να  συνεχίσουμε την αναπαραγωγή του βίντεο πατάμε video weiter abspielen!

ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 
Διαβάζουμε το μάθημα (για την τάξη)
O ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε στις χώρες της Ανατολής. Στις μεγάλες πόλεις, όπως ήταν η Αλεξάνδρεια, η Αντιόχεια, η Πέργαμος κ.ά., συγκεντρώθηκαν πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι. Oι τέχνες γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη. Το ίδιο και οι επιστήμες και ιδιαίτερα η αστρονομία, τα μαθηματικά και η ιατρική. 
Εικόνα
μεγαλόπρεπα: λαμπρά, επιβλητικά
...........................






Στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατο του Μεγάλου Αλέξάνδρου γνώρισαν μεγάλη ακμή οι τέχνες και τα γράμματα. O ελληνικός πολιτισμός, έχοντας πάρει στοιχεία και από την Ανατολή, διαδόθηκε σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Σπουδαία πνευματικά κέντρα ήταν οι πρωτεύουσες των ελληνιστικών κρατών: Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια και Πέργαμος. 
Η ελληνιστική τέχνη θέλησε να εκφράσει τον άνθρωπο και την καθημερινή ζωή. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν ήταν τεράστια και μεγαλόπρεπα. Έργα αυτής της εποχής ήταν και τρία από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου: ο φάρος της Αλεξάνδρειας,  ο κολοσσός της Ρόδου και ο βωμός του Δία Σωτήρα στην Πέργαμο. O γλύπτης που διακρίθηκε ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια ήταν ο Λύσιππος, που έφτιαξε και τα πιο πολλά από τα αγάλματα του Αλέξανδρου. Ασκήσεις πρακτικής και εξάσκησης
Μεγάλη ανάπτυξη επίσης γνώρισαν και οι επιστήμες. O αστρονόμος Αρίσταρχος από τη Σάμο πρώτος είπε ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο, ενώ όλοι τότε πίστευαν ακριβώς το αντίθετο. O μαθηματικός Ευκλείδης έγραψε βιβλίο γεωμετρίας. O Αρχιμήδης ο Συρακούσιος, ο πιο σπουδαίος μαθηματικός της αρχαιότητας, κατασκεύασε πολλές μηχανές. Μεγάλη πρόοδο σημείωσε και η ιατρική επιστήμη. O πιο σημαντικός ιστορικός των ελληνιστικών χρόνων ήταν ο Πολύβιος. Από το μεγάλο έργο του σώθηκε μόνο ένα μικρό μέρος. Oι ποιητές έγραψαν κωμωδίες με τις οποίες σατίριζαν ανθρώπινα ελαττώματα.