Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ





Ο Ερωτόκριτος σαν ποίημα τραγουδιόταν συνήθως με δυο διαφορετικούς τρόπους κυρίως ως προς τον ρυθμό, ο ένας ήταν αργός, και ο άλλος πιο γρήγορος ομως δεν χορευόταν. Τον Ερωτόκριτο τον τραγουδούσαν στο τέλος σε κάθε γλέντι, όπως και τα ριζίτικα, ήταν δηλαδή ακουστικό και ομαδικό τραγούδι. Τραγούδαγε κάποιος μια στροφή, και επαναλάμβαναν οι υπόλοιποι. Δεν υπήρχε σπίτι παλιά στη Κρήτη, που να μην έχει σε ένα συρτάρι δυο βιβλία, την Αγία Γραφή και το βιβλίο του Ερωτόκριτου .Συνηθισμένη εικόνα κάποτε, να κάθονται όλοι στην αυλή του σπιτιού, και κάποιος που ήξερε γράμματα, να διαβάζει τον Ερωτόκριτο, και να ακούνε όλοι οι υπόλοιποι της οικογένειας, όταν κουραζόταν αναλάμβανε άλλος!Σήμερα ακόμα υπάρχει κάποιος παλιός που ζει στα ορεινά του Ψηλορείτη, που θυμάται ακόμα όλο το ποίημα απ’ έξω!10.000 στίχους!!!!!!!!!!!!!
Όλοι και κυρίως οι νέοι και οι νέες, επηρεασμένοι από το ποίημα, μάθαιναν από παιδιά και εκδήλωναν τον σεβασμό τους στο περιβάλλον που ζούσαν, κυρίως στους μεγαλύτερους. Αναδείκνυαν όλοι τον σεβασμό αυτό μέσα στην οικογένεια, τα παιδιά προς τους γονείς, αλλά και σε όλο το περιβάλλον, και κυρίως στους ηλικιωμένους. 


Ο Ερωτόκριτος είναι ενα αφηγηματικό ποίημα  ,το ωραιότερο λυρικό αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε σε γλώσσα νεοελληνική,στην κρητική  διάλεκτο Γράφτηκε από τονΒιτσέντζο Κορνάρο πριν από τέσσερις αιώνες, στην Κρήτη - κι από τότε ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο!

Αποτελείται από 10.012 δεκαπεντασύλλαβους στίχους ΜΕ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ  ! ! !

 !-Στους περαζόμενους καιρούς, που οι Έλληνες ορίζαν,
κι οπού δεν είχε η Πίστη τως θεμελιωμένη ρίζαν...
Β. Κορνάρος..
Δύο μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης, του θεάτρου και της μουσικής, ο Μάνος Κατράκης με τον Γιώργο Κουτσουρέλη,, παίζουν και τραγουδούν τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ του Βιτσέντζου Κορνάρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου