1ο
ΣΧΕΔΙΟ |
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 21+: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-22 |
Σχολείο: |
2 ο
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ |
Τάξη: |
Στ ΄ |
Τμήμα: |
3 |
Αριθμός μαθητών: |
15 |
Συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που συνεργάζονται: |
1 |
Στοιχεία εκπαιδευτικών
(Ονομ/νυμο, Ειδικότητα): |
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΔΑΣΚΑΛΑ |
Βασικός προσανατολισμός του ετήσιου Σχεδίου Δράσης (ανάγκες
μαθητών/τριών, όραμα σχολείου) |
|
Βασική αρχή του ετήσιου Σχεδίου Δράσης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές της τάξης μας. Το όραμα των εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης του
σχολείου μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας που να
ανταποκρίνεται στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις του 21ου
αιώνα, θέτοντας το μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών και σκοπεύοντας στη
συνολική βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 1.
Ένα
Σχολείο που επιδιώκει την εξωστρέφεια με τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού και
ανοικτού, εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, την ευαισθησία για το
περιβάλλον-αειφορία, τη βιωματικότητα και την ενεργό συμμετοχή, που όχι μόνο
επιδέχεται αλλά ενθαρρύνει και δημιουργεί καινοτομία. 2.
Ένα
Σχολείο ενταξιακό που αξιοποιεί τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις,
προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαφοροποιημένες ανάγκες και ικανότητες των
μαθητών. 3.
Ένα
Σχολείο ψηφιακό που συμβαδίζει αρμονικά με τις κλασικές μορφές
«προφορικότητας» και «εγγραμματοσύνης» κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο
συνεργατικότητας, αλληλεγγύης και ομαδικού πνεύματος. |
Β1. Σχέδιο Δράσης του
Τμήματος - Θεματικός Κύκλος «Ζω καλύτερα-Ευ ζην»
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ
ΕΤΟΥΣ 2020-21 |
||
|
|
|
|
Θεματικός Κύκλος: Ζω καλύτερα- Ευ ζην Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες ΔΙΑΤΡΟΦΗ…………………………………………………………………………………………………………… |
|
Τίτλος/τίτλοι προγραμμάτων: |
Ο δικός μας τίτλος: «Διατροφή & Πολιτισμός» |
|
Στόχοι Σχεδίου Δράσης |
Αναφορά σε: • Α1. Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) •Δημιουργικότητα, Επικοινωνία, Κριτική σκέψη, Συνεργασία Ψηφιακή επικοινωνία, Ψηφιακή συνεργασία, Ψηφιακή δημιουργικότητα, Ψηφιακή κριτική σκέψη, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας) Β)Δεξιότητες Ζωής Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Προσαρμοστικότητα, Υπευθυνότητα Γ) Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών) Δ) Δεξιότητες του νου Οργανωσιακή σκέψη, Μελέτη περιπτώσεων και Επίλυση προβλημάτων, Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές, Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός |
|
Ακολουθία εργαστηρίων |
||
Εργαστήριο 1 |
Από το συμπόσιο των Ελληνιστικών χρόνων των
Γιτάνων στο σύγχρονο τραπέζι" δραστηριότητα:ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΙΤΑΝΑ |
|
Εργαστήριο 2 |
Τα
σκεύη της κουζίνας μου, τα σκεύη του μουσείου. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
|
|
Εργαστήριο 3 |
Τα γεύματα της ημέρας-
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑΞΗΣ |
|
Εργαστήριο 4 |
«Η γελαστή Πολιτεία »-Τι θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά ;ΒΙΝΤΕΟ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
|
|
Εργαστήριο 5 |
Τρώγοντας τα πιάτα
του ουράνιου τόξου- |
|
Εργαστήριο 6 |
Πυραμιδα διατροφης -
-παιχνίδι γνώσεων trivial pursuit, παίρνοντας πληροφορίες από τα κείμενα που διαβάσαμε και παίζει όλη η οικογένεια. |
|
Εργαστήριο 7 |
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ- ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ |
|
Προσαρμογές για τη συμμετοχή και την ένταξη όλων των
μαθητών/τριών |
|
Φορείς και άλλες συνεργασίες που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμά μας | |
Τελικά προϊόντα που παρήχθησαν από τους/τις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων | ΚΕΙΜΕΝΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ- ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ |
Εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία που παρήχθησαν από τους/τις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων | |
Αξιολόγηση - Αναστοχασμός πάνω στην υλοποίηση | ΟΙ ΑΠΟΥΣΊΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΟΓΩ COVID ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΑΝ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Μία πιθανή προσέγγιση του σχετικού θέματος και η συνεπακόλουθη εξαγωγή συμπερασμάτων θα συνέβαλε καίρια στον προβληματισμό για τη χάραξη ανάλογης πορείας, ώστε να αντιμετωπιστούν παρόμοιες καταστάσεις και να διευκολυνθούν και να προβλεφθούν στρατηγικές δράσης. |
Ο μαθητής/ρια καθίσταται ικανός/ή:
• να κατανοήσει τη σημαντικότητας της διατροφής στη συνολικής του/της υγεία • να επιλέγει τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία • • Να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του νερού στον οργανισμό του/της
• Να συντάσσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο • Να αξιολογεί ένα διαιτολόγιο ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της ισορροπημένης διατροφής • Να δημιουργήσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής • Να αναπτύσσει δεξιότητες ώστε να κατατάσσει, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί τις πληροφορίες και να συνειδητοποιεί τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του/της.
•Να εκφράζεται δημιουργώντας ψηφιακά κείμενα • να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και λήψη συλλογικών αποφάσεων
•Να αντιληφθούν πως Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτουμε στις ανασκαφές. Πολιτισμός είναι και ο τρόπος ζωής παλαιότερα και σήμερα, το πώς σκεπτόμαστε, πώς αντιδρούμε και τι τρώμε.
«Η Αγέλαστη Πολιτεία »-Τι θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά ;
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο Ιπποκράτης έλεγε «η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου».
Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτουμε στις ανασκαφές. Πολιτισμός είναι και ο τρόπος ζωής παλαιότερα και σήμερα, το πώς σκεπτόμαστε, πώς αντιδρούμε και τι τρώμε.
Οι 5 χρυσοί κανόνες περί γαστρονομικής τέχνης του Αρχέστρατου (επίκαιροι σήμερα περισσότερο από ποτέ) ήταν:
*Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.
*Αρμονία των υλικών μεταξύ τους.
*Όχι στις βαριές σάλτσες και στα καυτερά υλικά. Καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν τις επιμέρους γεύσεις.
*Ελαφρές σάλτσες. Βοηθούν στην απόλαυση του ουρανίσκου.
*Καρύκευμα του πιάτου με μέτρο έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία των γεύσεων και των αρωμάτων του φαγητού.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πίτες:
Oι αρχαίοι μεταχειρίζονταν άριστη ποιότητα αλεύρου Στη ζύμη της πίτας προσέθεταν : γάλα, τυρί, αυγά, λάδι, λάδι, άνηθο, μάραθο, κύμινο, πιπέρι κτλ. ή ακόμα κάρυα, αμύγδαλα, σταφίδες κτλ
Τότε που δεν είχαν ψυγεία και δεν διατηρούνταν τα τρόφιμα, όπως είναι φυσικό, για πολλές μέρες, επικράτησε η συνήθεια να σφάζει κάθε Σάββατο ένας ένα πρόβατο ή γίδα, αρνί ή κατσίκι, να το ψήνει στην κεντρική πλατεία και να το μοιράζονται πολλές οικογένειες.
ΠΑΤΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
• Παρατήρησε τα διάφορα σκεύη της κουζίνας στο σπίτι σου και αντιστοίχισέ τα με τα αντικείμενα των εικόνων ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟΥ