Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Διαστημικά Σκουπίδια.

 εκθεση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΙΚΟ ΑΠΙΚΟ  ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει μόνο να γεμίσει με απορρίμματα την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά επίσης και το διάστημα.


Έχεις σκεφτεί ποτέ, πώς επικοινωνούμε με αυτούς που είναι μακριά μας;
Έχεις σκεφτεί ποτέ, πώς γνωρίζουμε τι καιρό θα κάνει αύριο;
Έχεις σκεφτεί πώς λειτουργεί ένα GPS;
Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς μαθαίνουμε για το διάστημα;


Όλα αυτά γίνονται με τη βοήθεια των τεχνητών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και με αποστολές στο διάστημα. Το ξέρεις ότι όλα αυτά αφήνουν πίσω τους σκουπίδια;


Μα πόσα είναι πια τα διαστημικά σκουπίδια;

Δες το παρακάτω βίντεο σχετικά με την αύξηση των διαστημικών σκουπιδιών από το 1957 έως το 2015.
Κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα διαστημικά σκουπίδια! Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από αυτά είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και έχουν μεγάλες ταχύτητες. Όταν δύο αντικείμενα συγκρούονται, ο αριθμός των θραυσμάτων αυξάνεται, καθώς περισσότερα κομμάτια από τα αντικείμενα αυτά πετούν στο διάστημα.

Δίχτυα

Η Ιαπωνική Αεροναυτική Εξερευνητική Υπηρεσία (JAXA) σχεδίασε ένα σύστημα για τη μείωση των διαστημικών σκουπιδιών. Το σύστημα περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός δορυφόρου που θα συνδέεται με ένα λεπτό μεταλλικό δίχτυ, το οποίο θα αποσπαστεί και θα παγιδεύει διαστημικά θραύσματα, όσο θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το δίχτυ θα φορτιστεί με ηλεκτρισμό και θα τραβηχτεί πίσω στη Γη με τη χρήση μαγνητικών πεδίων. Το δίχτυ και τα σκουπίδια που θα περιέχει θα καούν στην ατμόσφαιρα της Γης.


Πλεονεκτήματα:
  • Θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών
  • Συλλέγει περισσότερα από ένα διαστημικά θραύσματα

Μειονεκτήματα:
  • Δεν δίνει την ευκαιρία ανακύκλωσης του υλικού
  • Ρυπαίνει την ατμόσφαιρα της Γης
  • Δεν μπορεί να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον
Picture
Αναπαράσταση χρήσης διχτυών

Λύση με επισκευή δορυφόρων

Ένας άλλος τρόπος που εξετάζεται για τη μείωση των διαστημικών σκουπιδιών είναι η επισκευή δορυφόρων. Η εταιρία ViviSat σε συνεργασία με τη NASA εξετάζει τη δημιουργία ενός στόλου διαστημικών οχημάτων που θα επισκευάζουν τους δορυφόρους. Τα συγκεκριμένα διαστημικά οχήματα θα εκτοξεύονται και θα προσδένονται στους δορυφόρους που μπορούν να επισκευαστούν, και έπειτα θα κάνουν τις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα επιμηκύνουν τουλάχιστον για 15 χρόνια τη ζωή των δορυφόρων. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των σκουπιδιών σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου