Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΕΝΟΤΗΤΑ 15 Κινηματογράφος - Θέατρο

 λεξιλόγιο: πολιτισμός, καλλιτεχνικό θέαμα, ταινία, κινηματογράφος, θέατρο, παραστάτης, διακριτικός, πρόνοια, χωρισμός, αρνούμαι, συμπεριφέρομαι, απολύτως, προσεδάφιση, ωριμάζω, αναλφάβητος, απομονωμένος, ηττοπαθής, συνεργάσιμος, ενθαρρύνω,  ρεαλιστικός, παράσταση, σκηνικά, κουστούμια, άναυδος, πρόγονος, ύπαιθρος, προβολείς, ασημένιος, ένταση, ενημερωτικά κείμενα, ανακοίνωση, αφίσα, πρόσκληση, πρόγραμμα, είσοδος, εξώστης, αυλαία, κριτικοί, θίασος, πρωταγωνίστρια, αριστουργηματική, κορυφαίοι, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συνθέτης, επιθεώρηση, κωμωδία, τραγωδία, πρεμιέρα, διάσημος, ηθοποιός, ηθοποιία, χειροκρότημα, επιδοκιμασία.


Γραμματική:

  •     Ουσιαστικά σε –εια (καλλιεργώ -καλλιέργεια, ερμηνεία, προσπάθεια, συνοδεία, κολακεία, ειρωνεία, γοητεία κτλ.)
  •      Επίθετo πολύς, πολλή, πολύ και επίρρημα πολύ
  • ·    Επίθετα σε –ης, -ης, -ες (σαφής, σαφείς, σαφές κτλ.)




Πώς παρουσιάζουμε και σχολιάζουμε (λέμε τη γνώμη μας για) ένα καλλιτεχνικό θέαμα. Αναφέρουμε τον τίτλο, τους συντελεστές (σκηνοθέτη, ηθοποιούς, συνθέ­τη), τη διάρκεια, τη χώρα προέλευσης του έργου και τη χρονιά που παρου­σιάστηκε.
Μιλάμε για την υπόθεση του έργου χωρίς πολλές λεπτομέρειες και χωρίς να αποκαλύψουμε το τέλος, δίνοντας μόνο τις πιο σημαντικές πληροφο­ρίες για τους ήρωες και τις περιπέτειές τους.
Γράφουμε στο τέλος ένα σχόλιο, που θα είναι η γνώμη μας για το έργο, οι προσωπικές μας εντυπώσεις και τα συναισθήματα που μας προκάλεσε.



Ένας νέος και πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος, ο Άρης Σιούτης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την προσοχή του τραβάει ο Λευτέρης, ένας εξαιρετικά αδύναμος μαθητής, σχεδόν αγράμματος. Σιγά-σιγά, ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και διόλου καθυστερημένο, έχει μάλιστα συναρμολογήσει μόνος το ποδήλατό του. 

Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει τις αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου....



Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου