Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί

ΚΛΕΦΤΕΣ

 Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας κάποιοι άνθρωποι αποφάσιζαν να καταφύγουν στα βουνά, για να ζουν πιο ελεύθερη ζωή, μακριά από την καταπίεση των Τούρκων.

 Στην συνέχεια ακολουθούσαν τον δρόμο της παρανομίας και γίνονταν κλέφτες. 

Οι κλέφτες για να επιβιώνουν έκαναν επιδρομές εναντίον των χωριών. Επειδή οι επιδρομές τους στρέφονταν κυρίως εναντίον των Τούρκων και των κοτζαμπάσηδων, με τα χρόνια έγιναν αγαπητοί στον λαό

.  Οι απλοί άνθρωποι θαύμαζαν την λεβεντιά και την παλικαριά τους και τους θεωρούσαν ήρωες, και αυτό φαίνεται από τα πολλά δημοτικά τραγούδια που τους εξυμνούν.

  Τα λημέρια τους (τα καταφύγιά τους) τα είχαν σε δύσβατα μέρη, για να μην τους ενοχλούν οι Τούρκοι. 

 Ήταν οργανωμένοι σε μικρές ομάδες· η κάθε μία είχε τον δικό της καπετάνιο (αρχηγό) και το δικό της μπαϊράκι (σημαία). 

 Για λόγους ασφάλειας, συχνά αναγκάζονταν να αλλάζουν λημέρια.

  Παντού τοποθετούσαν καραούλια (σκοπιές).

  Πολεμούσαν με γιουρούσια (αιφνιδιαστικές επιθέσεις), στήνοντας ενέδρες στους εχθρούς. Αυτός ο τρόπος πολέμου ονομάστηκε κλεφτοπόλεμος.

 Φημισμένοι κλέφτες ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Ζαχαριάς, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Κατσαντώνης, και πολλοί άλλοι. 

ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες, οι Τούρκοι είχαν συστήσει ειδικά στρατιωτικά σώματα, τους αρματολούς. Αυτοί αναλάμβαναν την φύλαξη μιας περιοχής που ονομαζόταν αρματολίκι. Συχνά, πολλοί αρματολοί –ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση– εγκατέλειπαν τις θέσεις τους και, μαζί με τους στρατιώτες τους, πήγαιναν με το μέρος των κλεφτών. Συχνό ήταν, επίσης, και το αντίστροφο: οι κλέφτες να γίνονται αρματολοί για κάποιο διάστημα, όμως αργότερα να ξαναγίνονται κλέφτες. 

Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Κατσαντώνης στην Ρούμελη, ο Γεώργιος Μπότσαρης και ο Λάμπρος Τζαβέλλας στο Σούλι, ο Νικοτσάρας στον Όλυμπο και πολλοί άλλοι. 

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, οι «κλεφταρματολοί», με την δράση και τα κατορθώματά τους έδιναν κουράγιο στους ραγιάδες και, όταν ήρθε η ώρα του μεγάλου ξεσηκωμού, αποτέλεσαν τον πυρήνα των αγωνιστών της ελευθερίας. 

 Βλέπουµε από το σχολικό βιβλίο: 1. Τους πίνακες ζωγραφικής που αναφέρονται στους κλέφτες και τους αρµατολούς (σελ. 40 & 43). 2. Τις Πηγές και την Ματιά στο παρελθόν (σελ. 42)

 Ερωτήσεις κατανόησης 

1. Γιατί πολλοί άνθρωποι κατέφευγαν στις ορεινές περιοχές µετά την κατάκτηση από τους Τούρκους; 2. Πώς κάποιοι άνθρωποι από «κλέφτες» έφτασαν να γίνουν ήρωες και να τραγουδηθούν από τον λαό; 3. Τι ήταν οι αρµατολοί; Ποια σχέση είχαν µε τους κλέφτες; 

4. Γιατί οι λέξεις «Κλέφτης» και «Αρµατολός» κατέληξαν να σηµαίνουν το ίδιο πράγµα; Και γιατί κατέληξαν να αποτελούν τίτλους τιµής για τους Έλληνες εκείνη την εποχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου