Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

εργασίες κατανόησης- Κείμενο: Ερωτόκριτος

   Μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης, «Ο Ερωτόκριτος», ανεβαίνει φέτος στο θέατρο και συγκινεί τους θεατές, και τους μικρούς και φυσικά και τους μεγάλους.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν, ίσως για πρώτη φορά, σε επαφή με το σπουδαίο κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου και μπορούν να γευτούν, μέσα από τις σημαντικές ερμηνείες των ηθοποιών, την ατμόσφαιρα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης που υπήρχε στην Ελλάδα του 17ου αιώνα. 
Λίγα λόγια για το έργο
 Ένας βασιλιάς με τη γυναίκα του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια μια κόρη, την Αρετούσα. Αυτή τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτος. Επειδή δεν μπορεί να φανερώσει όμως τον έρωτά του, πηγαίνει κάθε νύχτα κάτω από το παράθυρό της και της τραγουδά. Η κοπέλα σταδιακά ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή και μια ιστορία αγάπης έχει μόλις γεννηθεί. Το ζευγάρι αρχίζει να συναντιέται κρυφά στο παράθυρο της Αρετούσας. Η κοπέλα παρακινεί τον Ερωτόκριτο να τη ζητήσει από τον πατέρα της. Όμως ο βασιλιάς εξοργίζεται με το «θράσος» του νέου και τον εξορίζει. Σε μια μάχη που γίνεται ο Ερωτόκριτος σώζει τη ζωή του βασιλιά αλλά τραυματίζεται. Έτσι, ο βασιλιάς, για να ευχαριστήσει τον τραυματισμένο ξένο, αποφασίζει να του προσφέρει για σύζυγο την κόρη του. Η Αρετούσα αρνείται τον γάμο και στη συζήτηση με τον μεταμφιεσμένο Ερωτόκριτο επιμένει στην άρνησή της. Ο Ερωτόκριτος την υποβάλλει σε δοκιμασίες για να επιβεβαιώσει την πίστη της και τελικά της αποκαλύπτεται αφού λύνει τα μάγια που τον είχαν μεταμορφώσει. Ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο και συμφιλιώνεται με τον Ερωτόκριτο. 

Η σκηνοθεσία και η διασκευή κατορθώνει με απλά λόγια να φέρει σε επαφή τα παιδιά με μια ολόκληρη εποχή, όπου οι διαχρονικές αρετές και αξίες κυριαρχούν, αφού η γενναιότητα και η εμπιστοσύνη ανταμείβονται. Η σκηνοθεσία λιτή, χωρίς περιττά στολίδια, με σεβασμό στο κείμενο δίνει στους ηθοποιούς τη δυνατότητα να εξελίξουν τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν βάζοντας την προσωπική τους σφραγίδα. Παντού κυριαρχεί το συναίσθημα. Άλλοτε με δυνατό και έντονο τρόπο κάνει αισθητή την παρουσία του, ενώ σε άλλες στιγμές μέσα από την αθόρυβη παρουσία του κάνει τον πιο εκκωφαντικό ήχο. 
Τα κοστούμια αποτυπώνουν εξαιρετικά την εποχή της Ελλάδας του 17ου αιώνα συνδυάζοντας όμως σύγχρονα στοιχεία. Τα σκηνικά ταξιδεύουν στην λαϊκή παράδοση διατηρώντας ένα ανεπιτήδευτο και ειλικρινές ύφος. Οι μελωδίες ερμηνεύονται ζωντανά πάνω στη σκηνή, με αυθεντικότητα και απλότητα που μαγεύουν και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους. Μια παράσταση που μας μεταφέρει την ιστορία αγάπης δύο νέων και μέσα από εκεί ξετυλίγει το νήμα μιας ολόκληρης εποχής, όπου το πεπρωμένο και η ανδρεία πρωταγωνιστούν και χτίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

 https://paidikotheatro.gr/tag/%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF% 84%CE%BF%CF%82/ 


Ερωτήσεις 

1. Στην εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο, στην κοινωνία επικρατούσαν

 Α. η λιτότητα και ο σεβασμός Β. η ανδρεία και η επιτήδευση Γ. το θράσος και η αυθεντικότητα Δ. η γενναιότητα και η αρετή 

2.. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις δεν αληθεύει, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο; 

Α. Το έργο παρουσιάζεται ακριβώς όπως γράφτηκε. Β. Η υπόθεση του έργου τοποθετείται στη Ελλάδα του 17ου αιώνα. Γ. Το έργο έχει ευχάριστο τέλος. Δ. Συγγραφέας του έργου είναι ο Βιτσέντζος Κορνάρος. 

3.Η λέξη πεπρωμένο σημαίνει:

 Α. η προίκα Β. η μοίρα Γ. η πραγματικότητα Δ. η έπαρση

4.σταδιακά: Ποια λέξη από τις παρακάτω έχει αντίθετη σημασία;

 Α. βαθμιαία Β. ραγδαία Γ. έντονα Δ. υποτονικά

5.Στην πρόταση «Ο Ερωτόκριτος την υποβάλλει σε δοκιμασίες» το ρήμα στον αόριστο γίνεται:

 Α. υπέβαλλε Β. υπόβαλε Γ. υπέβαλε Δ. υπόβαλλε

6.διαχρονικές: Ποια λέξη έχει αντίθετη σημασία;

 Α. εφήμερες Β. συναφείς Γ. παμπάλαιες Δ. κλασικές

7.Ποια από τις παρακάτω λέξεις ανήκει στην ίδια οικογένεια με το β’ συνθετικό της λέξης «ηθοποιός»; Α. ποιότητα Β. ποινή Γ. ποικιλόμορφος Δ. ποιητικός


-Στους περαζόμενους καιρούς, που οι Έλληνες ορίζαν,

κι οπού δεν είχε η Πίστη τως θεμελιωμένη ρίζαν... Β. Κορνάρος..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου