Η Ασία είναι η ήπειρος, στην οποία αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί ,κυρίως στη Μεσοποταμία, την Κίνα και την Ινδία.
Θεωρείται κοιτίδα των μεγάλων θρησκειών. Βουδισμός ,ισλαμισμός , ιουδαϊσμός ινδουισμός , κομφουκιανισμός , σιντοϊσμός , χριστιανισμός ξεκίνησαν από δω.
Στην ήπειρο αυτή, ομιλούνται εκατοντάδες γλώσσες, και συναντάμε σχεδόν όλες τις φυλές του κόσμου.
Ο τρόπος ζωής κάθε λαού είναι εντελώς διαφορετικός και εξαρτάται από το κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους, την πυκνότητα του πληθυσμού, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη θρησκεία, τη μόρφωση και φυσικά τα διαφορετικά ήθη και έθιμα.
Η Βόρεια Ασία καλύπτεται από την αχανή έκταση της Σιβηρίας , η οποία λόγω των δύσκολων συνθηκών (φυσικών), αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς και είναι πολύ αραιοκατοικημένη.
Στη Μέση Ανατολή συναντάμε μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών.
Εδώ απλώνονται και μεγάλοι ποταμοί και κοιλάδες.
Κατά την αρχαιότητα εμφανίστηκαν εδώ και σπουδαίοι πολιτισμοί.
Οι πολιτισμοί των Ασσυρίων, των Φοινίκων, των Βαβυλωνίων, των Περσών, των Αράβων είναι μερικοί από τους σπουδαίους πολιτισμούς που γεννήθηκαν στην εύφορη Μεσοποταμία αλλά και στη γύρω περιοχή.
Η Μέση Ανατολή χαρακτηρίζεται από συνεχείς συγκρούσεις και αναταραχές ανάμεσα στους λαούς της, λόγω των θρησκευτικών και πολιτικών διαφορών των λαών της και λόγω των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο. Τα περισσότερα κράτη είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου που φτάνει και τα 3/4 των αποθεμάτων της παγκόσμιας παραγωγής.
Νότια Ασία (Ινδική χερσόνησος), όπου η Ινδία είναι το μεγαλύτερο κράτος και αυτό που έδωσε το όνομα στη χερσόνησο. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γης με συνέπεια να παρουσιάζει μεγάλο πληθυσμιακό πρόβλημα. Δεν λείπουν επίσης οι θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουιστών, προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα στην πολύπαθη περιοχή.
Στην Ινδία κατοικούν πολλές φυλές, ομιλούνται 14 επίσημες γλώσσες και ο συνδετικός τους κρίκος είναι η θρησκεία.
Ο ινδουισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία της Ινδίας σε αντίθεση με τις γύρω χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές) που επικρατεί ο μουσουλμανισμός.
Τέλος οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας έχουν αναπτυχθεί αρκετά σε σχέση με τους λαούς της Κεντρικής Ασίας, αφού είναι καλύτερες οι γεωμορφολογικές (εύφορες πεδιάδες) αλλά και κλιματικές συνθήκες, γεγονός που οδήγησε και στην πολιτιστική ανάπτυξη των λαών (θέατρο, χορό, μουσική κλπ).
Οι χώρες αυτές διαθέτουν σημαντική αγροτική παραγωγή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες και το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό – με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς- , εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της αποικιοκρατίας αφού τα κράτη της ΝΑ Ασίας απέκτησαν την ανεξαρτησία του μόλις κατά τη δεκαετία του 1950.
Τα γνωστότερα κράτη της ΝΑ Ασίας είναι : η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη
Η Κεντρική Ασία αποτελείται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν), τη Μογγολία και ένα μέρος (κεντρικό) της Κίνας.
Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι κυρίως μογγολικής καταγωγής. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι χαμηλό. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους.
Το 13ο αιώνα , οι Μογγόλοι , είχαν δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία που με αρχηγό τον Τζέκινς Χαν είχαν φθάσει έως τα όρια της Ινδίας και ακόμα του Βυζαντίου, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την αυτοκρατορία που είχαν δημιουργήσει.
Ένας επίσης πανάρχαιος λαός είναι και οι Κινέζοι.
Ανήκουν στην κίτρινη φυλή, είναι βουδιστές, κομφουκιανιστές και ταοϊστές και είχαν αναπτύξει πλούσιο και πανάρχαιο πολιτισμό.
Ανακάλυψαν το χαρτί, την πυξίδα, το σεισμογράφο και έκαναν πρώτοι χρήση της πυρίτιδας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο υπερπληθυσμός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου