Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Οι μαγνήτες ΣΧΟΛΕΙΟ


 























Ένας μαγνήτης είναι ένας βράχος ή ένα κομμάτι μετάλλου που μπορεί να τραβήξει ορισμένους τύπους μετάλλων προς το μέρος του;;;;;;;;

Η δύναμη των μαγνητών, που ονομάζεται μαγνητισμός, είναι μια βασική δύναμη της φύσης, όπως ο ηλεκτρισμός και η βαρύτητα.

 Ο μαγνητισμός λειτουργεί σε απόσταση;;;;;;; 

Ενας μαγνήτης  χρειάζεται να αγγίζει ένα αντικείμενο για να το τραβήξει;;;;;;;;;;;;

Τι προκαλεί τον μαγνητισμό;;;;;;;;

Οι άνθρωποι γνώριζαν εδώ και πολλα χρόνια ότι ένας συγκεκριμένος τύπος βράχου, ο μαγνῆτις λίθος magnētis lithos ,είναι ένας φυσικός μαγνήτης.

Μία από τις παλαιότερες γνωστές αναφορές στις μαγνητικές ιδιότητες του lodestone έγινε από τον Έλληνα φιλόσοφο Θαλή τον Μιλήσιο  του 6ου αιώνα π.Χ. Το όνομα μαγνήτης μπορεί να προέρχεται από λίθους που βρέθηκαν στη Μαγνησία
Οι αρχαίοι Έλληνες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στον Μαγνητισμό διότι μεταξύ των άλλων, τον χρησιμοποίησαν ΚΑΙ στην ιατρική 









Ο μαγνητισμός συμβαίνει όταν τα μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται ηλεκτρόνια συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα τα αντικείμενα στο σύμπαν αποτελούνται από μονάδες που ονομάζονται άτομα. Τα άτομα με τη σειρά τους αποτελούνται από ηλεκτρόνια και άλλα σωματίδια (νετρόνια και πρωτόνια).
 Τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του ατόμου, ο οποίος περιέχει τα άλλα σωματίδια. Τα περιστρεφόμενα ηλεκτρόνια σχηματίζουν μικροσκοπικές μαγνητικές δυνάμεις. Μερικές φορές πολλά από τα ηλεκτρόνια σε ένα αντικείμενο περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες οι μικροσκοπικές μαγνητικές δυνάμεις από τα ηλεκτρόνια αθροίζονται για να κάνουν το αντικείμενο έναν μεγάλο μαγνήτη.

Γνωρίζατε ότι η Γη είναι ένας μεγάλος μαγνήτης; 




Οι μαγνήτες προσανατολίζονται σύμφωνα με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το μαγνητικό πεδίο αυτό οφείλεται σε ηλεκτρικά φορτία που βρίσκονται σε κίνηση στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

Το άκρο του μαγνήτη που προσανατολίζεται προς το βόρειο γεωγραφικό πόλο της Γης το ονομάζουμε βόρειο πόλο, ενώ το άκρο που προσανατολίζεται στο νότιο γεωγραφικό πόλο της Γης, νότιο πόλο.
Οι μαγνήτες διακρίνονται σε φυσικούς και σε τεχνητούς.
Οι φυσικοί μαγνήτες είναι ορυκτά υλικά. Δημιουργήθηκαν χάρη στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι τεχνητοί μαγνήτες κατασκευάζονται με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής (μαγνητισμός) «οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται και οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται». Τη φράση τη χρησιμοποιούμε και μεταφορικά λέγοντας «τα ομώνυμα απωθούνται και τα ετερώνυμα έλκονται»

Συμπέρασμα

Η έλξη του μαγνήτη είναι ισχυρότερη στα άκρα του, τα οποία ονομάζονται πόλοι του μαγνήτη. Ο μαγνήτης έλκει μόνο τον σίδηρο και το ατσάλι. Τα υλικά αυτά ονομάζονται σιδηρομαγνητικά.

Όπου κι αν βρίσκεστε στη Γη, η μαγνητισμένη βελόνα μιας πυξίδας θα δείχνει πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει λόγω του μαγνητισμού της Γης. Η Γη συμπεριφέρεται σαν ένας γιγαντιαίος μαγνήτης. Όπως ένας μαγνήτης, περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο είναι μια ζώνη όπου η δύναμη είναι ενεργή κατά μήκος φανταστικών γραμμών. Από τον νότιο μαγνητικό πόλο έως τον βόρειο μαγνητικό πόλο, αυτή η δύναμη έχει επίδραση σε όλα τα μαγνητισμένα αντικείμενα, όπως η βελόνα μιας πυξίδας. Υπό την επίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης, η βελόνα δείχνει πάντα προς τον βόρειο μαγνητικό πόλο. Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό γιατί η Γη μαγνητίζεται. Σύμφωνα με την πιο κοινή θεωρία, το φαινόμενο προέρχεται από τον πυρήνα στο κέντρο της Γης. Ο πυρήνας είναι κατασκευασμένος κυρίως από σίδηρο και νικέλιο. Στον εσωτερικό πυρήνα αυτά τα μέταλλα βρίσκονται σε στερεή κατάσταση, ενώ στον εξωτερικό πυρήνα, είναι υγρά και σε συνεχή κίνηση. Υπό την επίδραση της περιστροφής της Γης, τα υγρά μέταλλα κινούνται σε σπειροειδή ρεύματα. Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο της Γης σύμφωνα με μια αρχή που ονομάζεται φαινόμενο δυναμό. Ωστόσο, ο γεωμαγνητισμός εξακολουθεί να είναι μια πολύ μυστηριώδης διαδικασία. Για παράδειγμα, ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ο μαγνητικός πόλος μετακινείται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά κάθε χρόνο.


















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου