Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μια λαμπερή αστραπή-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

-Διαβάζουμε προσεχτικά το κείμενο και αναζητούμε στον παρακατω χάρτη
τις τοποθεσίες που αναφέρονται στο κείμενο.

Το 334 ο Αλέξανδρος, επικεφαλής περίπου 30.000 πεζών, 5.000 ιππέων και 180 πλοίων, πέρασε στην Ασία. Παρουσίασε την εκστρατεία ως απελευθερωτική και τιμωρητική  για όσα είχαν υποστεί οι Έλληνες από τους Πέρσες. Ο Αλέξανδρος έδειχνε να πιστεύει ότι η σύγκρουση με την Περσική Αυτοκρατορία είχε μακρά ιστορία και ότι θα έδινε λύση στα προβλήματα του ελληνικού κόσμου στη Μεσόγειο θάλασσα.
Διαβαίνοντας τον Ελλήσποντο, ο Αλέξανδρος έφτασε στην Τροία.Με μια συμβολική χειρονομία στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα. Στο προσκέφαλό του, σύμφωνα με την παράδοση, είχε πάντοτε, μαζί με το εγχειρίδιό του, την Ιλιάδα, διορθωμένη από το χέρι του δασκάλου του Αριστοτέλη
Οι Πέρσες δεν αιφνιδιάστηκαν με την έλευση του Αλεξάνδρου. Παρέταξαν λοιπόν τις δυνάμεις τους στις όχθες του ποταμού Γρανικού το 334 π.Χ. . Στην άλλη όχθη βρέθηκε σύντομα ο στρατός του Αλεξάνδρου.
Ο Αλέξανδρος ετοιμάστηκε για μάχη, αναθέτοντας την αριστερή πτέρυγα στον Παρμενίωνα και οδηγώντας ο ίδιος από τα δεξιά τους καλύτερους ιππείς. Αντί να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να διαβεί τον ποταμό, ξεκίνησε απροσδόκητα και παράτολμα την επίθεση, με τους εχθρούς τοποθετημένους σε υψηλότερη και πλεονεκτικότερη θέση.
Ο Αλέξανδρος νίκησε στον Γρανικό ποταμό τους Πέρσες.
Τριακόσιες περσικές πανοπλίες ή ασπίδες τις έστειλε στην Αθήνα να αφιερωθούν στη θεά. Τα λάφυρα συνοδεύονταν από επιγραφή: «Ο Αλέξανδρος γιος του Φιλίππου και οι Έλληνες, εκτός από τους Λακεδαιμόνιους,].» Γιατι άραγε 300; Είχε μελετήσει καλά την ιστορία των Περσικών πολέμων με τον Αριστοτέλη.

Μετά τη μάχη στον Γρανικό ποταμό ο Αλέξανδρος γνώρισε πολλές ακόμη επιτυχίες. Οι ελληνικές πόλεις τον υποδέχθηκαν ως απελευθερωτή. Μπορεί να μην απαλλάσσονταν από τους φόρους, αλλά αποκαθιστούσαν τα δημοκρατικά τους πολιτεύματα, ελευθερες πια από τους Πέρσες δυνάστες .
Οι Πέρσες στρατηγοί αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τους Έλληνες σε ανοιχτή μάχη. Είχαν άλλωστε συγκεντρώσει έναν πραγματικά πολύ μεγάλο και ισχυρό στρατό. 600.000 άνδρες, μια υπόθεση που ξεπερνά κάθε φαντασία. (Το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και ο Αλέξανδρος δεν έμαθε ποτέ την πραγματική αριθμητική δύναμη των αντιπάλων του.)
Το 333π.Χ.ο Δαρείος επέλεξε να δώσει μάχη με τον Αλέξανδρο στα σχετικώς στενά περάσματα της Ισσού. Όταν ήρθε η ώρα, έλαβε θέση με το άρμα του στο κέντρο, όπως προβλεπόταν για τους Πέρσες βασιλείς. Τα περσικά βέλη που εκτοξεύτηκαν ήταν τόσο πυκνά ώστε συμπλέκονταν μεταξύ τους, ενώ από τους αλαλαγμούς των στρατιωτών αντιλάλησαν τα βουνά. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και στην αρχή αμφίρροπη. Ο Αλέξανδρος ωστόσο, που όρμησε, όπως συνήθιζε, αιφνιδιαστικά από τα δεξιά, έβαλε στόχο τον ίδιο τον μεγάλο βασιλιά. Ο Δαρείος, μπροστά στην ορμή του μακεδονικού ιππικού, πανικοβλήθηκε και υποχώρησε και έτρεξε να σωθεί έφιππος.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ            ή στην εικόνα
Η πορεία του Μέγα Αλέξανδρου σε έναν σύγχρονο χάρτη. Πατώντας πάνω σε κάθε τοποθεσία,στα μπλε κυκλάκια
                

1. Πέλλα

2. Γρανικός ποταμός

3. Μάχη της Ισσού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου