Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ο κόσμος του Αλεξάνδρου στο Βρετανικό Μουσειο

Ευελικτη Ζωνη   ΙΣΤΟΡΙΑ -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΓΛΩΣΣΆ
...ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ......................................................

1.-ΓΛΩΣΣΆ

Χρυσός στέφανος (Βρετανικό Μουσείο, αρ. 1628)

  
Πρόκειται για απομίμηση κλαδιών βελανιδιάς σε χρυσό σύρμα, λεπτεπίλεπτα χρυσά φύλλα, βαριά χρυσά βελανίδια, δυο τζιτζίκια και μια μέλισσα. Το στεφάνι αποτελείται από δύο μίσχους. Στο άκρο του κάθε μίσχου υπάρχει μια θηλιά, μέσα από την οποία περνούσε μια χρυσή κορδέλα που τους συγκρατούσε. Η κορδέλα ήταν δεμένη και στολισμένη με μια χρυσή μέλισσα. Η βελανιδιά ήταν το ιερό δέντρο του Δία, ενώ χρυσά στεφάνια συναντούμε συχνά στην Μακεδονία.
.................................................................................

2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ



Για τα Μαθηματικά: ανακαλύπτουμε στην επιγραφή φυσικούς και δεκαδικούς αριθμους.  Στην  ταξη μας την Δευτέρα θα θυμηθούμε και τους συμμιγείς ( βάρος  3 κιλά και 629 γραμμάρια)

.................................................................................

 3. ΙΣΤΟΡΙΑ


Κάντε μια εικονική περιήγηση  πατώντας πανω στην εικόνα Δωμάτιο 22            ↠ 

Eδώ οι μαθητές απ΄όλο τον κόσμο  αναζητούν αντικείμενα για να τους εμπνεύσουν να γράψουν τη δική τους ιστορία. .

Το Βρετανικό Μουσείο  γράφει  για

 τον  κόσμο του Αλεξάνδρου

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας, που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και σε παρακείμενες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, από το 336–323 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσική Αυτοκρατορία και ίδρυσε περισσότερες από 70 πόλεις ελληνικές πόλεις, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους και κάλυψε περίπου δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. (τετραγωνικό μίλι = 3,43 τ.χλμ)
Η ελληνιστική περίοδος χρονολογείται από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. έως την ήττα της Κλεοπάτρας VII και του Μάρκου Αντωνίου στο Aκτιο το 31 π.Χ.       
  323πΧ              31 πΧ    0             . . .    2020μΧ
                  
Μετά το θάνατό του, η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου χωρίστηκε σε βασίλεια, που κυβερνούσαν οι στρατηγοί του. Οι μεγάλες δυναστείες χρηματοδότησαν μεγάλα αρχιτεκτονικά προγράμματα και ήταν εξαιρετικοί προστάτες των τεχνών και του πολιτισμού. 

.........................................................................
 4.ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
( ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)

Περισσότερες εικόνες από το Βρετανικό Μουσείο 

Τα εισιτήρια για κάθε μάθημα κοστίζουν £ 60 € 66,7
ανά τάξη.
Απαιτείται πληρωμή κατά την κράτηση.
..............................................................................................................................

Σχολικό εργαστήριο:   μαθηματικά στο  μουσείο


Οι μαθητές  θα παίξουν με έργα ελληνικής τέχνης  και θα  δημιουργήσουν τα δικά τους παραδείγματα μαθηματικών εμπνευσμένων από ελληνικά  αντικείμενα του μουσείου.
Για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης  εξερευνούν το σχήμα, το μοτίβο, το χρώμα και τη μέτρηση στα ελληνικά αγγεία και νομίσματα του Μουσείου.





 Κατάστημα με αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο 


Ένα  αντίγραφο του διάσημου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου από την αρχαία Ελλάδα
  • Το πρωτότυπο κατοικεί  στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι


 Ένα αντίγραφο του διάσημου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου από την αρχαία Ελλάδα. Αυτή η αναπαραγωγή σε χάλκινο έχει ύψος 32 εκατοστά.


Ένα όμορφο χειροποίητο κεραμικό αγγείο εμπνευσμένο από κεραμικά κομμάτια που κατασκευάστηκαν κατά τα τέλη της Γεωμετρικής περιόδου της κεραμικής στην Αρχαία Ελλάδα, 8ος αιώνας π.Χ.

Αυτό το μοναδικό αγγείο είναι φτιαγμένο από μαύρο πηλό, με σκαλιστά και επικαλυμμένα γεωμετρικά μοτίβα.  Ο σχεδιασμός διαθέτει εναλλασσόμενες γεωμετρικές ζώνες με ζώνες ζώων και φιγούρες.









Αποκλειστικό για το Βρετανικό Μουσείο. ένα εντυπωσιακό αντίγραφο του Απόλλωνα.
Το πρωτότυπο, ένα εντυπωσιακό χάλκινο κεφάλι από ένα άγαλμα βρέθηκε κοντά στην Ταμασό της Κύπρου το 1836 και προέρχεται περίπου  από το 460 π.Χ. 















πηγή :Βρετανικό Μουσείο  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου