Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 
αναγνωση το κείμενο
Πυθαγόρειοι και μουσική.
Η ιδέα της σύνδεσης των μαθηματικών με τη μουσική γεννήθηκε πριν από 26 ολόκληρους αιώνες στην αρχαία Ελλάδα από τον Πυθαγόρα, μαθηματικό και ιδρυτή της πυθαγόρειας σχολής σκέψης. O φιλόσοφος γνώριζε πολύ καλά τη σχέση της μουσικής με τους αριθμούς και τα ουράνια σώματα.Πίστευε ότι το σύμπαν προήλθε από το χάος και απέκτησε μορφή με το μέτρο και την αρμονία, γι’ αυτό και πρώτος  ονόμασε ο σύμπαν «Κόσμο», δηλαδή τάξη και ΟΜΟΡΦΙΑ .Απο την λέξη κόσμος προήλθε και η λέξη κόσμημα .
     Γεννήθηκε περίπου το 580 π.Χ. στη νήσο Σάμο απέναντι απο την Πριήνη.  Όταν ήταν  ακόμη έφηβος, η φήμη του έφθασε στην Μίλητο  στον Θαλή και στην Πριήνη στον Βίαντα, τους δύο από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας .Μόλις στη Σάμο άρχισε να εμφανίζεται το τυραννικό καθεστώς του Πολυκράτους, εποχή όπου ο Πυθαγόρας ήταν περίπου δεκαοκτώ ετών, προβλέποντας ότι η τυραννία θα εμπόδιζε τα σχέδιά του και την φιλομάθειά του, έφυγε  για τη δημοκρατκή Μίλητο και την Σχολή της Ιωνίας κοντά στον Φερεκύδη και στον φυσικό Αναξίμανδρο και στον φιλόσοφο Θαλή. 
  Ο Πυθαγόρας είναι αυτός που δημιούργησε τον Πυθαγόρειο Πίνακα , τον πασίγνωστο σε όλους μας πίνακα πολλαπλασιασμού ή αλλιώς προπαίδεια. Είναι  ο πίνακας που δίνει τα τα πολλαπλάσια δηλαδή, των δέκα πρώτων ακέραιων αριθμών.
ΑΣΚΗΣΗ 
1.Γράφω δέκα  πολλαπλασια των αριθμών  7, 9  απο τον Πυθαγόρειο πίνακα
  7:  7, 14,
  9:
κοινα πολλαπλάσια : 
ΜΠΟΡΕΙς ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
Συμπληρώνω τα κοινά πολλαπλάσια του 3 και 4 στον πινακα του ΠΥΘΑΓΌΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου