Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΤΕΣ

 Σε ποια προβλήματα χρειαζόμαστε το Ε.Κ.Π.

 ΕΚΠ: Θα βρούμε τις εκφράσεις :το λιγότερο, μαζί , ξανά, ξανασυναντηθούν, συναντηθούν, ταυτόχρονα.

 Σε ποια προβλήματα χρειαζόμαστε ΔΙΑΙΡΕΤΕΣ.

ΜΚΔ: Θα βρούμε τις εκφράσεις :ΜΟΙΡΑΖΩ ΙΣΟΤΙΜΑ, Πόσες το πολύ , πόσα από το κάθε είδος  , ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ 

Η Αγία του Θεού Σοφία, Κωνσταντινούπολη 537 μ.Χ.

 

Γιατι τιμουμε την Αγια Σοφια τα Χριστούγεννα;

1. Χτιστηκε για να  υμνήσει τη Γέννηση του Χριστού όπως δείχνει ο διαφορετικός προσανατολισμος της .

2. Τα εγκαινια  έγιναν και τις δύο φορές Χριστούγεννα.

1. Η Καινή Διαθήκη ταυτίζει  τη Σοφία με τον Χριστό, Υιό και Λόγο του Θεού.

Κατά τη διδασκαλία της χριστιανικής θρησκείας, ο φυσικός ήλιος,  από τον οποίο δεχόµαστε το φως ως πηγή ζωής,  είναι σύµβολο του Χριστού,  του νοητού ″Ήλίου της δικαιοσύνης″.  Κατά το Μεγάλο Βασίλειο,  όταν βρισκόµαστε στο εσωτερικό του ναού πρέπει να βλέπουµε προς ανατολάς και να προσευχόµαστε.

Ομως ο  ναός της Αγίας Σοφίας είναι προσανατολισμένος Νοτιοανατολικά,γιατί από εκεί ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη στο χειμερινό ηλιοστάσιο.  στις 25 Δεκεμβρίου, την ημέρα των Χριστουγέννων. 

 Ο ναός πανηγύριζε  στις 25 Δεκεμβρίου γιατί ήταν αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό.

2. Η μαθηματικη σοφία της Αγιας Σοφίας

Οι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες προσπαθούσαν για πολλούς αιώνες να τοποθετήσουν ένα στρογγυλό τρούλο πάνω σε μια τετράγωνη κατασκευή, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ιουστινιανός, όμως, ήταν αποφασισμένος να τοποθετήσει ένα στρογγυλό τρούλο κοσμικής εξουσίας πάνω σε μια τετράγωνη βάση μιας χριστιανικής εκκλησίας. Για να κάνει και το εγχείρημά του ακόμα δυσκολότερο ήθελε και η εκκλησία του να είναι η



μεγαλύτερη στον κόσμο.





 Τα πρώτα  εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό,

Στις 24 Δεκεμβρίου του 563 τελέστηκαν τα δεύτερα εγκαίνια




Η Αγία του Θεού Σοφία, Κωνσταντινούπολη 537 μ.Χ.



Το θαύμα του  κόσμου

                το θαύμα του Βυζαντίου

    Η Αγία Σοφία ακτινοβολούσε μια τόσο εκπληκτική λαμπρότητα ,ώστε να μπορεί να πει κανείς πως δεν φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου αλλά κλείνει αυτή μέσα της την πηγή του φωτός....


  Ας μπούμε στον ιερό μεγαλοπρεπή ναό για να τον δούμε ,έτσι όπως τον έβλεπαν οι Βυζαντινοί της εποχής του Ιουστινιανού.

…Μπροστά μας απλώνεται μια αυλή πενήντα μέτρων πλάτους και τριάντα μήκους, που είναι περιστοιχισμένη από στοές. Στο κέντρο υπάρχει μια μαρμαρινη βρύση.Στην δυτική πλευρά υψώνεται ένα είδος πύργου,είναι το ρολόι της Αγίας Σοφίας. Εικοσιτέσσερις μικρές θύρες του ρολογιου αντιστοιχουν στις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Μόλις τελειώσει μια ώρα, ανοίγει αυτόματα η επόμενη θύρα και βγαίνει έξω ένα αγαλματάκι . Το αγαλματάκι παραμένει έξω για μια ώρα και η θύρα ξανακλείνει για να βγει το επόμενο.

   Από την αυλή περνάμε σε μια κλειστή στοά, στον νάρθηκα, που επικοινωνεί με το εσωτερικό της εκκλησίας με εννέα πύλες. Η κεντρική πύλη, η λεγόμενη ‘’ βασίλειος’’ προορίζεται για τον αυτοκράτορα και την ακολουθία του.

    Ο μεγάλος κυρίως ναός σχηματίζει ένα τετραγωνο πλατους 70 μ.. Aπό το δάπεδο έως την κορυφή του θόλου η απόσταση, το ύψος δηλ. είναι 56 μ. Ο τρούλος που τον σκεπάζει ΄΄εχει διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του (ο ιστορικός Προκόπιος λέει: ...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη...). Η απεραντοσύνη του τρούλου εξαιτίας μιας τολμηρής παράβασης των κανόνων της αρχιτεκτονικής και της ισορροπίας ,του επιτρέπει να δημιουργεί την εικόνα του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΘΟΛΟΥ.

    Τα πλάγια του ναού ,που χωρίζονται από τον κυρίως ναό με μαρμάρινους κίονες που είχαν μεταφερθει από τον ναό της Αρτέμιδος της Εφέσσου, καλύπτονται από έναν εξώστη ,που πιάνει όλο τον γύρο της εκκλησίας. Ο εξώστης αυτός προορίζεται για τις γυναίκες.

    Στο κέντρο κάτω από τον τρούλο ,υψώνεται ο άμβωνας , με επένδυση από  ασήμι και ελεφαντόδοντο ,που στεγάζεται από ένα γείσο επιχρυσωμένο με πλάκες χρυσού.

   Η Αγία Τράπεζα ,κατασκευασμένη από καθαρό χρυσάφι, πολύτιμους λίθους (διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια...) και σμάλτο ,δίνει την εντύπωση όταν τη βλέπει κανείς από μακριά , ανάμεσα από τους ιριδισμούς των χρωμάτων της ,ότι έχει  μια υπερφυσική ελκυστική δύναμη.

<< Σπινθηροβολά κάτω από τα διαφορετικά χρώματα ,γράφει ένας Βυζαντινός που παραβρέθηκε στα δεύτερα εγκαίνια του 563,ο Παύλος.Την βλέπει κανείς πότε να αντανακλά την λάμψη του χρυσού και του ασημιού ,και πότε να ακτινοβολεί σαν ζαφείρι και να να ρίχνει ποικίλες ακτίνες ,ανάλογα με τον χρωματισμό των πετραδιών και των μεταλλων που την συνθετουν>>.


    Το φως της ημέρας διαχέεται από σαράντα παράθυρα που βρίσκονται στη βάση του τρούλου και από άλλα ανοίγματα που διαμορφώνονται στους παράπλευρους τοίχους.

....Μα εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ο βραδινός φωτισμός. Εκτός από τον τεράστιο πολυέλαιο που κρέμεται στο κέντρο ,υπάρχουν λυχνίες παντού, στους τοίχους και στα ενδιάμεσα των τοιχων. Ένας περιηγητής , ο Ροβέρτος ντε Κλαρύ, είχε δει πολλές εκαντοντάδες πολυελαίους,και σε κάθε πολυελαιο εικοσιπέντε και περισσότερες λυχνίες.

   Η στιλβωση (γυάλισμα) των μαρμάρων ,που είχε φτάσει στην πιο μεγάλη τελειότητα, η στίλβωση των μετάλλων και των πολύχρωμων πολύτιμων πετραδιών , επιτρέπουν να δημιουργούνται μοναδικά φωτιστικά εφέ με τις φωτεινές αντανακλάσεις να πολλαπλασιαζονται σαν απειρες....

<< Όλα είναι μαγευτικά, όλα προκαλούν τον θαυμασμό , γράφει ο Παύλος. Αλλά καμμία ανθρωπινη λέξη δεν μπορεί να εκφράσει την εντύπωση που προκαλεί ο βραδινός φωτισμός. Νομίζει κανείς, ότι ένας νυχτερινός ήλιος σκορπίζει μέσα σε όλη την εκκλησία την λάμψη του και διώχνει τα σκοτάδια, ώστε να μπορεί να πει κανείς πως η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ δεν φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου ,αλλά αυτή η ίδια κλείνει μέσα της την πηγή του φωτός >>

Οσο υπάρχουν τα μνημεία ,η μνήμη καίει άκαυτη... Α-ΛΗΘΕΙΑ!...   

1.Επιλέγω μια παράγραφο και την αντιγράφω.

2.Υπογραμμίζω σημαντικές πληροφορίες για το μνημείο.

3.Να βρεις σε ποια φωνή, χρόνο και προσωπο βρίσκονται τα υπογραμμισμενα  ρήματα του κειμένου .

«Η Παναγία-Πλατυτέρα των Ουρανών της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, ίσως η πιο όμορφη Παναγία της Χριστιανοσύνης... αιώνιο σύμβολο της νίκης των εικόνων, κορυφαίο δείγμα της βυζαντινής τέχνης, αντλεί το κάλλος από την αστείρευτη πηγή της Ελληνιστικής παράδοσης που λάτρεψε την ανθρώπινη μορφή, αποθεώνοντάς την!...




Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αιτιολογικές προτάσεις

 

  1. Αιτιολογικές λέγονται οι προτάσεις που  δηλώνουν την αιτία μιας πράξης .

     

    Εισάγονται:

     

    με τους αιτιολογικούς συνδέσμουςγιατίδιότιεπειδή

  2. Δεν πήγα στο σχολείο, γιατί ήμουν άρρωστος.
    Δε συμφωνώ μαζί σας, διότι όσα λέτε δεν έχουν καμία λογική βάση.
    Έφυγε νευριασμένος, επειδή ο πατέρας του δεν ................
  3. Τον κοιτούσε μες στα μάτια, γιατί της άρεσε.
    1.   τελική
    2.   αιτιολογική
    3.   αποτελεσματική
  4. Θα μείνω εδώ, διότι είμαι αρκετά κουρασμένος.
    1.   τελική
    2.   αιτιολογική
    3.   αποτελεσματική
  5. Με φώναξε στο πάρτι του, επειδή  με συμπαθει.
    1.   τελική
    2.   αιτιολογική
    3.   αποτελεσματική
  6. Δε θα πάρεις το ποδήλατο, γιατί δεν τέλειωσες με τις ασκήσεις της γλώσσας.
    1.   τελική
    2.   αιτιολογική
    3.   αποτελεσματική

 Ετυμολογία 

ἄνθος + κομω (φροντίζω)










Πηγές ενέργειας

Stockholm, Umwelthauptstadt Europas 2010

Κύρια πηγή ενέργειας για τον

 πλανήτη μας είναι ο ήλιος.


η ενέργεια αποθηκεύεται
Με διαφορετικά «πρόσωπα», με διαφορετικές μορφές, ένα μέρος της ενέργειας που ακτινοβολεί ο Ήλιος, αποθηκεύεται στη Γη σε διάφορες «αποθήκες» ενέργειας, που τις ονομάζουμε πηγές ενέργειας.


Πηγές ενέργειας αποτελούν ο Ήλιος, τα τρόφιμα, το

πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι ορυκτοί άνθρακες, η

βιομάζα, ο άνεμος και το νερό.



Στις πηγές ενέργειας δεν δημιουργείται ενέργεια αλλά μετατρέπεται μια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη, ώστε να είναι χρήσιμη στον άνθρωπο.






ενέργεια από τα σκουπίδια;;;

Σουδία: Μετατρέπει τα σκουπίδια σε ενέργεια που τροφοδοτεί τα κτήριά της








Τι όμως κάνει την Στοκχόλμη τόσο ξεχωριστή; Ας ξεκινήσουμε .....

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ψηλοί σωλήνες ύψους αρκετών μέτρων όπου συλλέγονται τα απορρίμματα. Από εκεί με ισχυρή πίεση αέρα περνούν μέσα από ένα δίκτυο σωλήνων και φθάνουν στο σημείο από όπου μεταφέρονται στον χώρο ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση υπάρχει ωστόσο και στο νερό. Στη μονάδα επεξεργασίας παράγεται βιολογικά φυσικό αέριο για οικιακή χρήση ή τη δημόσια συγκοινωνία. Από εκεί το υπόλοιπο νερό τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της συνοικίας.

Το μυστικό της επιτυχίας;

Το μυστικό της επιτυχίας των Σουηδών είναι: υποδομή, ανακύκλωση και μικρές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.


Σκουπίδια που χρησιμοποιεί η Σουηδία για να διατηρεί τα σπίτια της ζεστά και φωτεινά

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Μάλμε της Σουηδίας















image

Πέρα από τις ενεργειακά πιο αποδοτικές κατοικίες, υπάρχει και ένα νέο, έξυπνο σύστημα συλλογής σκουπιδιών που είναι καθ’ οδόν.

Κάθε νοικοκυριό θα έχει στη διάθεση του διαφορετικό χρώμα σακούλες για τα διαφορετικά είδη σκουπιδιών. Όλες οι σακούλες θα πετάγονται στο ίδιο σημείο, από το οποίο θα καταλήγουν σε ένα δημοτικό, υπόγειο κέντρο διαλογής -κάτι σαν ένας τεράστιος υπόγειος κάδος απορριμμάτων. Πώς θα γίνεται η διαλογή; Με αισθητήρες που θα προσδιορίζουν τα σκουπίδια κάθε σακούλας με βάση το χρώμα. 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας

 http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2278/Geografia_E-Dimotikou_html-empl/indexC_35.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

  • να διακρίνετε τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο χάρτη.
  • να βρίσκετε την Ελλάδα σε κάθε χάρτη.


Βασικοί Όροι:  ηπειρωτική ελλάδα, νησιωτική ελλάδα, χερσόνησος, 
ΠΑΤΑ ΕΔΩ

ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

hhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7ttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7



Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Να διακρίνετε τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο χάρτη
Να βρίσκετε την Ελλάδα σε κάθε χάρτη

PictureΗ πατρίδα μας είναι μία χερσόνησος περιτριγυρισμένη από μικρά και μεγάλα νησιά. Ο μακρόστενος κορμός της χερσονήσου αποτελεί την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το σύνολο των νησιών τη νησιωτική Ελλάδα

Η Ελλάδα, η χώρα των νησιών, έχει περισσότερα από 2.000 νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος. Το καθένα έχει τη δική του ομορφιά. Από αυτά, τα 225 είναι κατοικημένα, ενώ τα υπόλοιπα είναι βραχονησίδες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο σπάνια θαλασσοπούλια.


ΘέσηΠεριφερειακή ΕνότηταΈκταση (τ.χλμ.)
1Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας5.423
2Π.Ε. Λάρισας5.387
3Π.Ε. Ιωαννίνων5.000
4Π.Ε. Φθιώτιδας4.442
5Π.Ε. Αρκαδίας4.420
6Π.Ε. Έβρου4.246
7Π.Ε. Εύβοιας4.164
8Π.Ε. Σερρών4.097
9Π.Ε. Θεσσαλονίκης3.681
10Π.Ε. Λακωνίας3.639
11Π.Ε. Κοζάνης3.517
12Π.Ε. Δράμας3.465
13Π.Ε. Τρικάλων3.387
14Π.Ε. Αχαΐας3.275
15Π.Ε. Μεσσηνίας2.996
16Π.Ε. Βοιωτίας2.954
17Π.Ε. Χαλκιδικής2.923
18Π.Ε. Ηρακλείου2.643
19Π.Ε. Καρδίτσας2.637
20Π.Ε. Ηλείας2.619
21Π.Ε. Ροδόπης2.551
22Π.Ε. Κιλκίς2.525
23Π.Ε. Πέλλας2.507
24Π.Ε. Χανίων2.377
25Π.Ε. Μαγνησίας2.364
26Π.Ε. Γρεβενών2.296
27Π.Ε. Κορινθίας2.295
28Π.Ε. Αργολίδας2.156
29Π.Ε. Φωκίδας2.124
30Π.Ε. Φλώρινας1.932
31Π.Ε. Ευρυτανίας1.870
32Π.Ε. Λασιθίου1.827
33Π.Ε. Ξάνθης1.796
34Π.Ε. Καβάλας1.737
35Π.Ε. Καστοριάς1.727
36Π.Ε. Ημαθίας1.702
38Π.Ε. Λέσβου1.639
37Π.Ε. Άρτας1.608
39Π.Ε. Ρόδου1.585
40Π.Ε. Πιερίας1.524
41Π.Ε. Ανατολικής Αττικής1.517
42Π.Ε. Θεσπρωτίας1.515
43Π.Ε. Ρεθύμνης1.494
44Π.Ε. Πρέβεζας1.037
45Π.Ε. Δυτικής Αττικής1.002
46Π.Ε. Χίου907
47Π.Ε. Νήσων Αττικής879
48Π.Ε. Κεφαλληνίας788
49Π.Ε. Κέρκυρας640
50Π.Ε. Νάξου627
51Π.Ε. Λήμνου521
52Π.Ε. Σάμου480
53Π.Ε. Ζακύνθου407
55Π.Ε. Καλύμνου399
56Π.Ε. Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου394
54Π.Ε. Θάσου385
57Π.Ε. Άνδρου381
58Π.Ε. Μήλου378
59Π.Ε. Λευκάδας355
60Π.Ε. Κω338
61Π.Ε. Θήρας315
62Π.Ε. Ικαρίας301
63Π.Ε. Σποράδων276
64Π.Ε. Κέας-Κύθνου249
65Π.Ε. Πάρου244
66Π.Ε. Τήνου197
67Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών134
68Π.Ε. Ιθάκης117
69Π.Ε. Μυκόνου106
70Π.Ε. Σύρου102
71Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών88
72Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών70
73Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών68
74Π.Ε. Πειραιώς51