α) Τα ρήματα σε -ώνω σχηματίζουν παθητική μετοχή σε -ωμένος:
π.χ. οργώνω οργωμένος
Ίδια κατάληξη έχουν και οι μετοχές κάποιων ανώμαλων ρημάτων, όπως:
λέγω ειπωμένος (παθ. αόρ.: ειπώθηκα)
τρώω φαγωμένος (παθ. αόρ.: φαγώθηκα)
βλέπω ιδωμένος (παθ. αόρ.: ειδώθηκα)
κάνω καμωμένος
β) Τα ρήματα σε -ίζω σχηματίζουν παθητική μετοχή σε -ισμένος:
π.χ. χαρίζω χαρισμένος, -η, -ο κτίζω κτισμένος, -η, -ο
. Προσοχή όμως: δανείζω δανεισμένος
β) Τα ρήματα σε -εύω, σχηματίζουν παθητικές μετοχές σε - εμένος: π.χ. μαζεύω μαζεμένος
δ) Τα ρήματα σε -ύνω σχηματίζουν παθητική μετοχή σε -υμένος ή -υσμένος: π.χ. διευκολύνω διευκολυμένος, -η, -ο μολύνω μολυσμένος, -η, -ο
. ε) Τα ρήματα με χαρακτήρα π, β, φ ή πτ της α' συζυγίας σχηματίζουν παθητική μετοχή σε -μμένος: π.χ. ανάβω αναμμένος, -η, -ο καλύπτω καλυμμένος, -η, -ο.
στ) Ορισμένα ρήματα σε -αίνω σχηματίζουν παθητική μετοχή σε -αμένος, ενώ κάποια άλλα σε -ημένος: π.χ. τρελαίνω τρελαμένος, -η, -ο μαθαίνω μαθημένος, -η, -ο.
Το 1926 ο Τσαμαντιώτης λόγιος Νικόλαος Νίτσος (1865-1940), αριστούχος απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινούπολης, εκδίδει την «Μονογραφία περί της εν Ηπείρω Κώμης του Τσαμαντά» και γράφει για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής
«Ουρανός απ’ άλλους τόπους»
Το γλωσσικό αυτό ιδίωμα αποτύπωσε γραπτά μ’ έναν, θα έλεγα, τρόπο μοναδικό και αξεπέραστο ο Σωτήρης Δημητρίου στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του «Ουρανός απ’ άλλους τόπους».
Με τα φωνήεντα να κυριαρχούν μ’ έναν χορευτικό ρυθμό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ηπείρου, στις οποίες τα «σκοτώνουν» μέχρι εξαφανίσεως στον προφορικό τους λόγο. Έτσι με το παραπάνω βιβλίο του ο Σ.Δ. εμπλουτίζει την Ελληνική λογοτεχνία με ένα πανάρχαιο ιδίωμα, το οποίο ωμιλείτο σε μια γωνιά των απέραντων συνόρων του ελληνικού κόσμου.
Η γραπτή του διατύπωση όχι μόνο διασώζει και αναδεικνύει τον γλωσσικό πλούτο της περιοχής, αλλά είναι και μια νίκη της λογοτεχνίας.
https://diastixo.gr/kritikes/ellinikipezografia/17075-ouranos-topous
https://www.youtube.com/live/6chWZz4Q00o?si=Li3AN1gtvqL5gCvi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου