Γεννήθηκε το 1776 στην Κέρκυρα. Αναμείχθηκε νωρίς με την πολιτική. Μέχρι να γίνει κυβερνήτης της Ελλάδας, ήταν υπουργός εξωτερικών του τσάρου.
Όταν διαπίστωσε πως η επανάσταση του 1821 ήταν ένας σοβαρός ξεσηκωμός και όχι άλλη μία τοπική εξέγερση, την υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ:
Ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο για να αναλάβει την διακυβέρνηση ενός κράτους, που έπρεπε ταυτόχρονα να δημιουργήσει από το μηδέν. Παντού επικρατούσαν φτώχεια, χάος και διχόνοια.
Ίδρυσε Τράπεζα και έκοψε εθνικό νόμισμα, τον φοίνικα, για να αντικαταστήσει τα τουρκικά γρόσια και να διευκολύνει τις συναλλαγές. Πήρε μέτρα για να αναπτύξει το εμπόριο και την ναυτιλία.
Δίνοντας βάρος στην βασική εκπαίδευση των Ελλήνων, και επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί διαθέσιμοι δάσκαλοι, δημιούργησε τα αλληλοδιδακτικά σχολεία, στα οποία οι καλύτεροι μαθητές των μεγάλων τάξεων δίδασκαν τα μικρότερα παιδιά ανάγνωση και γραφή.
Ίδρυσε επίσης το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο, καθώς και Ορφανοτροφείο, στην Αίγινα.
Επειδή πίστευε πως η χώρα έπρεπε να παράγει η ίδια τα φαγητά που καταναλώνει, και να έχει διατροφική αυτάρκεια, ίδρυσε στην Τίρυνθα (κοντά στο Άργος) Γεωργική Σχολή για την εκπαίδευση των αγροτών. Διέδωσε την καλλιέργεια της πατάτας και στήριξε την παραγωγή μεταξιού.
Το 1828 ως Ελλάδα εννοείτο απλώς μία αυτόνομη περιοχή, που αποτελούνταν από την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Ο Καποδίστριας προσπαθούσε να κρατά εξεγερμένες την Κρήτη και την Στερεά Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν και οι περιοχές αυτές να συμπεριληφθούν στο νέο κράτος. Πράγματι, με την τελευταία μάχη της Επανάστασης, στην Πέτρα της Βοιωτίας (Σεπτέμβριος 1829), κατά την οποίαν οι Έλληνες με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη νίκησαν τους Τούρκους, η Στερεά Ελλάδα παραδόθηκε στην Ελλάδα.
Με την Συνθήκη της Ανεξαρτησίας (Λονδίνο, 1830) στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, και η Στερεά Ελλάδα μέχρι την νοητή γραμμή Αχελώου – Σπερχειού.
Η δολοφονία του Καποδίστρια
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ:Η πολιτική του Καποδίστρια ενόχλησε πολλούς, από τους κοτζαμπάσηδες και τους μπέηδες μέχρι την Αγγλία και την Γαλλία. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα πολύ άσχημο κλίμα εναντίον του.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 στο Ναύπλιο, την ώρα που έβγαινε από την λειτουργία της Κυριακής· δολοφονία που ακόμη και σήμερα κρύβει πολλά σκοτεινά σημεία...
Μετά από αυτό στην χώρα επικράτησε χάος για μιαν ακόμη φορά.
Ερωτήσεις κατανόησης
Ποιες ήταν οι σημαντικότερες ενέργειες του Καποδίστρια στην διακυβέρνηση της χώρας;
Γιατί διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και κατήργησε το Σύνταγμα και δεν προτίμησε να κυβερνήσει δημοκρατικά;
Διαβάστε τα παρακάτω και προσπαθήστε να θυμηθείτε την παράδοση του μαθήματος στην τάξη, για να εξηγήσετε ποιοι ήταν εναντίον του Καποδίστρια και της πολιτικής του, και για ποιους λόγους:
α. Οι Μανιάτες είχαν κατακτήσει από τα χρόνια ακόμη της Τουρκοκρατίας αρκετή αυτονομία και το δικαίωμα να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για τις αποφάσεις που έπαιρναν στις περιοχές τους.
β. Οι Υδραίοι καραβοκύρηδες απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τον Καποδίστρια, ως ανταμοιβή τους στον αγώνα για την Ανεξαρτησία.
γ. Ο Καποδίστριας είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως υπουργός του τσάρου, γι’ αυτό η Αγγλία και η Γαλλία θεωρούσαν πως ενεργούσε με βάση και τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου