Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Οι γονείς του Μ. Αλεξάνδρου-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Εκείνος ήταν βασιλιάς, δυνατός, νεαρός, ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας .
Εκείνη ήταν βασιλοπούλα της Ηπείρου, ιέρεια, πανέμορφη και με έντονη προσωπικότητα. η Μυρτάλη.




Και αν αυτό το όνομα δεν σας λέει κάτι, είναι φυσικό. Εκείνη που ο βασιλιάς Φίλιππος γνώρισε στο Ιερό της Σαμοθράκης, έμεινε στην ιστορία γνωστή  ως Ολυμπιάδα. Μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Ο Φίλιππος, γνώρισε λοιπόν την κόρη των Μολοσσών της Ηπείρου, την Μυρτάλη και της έδωσε το νέο της όνομα Ολυμπιάδα ώστε να τιμήσει τη νίκη των αλόγων του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Η Ολυμπιάδα σύμφωνα με τον μύθο, κατάγονταν από την οικογένεια του Αχιλλέα, είχε  σπουδαία μόρφωση και γνώριζε τα ιερατικά μυστικά του Μαντείου της Δωδώνης
Ο Φίλιππος την νυμφεύθηκε πολύ σύντομα. Αυτά έγιναν το 357 π.Χ. Μόλις ένα χρόνο μετά,το  356 π.Χ. γεννιέται ο μοναχογιός τους, Αλέξανδρος.


Ο Όμηρος, ονομάζει την Σαμοθρακη "ιερά χώρα".

Εδω συνάντησε για πρώτη φορά ο Φίλιππος τη Μυρτάλη...



Εκεί όπου, εκτός από χώρος γνωριμίας των γονιών του Αλέξανδρου , ήταν και το σημείο εύρεσης της περίφημης Νίκης της Σαμοθράκης, το άγαλμα που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου,στη Γαλλία.....

ΜΑΘΗΜΑ    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη


 Μεγάλη δύναμη απέκτησε η Μακεδονία, όταν πήρε την εξουσία στα χέρια του ο Φίλιππος(359 π.Χ.), δύο χρόνια πριν γνωρίσει την Ολυμπιαδα- Μυρταλη. 



O Φίλιππος από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δημιουργήσει ισχυρό στρατό. 


Εφοδίασε τους στρατιώτες με μικρή ασπίδα και μακρύ δόρυ, τη σάρισα, που είχε μήκος 5 μέτρα περίπου. Η σάρισα ήταν κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο κρανιάς, δέντρο που φτάνει σε μεγάλο ύψος με ευθύ κορμό.
Οι στρατιώτες έπρεπε να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους για να την κρατάνε γι΄ αυτό  είχαν μία μικρότερη ασπίδα, την οποία κρεμούσαν από τον ώμο τους οι φαλαγγίτες με ένα δερμάτινο λουρί.

Η μακεδονική φάλαγγα, όταν βάδιζε παραταγμένη, έμοιαζε με φρούριο που κινείται. Πολύ ισχυρό ήταν και το ιππικό.


Τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου τον βοήθησαν να κόψει νομίσματα και να φέρει οικονομική ανάπτυξη στο κράτος του. Η Πέλλα, η πρωτεύουσα του κράτους, έγινε μεγάλο οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

O Φίλιππος θέλησε να κυριαρχήσει και στη νότια Ελλάδα.Όταν ο στρατός του πέρασε τις Θερμοπύλες, οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι κατάλαβαν ότι κινδυνεύουν. Πήραν τότε την απόφαση να τον εμποδίσουν. Η μεγάλη σύγκρουση έγινε στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.). Στη μάχη αυτή νίκησε ο Φίλιππος, ενώ διακρίθηκε κι ο 18χρονος πλέον γιος του Αλέξανδρος πολεμώντας στην πρώτη γραμμή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου