Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

28-10-1940

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1933

Βρισκόμαστε...

...στη δεκαετίατου 1930. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία καθώς και ο Μουσολίνι στην Ιταλία. 
ΧΙΤΛΕΡ

Δεκανέας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Ήταν δημαγωγός.  Έγινε αρχιρήτορας του κόμματος
και στη συνέχεια και Φύρερ. Το 1933 επιχειρηματιες με ΕΝΑ γράμμα απαιτουν να διορίστει ο
Χίτλερ καγκελάριος
Το υπέγραφαν δύο δισεκατομμύρια Μάρκα…..Οι μεγαλοεπιχειρηματίες χρειάζονταν έναν δικτάτορα.Η «Κρουπ» τροφοδοτούσε όλη την πολεμική μηχανή του Χίτλερ .Η «Ντόιτσε Μπανκ» χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία των ναζιστικών στρατοπέδων  του Άουσβιτς.
Σε λίγο άρχισαν να εμφανίζονται νέοι με στολή και οι αγκυλωτοί σταυροί.
Ο Χίτλερ  δίνει μεγαλειώδεις λόγους.Μιλά για το γερμανικό πνεύμα της
νέας γερμανικής κουλτούρας.
Φαίνεται ότι ο φασισμός ξεκινάει
από ένα εθνικιστικό εγωκεντρισμό,
όπου ο κόσμος αρχίζει και πιστεύει ότι
είναι καλύτερος, επειδή είναι Γερμανός.
Όλα αυτά ήταν προετοιμασία για την εξόντωση των άλλων λαών.
Δυστυχώς, αυτό ήταν. Εκατομμύρια άνθρωποι ...εκατομμύρια άνθρωποι ...εκατομμύρια άνθρωποι ΧΆΘΗΚΑΝ  για να απαλλαγεί η ανθρωποτητα απο τον φασισμο.. 
Πρέπει να πούμε λίγα λόγια για τον Μουσολίνι. Άλλωστε ήταν προκάτοχος του Χίτλερ
και η λέξη φασισμός, έχει ιταλικές ρίζες. Οι χειρονομίες του, οι εκφράσεις του,
ήταν αρκετά περίεργες.Ο Μουσολίνι είχε επινοήσει τον φασιστικό χαιρετισμό  κι ο Χίτλερ απλώς τον μιμήθηκε.
 Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην ΑθήναΕμανουέλε Γκράτσι, παρέδωσε στον Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Με αυτό, ο Ντούτσε ζητούσε να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση ιταλικών στρατευμάτων, τα οποία θα κατελάμβαναν απροσδιόριστα «στρατηγικά σημεία» εντός της ελληνικής επικράτειας. Ο Μεταξάς αρνήθηκε το τελεσίγραφο με τα λόγια: «Alors, c'est la guerre» (γαλλικά:«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»
15-8-1940
Στις 15 Αυγούστου 1940 μία τορπίλη του ιταλικού υποβρυχίου Nτελφίνο βύθισε ξαφνικά το ελαφρύ καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Τήνου.Η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισήμαινε, ότι το «Έλλη» βυθίστηκε από υποβρύχιο αγνώστου εθνικότητας.
28-10-1940
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην ΑθήναΕμανουέλε Γκράτσι, παρέδωσε στον Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Με αυτό, ο Ντούτσε ζητούσε να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση ιταλικών στρατευμάτων, τα οποία θα κατελάμβαναν «στρατηγικά σημεία» εντός της ελληνικής επικράτειας. Ο Μεταξάς αρνήθηκε το τελεσίγραφο με τα λόγια: «Alors, c'est la guerre» (γαλλικά:«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»

«Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από την 5ην π.μ σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνο-αλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πάτριου εδάφους», ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της 28ης Οκτώβρη το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
 Η αντίδραση άμεση. Ο λαός πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και σχημάτιζε μεγαλειώδεις διαδηλώσεις. «Θάνατος στο φασισμό», φώναζαν   ΌΛΟΙ ρυθμικά  .

 Και όσο και αν φαίνεται απρόσμενο ή αφύσικο, ο λαός με χαμόγελο έγραψε την ιστορία του.

Οι Ηπειρώτες μαχητές ήταν αυτοί που δέχτηκαν, τις πρώτες μέρες ,το βάρος του πολέμου, ώσπου να

γίνει επιστράτευση και να χουν ενίσχυση. Το ιταλικό πυροβολικό βομβάρδισε την πόλη των Φιλιατών

και τη γύρω περιοχή στις 7 το πρωί..Ο ιταλικός στρατός μπήκε στο Φιλιάτι το απόγευμα της Δευτέρας. 

1η Νοέμβρη.Ύστερα από μέρες βροχής και ανέμου και ύστερα από το χθεσινό χαλάζι ο καιρός σήμερα είναι ωραίος .Η Διοίκηση της μεραρχίας  Σιένα έχει εγκατασταθεί στο νεόκτιστο σχολείο Φιλιατών.Τα αρχεια και τα βιβλία του σχολειου καίγονται . Το κτίριο του Νοσοκομείου Φιλιατων λεηλατείται και καταστρέφεται....

Τα σύνορα της περιοχής Φιλιατών, από τη θάλασσα ως τη Μουργκάνα, κάλυπτε το τάγμα Φιλιατών ενισχυμένο με ντόπιους εφέδρους. Οι Hπειρώτες καλούνταν να υπερασπιστούν την πατρίδα, τον τόπο τους, τις οικογένειές τους. Οι δυνάμεις ήταν μικρές και με ελαφρύ οπλισμό. Είχαν εντολή, μετά τις πρώτες αψιμαχίες,να συμπτυχθούν πέρα από τον Καλαμά, όπου ήταν η δεύτερη γραμμή αντίστασης. Έτσι και έγινε. Αλλού οργανωμένα, αλλού μεμονωμένες ομάδες πολέμησαν ώσπου αργά το βράδυ και οι τελευταίοι στρατιώτες πέρασαν τον Καλαμά  και οχυρώθηκαν σε προκαθορισμένες θέσεις. Εκεί πολέμησαν.

Ο ελληνικός στρατός για δέκα μέρες πρόβαλλε ηρωική αντίσταση στη γραμμή Καλαμά με πείσμα και κράτησε τις  θέσεις του δέκα μέρες, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις των ιταλικών δυνάμεων. ..Aντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυνάμεις σε άνδρες οπλισμό και Αεροπορία.

 Όμως προκάλεσε απώλειες τον εχθρό και καθυστέρησε τη γρήγορη προέλαση που ονειρευόταν οι Ιταλοί.

 Στις οχτώ Νοεμβρίου οι Ιταλοί μπήκαν στην Ηγουμενίτσα. Μαζί τους και τα ένοπλα τμήματα των

αλβανοτσάμηδων που εδώ έστησαν την έδρα τους. Επακολούθησαν τα ίδια τα έκτροπα που

σημειώθηκαν και στο Φιλιάτι. Έγιναν  εκτελέσεις ,λεηλασίες και καταστροφές  σπιτιών και καταστημάτων.

Από τις 10-12 Νοεμβρίου 1940 όταν ο ελληνικός στρατός   ενισχύθηκε με καινούργιες δυνάμεις, πέρασε στην αντεπίθεση και τους ανάγκασε, ηττημένους και ντροπιασμένους να υποχωρήσουν πέρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Την Παρασκευή22 Νοεμβρίου ξημέρωσε μία ήσυχη μέρα. Τίποτε δεν ακουγόταν. Οι ιταλικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει.

Επιτέλους ελεύθερος ο τόπος ύστερα από είκοσι μέρες κατοχής μέσα σε φόβους και αγωνίες.

Όμως ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Μόλις άρχιζε.... στα βουνά της Αλβανίας. Οι Ιταλοί μόλις ήρθαν αντιμέτωποι με αληθινο στρατό, τον ελληνικο, τρέχανε σαν τα τραγιά στα βουνά της Αλβανίας, φωνάζοντας ,<<φρατέλο>> δηλαδή αδελφός.... για να γλυτώσουν απο την ελληνική ξιφολογχη.

Το ΟΧΙ του λαού και η αντιφασιστική πάλη του οδήγησε στη μεγαλειώδη νίκη και τον εξευτελισμό των ιταλικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Αλβανίας τον Μάρτιο του 1941.

Οι Έλληνες στρατιώτες έδωσαν την ψυχή, την καρδιά και το αίμα τους για τη λευτεριά της Ελλάδας και για τη σωτηρία του λαού.

  Ο ελληνικός λαός ΠΕΛΈΜΗΣΕ  τον φασισμό και τον ναζισμό για  μια Ελλάδα της λευτεριάς, της δημοκρατίας , της αξιοπρέπειας και της λαϊκής αναδημιουργίας.


«Τα πρώτα εισελθόντα εχθρικά τμήματα εις Ηγουμενίτσα ήσαν Αλβανικά τάγματα, τα οποία, αφού ελεηλάτησαν την πόλιν, την παρέδωσαν ακολούθως εις τας φλόγας».60 Το 3ο Γρεναδιέρων την προσπερνά από τα βόρεια και κινείται προς Γραικοχώρι (6 μ. μ.) όπου ειδοποιείται να παραμείνει εκεί λόγω της ελληνικής αντίδρασης, ελέγχοντας τον δρόμο για την Ηγουμενίτσα. Το υπόλοιπο του Παράκτιου Συγκροτήματος βρίσκεται στις 7 Νοεμβρίου στην Πλαταριά, Σύβοτα και Πέρδικα. Οι ελληνικές δυνάμεις του Κατσιμήτρου συμπτύσσονται πέρα από τον Αχέροντα. Το Παράκτιο Συγκρότημα ζητά ναυτική και αεροπορική υποστήριξη. Μάταια.61 Την επόμενη μέρα οι Lancieri di Milano βρίσκονται στο Μαργαρίτι και οι Lancieri di Aosta στην Παραμυθιά. Εκεί οι Αλβανοτσάμηδες τους υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές και επιδόθηκαν σε καταστροφές και πυρπολήσεις κτηρίων και καταστημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου