Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Η Γη ως ουράνιο σώμα -Αρίσταρχος- Ερατοσθένης


Το σχήμα της γης
Η Γη μας είναι ένα ουράνιο σώμα. Έχει σχήμα σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο στις κορυφές και διογκωμένο στη μέση. Το σχήμα αυτό λέγεται γεωειδές.

Οι κινήσεις της Γης
Η Γη, όπως και η υδρόγειος σφαίρα, κινείται γύρω από το νοητό (φανταστικό) άξονά της από δυτικά προς ανατολικά. Η κίνηση αυτή της Γης λέγεται περιστροφή. Η Γη κινείται επίσης και γύρω από τον Ήλιο. Η κίνησή της αυτή λέγεται περιφορά.

Μια πλήρης περιστροφή χρειάζεται 24 ώρες.

Η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 365 μέρες και έξι ώρες, δηλαδή ένα έτος και έξι ώρες.

Picture
Αν προσθέσουμε αυτές τις 6 ώρες για 4 έτη προκύπτει (κάθε 4 χρόνια) μια επιπλέον μέρα (η 29η Φεβρουαρίου). Το έτος με τις 366 ημέρες ονομάζεται δίσεκτο
ΕΩΣ ΕΔΩ ............................................................................................................................................

Αρίσταρχος- Ερατοσθένης



1. 
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀρίσταρχος ὁ Σάμιος
 (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση310 π.Χ. 
Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος είπε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο 1200 χρόνια ΠΡΙΝ από τον Κοπέρνικο...




Οι υπολογισμοί του Αρίσταρχου του τρίτου αιώνα π.Χ. σχετικά με τα σχετικά μεγέθη (από αριστερά) του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης, από ελληνικό αντίγραφο του δέκατου αιώνα μ.Χ.



2.Ο Ερατοσθένης
Όνομα 
μητρική γλώσσα
Ἐρατοσθένης ὁ Κυρηναῖος 
(Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση276 π.Χ


Με αυτή λοιπόν την απλή παρατήρηση ο Ερατοσθένης έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη.






Ο Ερατοσθένης προσέλαβε βηματιστές που μέτρησαν την απόσταση μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Συήνης και τη βρήκαν 5000 στάδια. Ο Ερατοσθένης με απλά μαθηματικά υπολόγισε ότι η περιφέρεια της Γης πρέπει να είναι  39.690 χιλιόμετρα. Ο Ερατοσθένης με μόνα εργαλεία τη σκέψη του και μια ράβδο κατάφερε να μετρήσει 2.200 χρόνια πριν τη περίμετρο της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια. Δεδομένου ότι η πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό είναι 40.075 χιλιόμετρα η απόκλιση των μόλις 385 χιλιομέτρων της μέτρησης του Ερατοσθένη από τη πραγματική τιμή είναι αξιοσημείωτη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου