ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ πολυτροπικό κείμενο
ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Νόμισμα από την Φαιστό, 3ου αι. π.Χ. Απεικονίζεται ο Τάλως ως φτερωτός δαίμονας, κρατώντας πέτρες στα χέρια του. Βοστόνη, Μουσείο Καλών Τεχνών,
Θάνατος του Τάλου.
Ερυθρόμορφος κρατήρας περίπου400-390 π.Χ. Ruvo, Museo Jatta,
Θάνατος του Τάλου.
καθρέφτης με τον Τάλψ διακρίνεται η Αθηνά και δεξιά η Αφροδίτη. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο
Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Θεωρείται το πρώτο ρομπότ, που κατασκευάστηκε ποτέ ή δημιουργήθηκε από τη φαντασία Σύμφωνα με τη μυθολογία τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στον βασιλιά Μίνωα, για να φυλάει την Κρήτη.
Ο Πλάτων τον θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο, αδελφό του Ραδάμανθυ. . Τρεις φορές τον χρόνο μετέφερε τις χάλκινες πλάκες του νόμου από άκρη σε άκρη του νησιού, υποδεικνύοντας το σωστό και το δίκαιο στην ύπαιθρο . Αντίθετα, ο Ραδάμανθυς ήταν υπεύθυνος για την τήρηση του δικαίου στις πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται μια αποκεντρωμένη διοίκηση γύρω από τον βασιλιά Μίνωα.
Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης, που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα. Κατά άλλους ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία, που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε
Ο Τάλος θεωρούνταν άτρωτος σε όλο του το σώμα εκτός από το κάτω μέρος της κνήμης, όπου βρισκόταν μια μικρή φλέβα που την έκλεινε ο αστράγαλος. Όταν έφτασαν οι Αργοναύτες στο νησί, η Μήδεια του έβγαλε το καρφί στη φτέρνα που κρατούσε το θεϊκό υγρό μέσα του (αχίλλειος πτέρνα), αφού του υποσχέθηκε την αθανασία (Πελίας) ή του έβαλε μανία ή με μάγια κατόρθωσε να του σχίσει τη φλέβα και ο Τάλος πέθανε. Παλαιότερη παράδοση λέει ότι τον σκότωσε ο Ποίας, ο πατέρας του Φιλοκτήτη, διατρυπώντας τη φλέβα με ένα βέλος.
Μια πιο λογική εξήγηση του μύθου του Τάλου, τον συνδέει με γνώσεις τεχνικής για τον χαλκό.
Άλλοι θέλουν τον Τάλω
παλαιό ηλιακό θεό που ξέπεσε σε ήρωα
ή σε δημιούργημα μέτρησης χρόνου του Ήφαιστου, κάτι που φαίνεται
από τη σχέση του με τη φωτιά,
από την περιφορά στο νησί σε τακτά χρονικά διαστήματα (εποχές του χρόνου),
και από τον θάνατό του που προήλθε από τη Μήδεια, εγγονή του Ήλιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου