ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗ Σ-«Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ. -
Το μαγευτικό κείμενο ΑΦΗΓΗΣΗΣ του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών. Το 1936 ο Σεργκέι Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι που θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική.
Τα έγχορδα συμβολίζουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα,το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά τους κυνηγούς.
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ - ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ
Κάιρο- Ήπειρος : μουσικές συνομιλίες (για την 25η Μαρτίου)
Συμφωνική Ορχήστρα Καΐρου- Ηπειρωτική Συμφωνική Ορχήστρα
σε έργα :
Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη - Χασάν Σαράρα
حسن سرارة Hassan Sharara España Cañí
η Συμφωνική μας Ορχήστρα "
ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΒΑ ΠΑΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ
... κάποτε... Συμφωνική Ορχήστρα "ΤΣΑΚΑΛΩΦ"... το θεατρο Ε.Η.Μ Φροντζου ηταν η αρχη και καταληξαμε στο Μουσικο Παλατι στη Βαλενθια της Ισπανιας εκπροσωπώντας την Ελλαδα.......
Τσακάλωφ - Η όπερα Carmen του Georges Bizet
http://www.chlitsios.gr/elΤην Ορχήστρα Δωματίου διευθύνει ο Γιώργος Χλίτσιος.
Μίκης Θεοδωράκης
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας μιλήσω για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ποιητή του «Άξιον Εστί», που ευθύς μόλις το έλαβα με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή, με συγκίνησε και με ενέπνευσε δημιουργώντας μέσα μου ένα ποτάμι μουσικής σαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την ανυπέρβλητη ομορφιά που μου δώρισε. Σε όλους εμάς απευθύνεται ο Ποιητής, δηλαδή στον δικό του το Λαό, στους Έλληνες, που κάποτε δεν ήσαν εντελώς τυφλοί. Προσπαθώντας να τους πείσει να επιλέξουν το δρόμο που οδηγεί στο φως και όχι αυτόν που έχουν πάρει, για να οδηγηθούν από μόνοι τους στα σκοτάδια του τέλους. Από μία άποψη, ο Ελύτης ;έχει ως στόχο τρία στοιχεία:
1. Η ανάδειξη της ενότητας, της καθαρότητας και της τρισχιλιετούς πολιτισμικής συνέχειας του ελληνικού έθνους. Και ειδικότερα, η αναζήτηση τεκμηρίων αυτής της συνέχειας στη γλώσσα, τα έθιμα και τα καλλιτεχνικά προϊόντα του «απλού λαού», τα οποία θεωρήθηκαν ως άμεσες επιβιώσεις του αρχαίου ή/και βυζαντινού πνεύματος, αμόλυντες από την επιτήδευση και την ξενομανία της διανοητικής και πολιτικο-διοικητικής ελίτ.
Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,
ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο.
Στίχοι: Άγγελος Σικελιανός
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
1η εκτελεση
Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαις....Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου. Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου