Στείλτε μας το σχέδιο/ την εικόνα/ τα γραφικά σας για να έχετε τη διάταξή σας (λέι-άουτ) στο επίσημο μπλουζάκι της ΕΗΓ του 2024!
- Παρακαλώ, να μη ξεχάσετε ότι το σχέδιο πρέπει να αφορά τις γλώσσες, όχι τις χώρες. Επομένως, να μη χρησιμοποιήσετε σημαίες ή κάτι παρόμοιο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και 3 χρώματα.
- Εάν έχετε εκδοχές με διαφορετικά χρώματα, να μας τις στείλετε όλες με ένα μέιλ και εμείς θα επιλέξουμε εκείνες που μας αρέσουν περισσότερο.
- Να θυμάστε ότι χρειαζόμαστε ένα απλό σχέδιο το οποίο δεν είναι πολύ περίπλοκο και που δεν έχει μικρές λεπτομέρειες. Αυτό θα αυξήσει την ποιότητα της εκτύπωσης.
- Το σχέδιο δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ραφές ενός Τ-shirt και πρέπει να τοποθετηθεί στην μπροστινή όψη. Να μη ξεχάσετε ότι η μέγιστη επιφάνεια εκτύπωσης είναι 30 εκ. x 30 εκ.
- Το σχέδιο δεν μπορεί να περιέχει λογότυπα ή υλικό τρίτων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
- Με την αποστολή του σχεδίου σας, συμφωνείτε ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε δωρεάν στις ιστοσελίδες μας, στα μπλουζάκια και στα προωθητικά μέσα (όπως το Facebook ή τα φυλλάδια). Βέβαια θα προσθέτουμε πάντα το όνομά σας σε αυτά.
- Προθεσμία υποβολής: 31 Δεκεμβρίου 2023.
Μάικλ Βέντρις - το μυστήριο των πινακίδων τής γραμμικής γραφής Β
Ο Ventris κλήθηκε να δώσει μια ομιλία στο Τρίτο Πρόγραμμα του BBC σχετικά με τη δημοσίευση των πινακίδων της Κνωσού από τον Myres. Την ομιλία άκουσε και ο John Chadwick.
ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΥ 15ΟΥ Π.Χ. ΑΙΩΝΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Το 1952 ο Βέντρις θα ανακοινώσει στο ραδιόφωνο του BBC πως έλυσε το μυστήριο των πινακίδων τής γραμμικής γραφής Β: Δυστυχώς, λίγες εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση του Documents in Mycenaean Greek, ο Ventris πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1956
Στην τελευταία του ομιλία το 1956, ο Ventris είχε θέσει ένα κρίσιμο ερώτημα: «Η γνώση της γραφής χάθηκε στ’ αλήθεια ξαφνικά γύρω στο 1200 π.Χ. και υπήρξε πράγματι μια περίοδος τετρακοσίων περίπου ετών κατά την οποία οι Έλληνες ήταν τελείως αναλφάβητοι, μέχρι την εισαγωγή τού ελληνικού αλφαβήτου που γνωρίζουμε;», θέτοντας γόνιμο προβληματισμό για την ερμηνεία του χάσματος αυτού, το οποίο μπορεί όμως να οφείλεται σε έλλειψη διασωθεισών πινακίδων τής Γραμμικής Β, για την περίοδο αυτή.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1952, o Ventris ανακοίνωσε ραδιοφωνικά ότι είχε σπάσει τον κώδικα της Γραμμικής Β' και ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του, η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική.
Μεταξύ των ακροατών του προγράμματος ήταν και ο λεξικογράφος από το Καίμπριτς, John Chadwick. Σύντομα ο Ventris βρήκε το επιστημονικό “έτερόν του ήμισυ” στο πρόσωπο του Chadwick.
Άρα αφού η Γραμμική Β είναι ελληνική και η ετρουσκική είναι παιδί της ελληνικής!
Όπως πιθανότατα θα υποθέτετε, η δεξιότητα, ως λέξη, συνδέεται ετυμολογικά με το επίθετο «δεξιός», από το οποίο και θα αρχίσουμε την επισκόπησή μας.
Η λέξη «δεξιός» είναι αρχαία, μάλιστα ήδη μυκηναϊκή. Πιθανώς να έχει απώτερη ετυμολογική σχέση με το «δέχομαι». Για τους περισσότερους ανθρώπους το δεξί χέρι είναι το πιο ικανό, και αυτή η διαφορά καθόρισε από πολύ παλιά τη μοίρα της λέξης «δεξιός», που από τ’ αρχαία χρόνια πήρε μια σειρά θετικές σημασίες
Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα, δεξιός σήμαινε και «επιδέξιος» ή «σωστός» ή «καλοφτιαγμένος» (π.χ. «Ευριπίδου δράμα δεξιώτατον»), ενώ επίσης πήρε τη σημασία «ευνοϊκός» στην οιωνοσκοπία.
Αντίθετα, η αριστερή πλευρά θεωρήθηκε δυσοίωνη και γι’ αυτό για να ονοματιστεί χρησιμοποιήθηκαν ευφημισμοί, όπως «ευώνυμος» -αλλά και το «αριστερός» ευφημισμός είναι, παράγωγο του «άριστος».
Την ίδια προτίμηση για τη δεξιά πλευρά την βλέπουμε και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπου η λέξη για τον δεξιό έχει επίσης σημασίες σχετικές με τη δικαιοσύνη, την καταλληλότητα ή την ευθύτητα.
Για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός, ο κατάλληλος, ο ευθύς, όπως και το δικαίωμα· στα γαλλικά droit, εκτός από τη δεξιά πλευρά, είναι το δίκαιο και ο ευθύς, και παρόμοιες συμπτώσεις σημασιών έχουμε και στις άλλες ρωμανικές και γερμανογενείς γλώσσες, αλλά και στις σλαβικές. Και τo τουρκ. sağ εκτός από δεξιά/δεξιός σημαίνει και γερός, υγιής, ζωντανός.
Κι επειδή όταν χαιρετάμε κάποιον τού δίνουμε το δεξί μας χέρι, το ρήμα δεξιούμαι πήρε τη σημασία «καλωσορίζω κάποιον» (δίνοντάς του το δεξί χέρι) -από εκεί και η δεξίωση.
Επίσης, ευχόμαστε «να έρθουν όλα δεξιά» (δηλαδή ευνοϊκά), ενώ για να παινέψουμε έναν συνεργάτη μας για την ικανότητα και την προσφορά του λέμε ότι «είναι το δεξί μας χέρι».
Όταν μπαίνουμε στο καινούργιο μας σπίτι ή μαγαζί μπαίνουμε με το δεξί πόδι, για να φέρει γούρι, ενώ όταν κάποιο εγχείρημα ξεκινήσει καλά λέμε ότι «ξεκινήσαμε με το δεξί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου