Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

προβληματα

 τα αντιγραφω το τετραδιο







1.



Άσκηση 1 (Η έννοια του κλάσματος) \

 Γνωρίζουμε ότι μια ημέρα έχει 24 ώρες.

 Να βρείτε ποιο μέρος της ημέρας είναι

 i) οι 2 ώρες

 ii) οι 4 ώρες 

iii) οι 8 ώρες

 iv) οι 6 ώρες

 v) οι 12 ώρες 

2.




3.Θεωρία - Απλοποίηση κλάσματος - Μετατροπή κλάσματος σε ανάγωγο 

Κανόνας: Όταν οι όροι ενός κλάσματος πολλαπλασιαστούν ή διαιρεθούν με τον ίδιο φυσικό αριθμό ≠ 0 τότε προκύπτει ισοδύναμο κλάσμα.

 Απλοποίηση Κλάσματος
 Απλοποίηση ενός κλάσματος ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία οι όροι ενός κλάσματος διαιρούνται με τον ίδιο φυσικό αριθμό ≠ 0 και προκύπτει ένα κλάσμα ισοδύναμο με το αρχικό με μικρότερους όρους




Ανάγωγο κλάσμα 
Ανάγωγο ονομάζεται το κλάσμα εκείνο που δεν μπορεί να απλοποιηθεί (δηλαδή δεν υπάρχει κοινός διαιρέτης αριθμητή και παρονομαστή). 


Όταν μας ζητάνε ν’ απλοποιήσουμε ένα κλάσμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το μετατρέψουμε σε ανάγωγο κλάσμα.

α΄τροπος
Αναλύουµε τον αριθµητή και τον παρονοµαστή του κλάσµατος σε γινόµενο πρώτων παραγόντων και διαγράφουµε τους ίδιους όρους από τον αριθµητή και τον παρονοµαστή.

β ΄τροπος

Όταν μας ζητάνε ν’ απλοποιήσουμε ένα κλάσμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το μετατρέψουμε σε ανάγωγο κλάσμα. Για να μετατρέψουμε ένα κλάσμα σε ανάγωγο διαιρούμε τους όρους του κλάσματος με το μέγιστο κοινό διαιρέτη τους, οπότε το κλάσμα που προκύπτει είναι ανάγωγο.

http://bakouros.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%cf%83/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου