Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς



 27 Ιανουαρίου 1945



Στις 27 Ιανουαρίου 1945, το Σάββατο, γύρω στις 9 το πρωί, ο πρώτος Σοβιετικός στρατιώτης  εμφανίστηκε στο ιατρείο των αιχμαλώτων στο Monowitz. . Την ίδια μέρα έφτασε ένας στρατιωτικός γιατρός και άρχισε να οργανώνει βοήθεια. Το απόγευμα στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού μπήκαν κοντά στο κεντρικό στρατόπεδο του Άουσβιτς και στο Μπίρκεναου. Κοντά στο κύριο στρατόπεδο συνάντησαν αντίσταση από γερμανικές μονάδες που υποχωρούσαν. 231 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού πέθαναν σε μάχη για την απελευθέρωση του    Άουσβιτς, του Μπίρκεναου και του Μόνοβιτς.
Τα πρώτα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού ta  υποδέχτηκαν
 με χαρά οι απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι. Μετά την απομάκρυνση των ναρκών από τη γύρω περιοχή, στρατιώτες της 60ης Στρατιάς του 1ου Ουκρανικού Μετώπου μπήκαν στο στρατόπεδο και έφεραν την ελευθερία στους κρατούμενους που ήταν ακόμη ζωντανοί.

Από τα πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί φασίστες, πάνω από 1,3 εκατομμύριο εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς.
Ηταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης ανθρώπων που έφτιαξαν οι ναζί  της Γερμανίας. Εμεινε στην Ιστορία σαν το σύμβολο της κτηνωδίας των Γερμανών φασιστών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου